Tápai Szabina a BioTechUSA szponzorált sportolója

2015-05-15 14:14:00

Kucsera-Tápai Szabina kézilabdázó a BioTechUSA legújabb szponzoráltja. Az irányító mesélt sportkarrierje mellett magánéletéről és arról is, hogy minek köszönheti remek alakját, melyet szülés után szinte azonnal sikerült visszanyernie. Szabina most betekintést enged, hogy egy sport-álompár hogyan éli a mindennapjait.

Mesélj nekem kérlek kicsit a kezdetekről. Hogyan jött az életedbe a sport és azon belül a kézilabda?

Én alapvetően egy sportos családból származom. Az anyukám kézilabdázott, az apukám focizott, tehát a sportot a génekkel örököltük a húgommal, aki szintén kézilabdázott. Úgy kezdődött ez az egész, hogy a szüleim már óvodás koromban beírattak minket úszni. Majd egy sport tagozatos általános iskolába jártunk, aminek a fő profilja a kézilabda volt. Már alsó tagozatban sok játékos sport vetélkedőn vettünk részt, ami egy rávezetés volt a kézilabdára, amit negyedikes koromban kezdtünk el igazán. Akkor már úsztam is és ötödikes lehettem, amikor el kellett dönteni, hogy végül melyik sportot válasszam. Mivel nem szerettem fázni ezért dobtam az úszást. Emellett a labdajátékkal és a csapatsporttal jobban szimpatizáltam. Nem vagyok egyénieskedő típus. A kézilabda megtanította nekem, hogy milyen az, amikor együtt kell megoldani valamit. Én nem tudnék például futó lenni, hogy csak magamért küzdjek. Mellette szeretem benne a kreativitást is, hogy szituációkat kell benne megoldani. Úgyhogy a kézilabda mellett döntöttem, amit Kiskunhalason kezdtem el.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1778/o_5_20150515144247.jpg

Jelenleg pedig a Vasas a klubbod. Hogyan érzed magad a csapatban? Mik az aktuális tervek?

Már csak egy mérkőzésünk van hátra a szezonból, majd jön egy kis pihenő. És nyáron kezdünk el újra edzeni. Én októberben kezdtem el a VB után újra mozogni itt a Vasasban, nagyon nagy szeretettel fogadtak, és nagyon hálás vagyok ezért nekik, hogy hamar be tudtam illeszkedni. A vezetőség és az edzők is nagyon kedvesek voltak velem, úgyhogy szerencsére nagyon hamar sikerült visszanyernem a formámat, amin persze még mindig van mit fejleszteni. De azt hiszem, hogy jó úton járok.

Volt egy egészen megdöbbentő sport teljesítményed az utóbbi időben, a Vasas színeiben, nevezetesen egy büntető február végén. Az ilyen mutatványokra készülsz, vagy ez ösztönszerűen működik nálad abban a pillanatban?

Edzésen vannak olyan pillanatok, amikor megenged az ember magának olyan dolgokat, amit egy x-es állásnál, mérkőzésen nem. Az edzésen pedig kipróbálja, begyakorolja az ilyen figurákat. Ezen a meccsen elég magabiztosan vezettünk, és amikor mentem oda a heteshez úgy gondoltam, hogy kicsit szeretném szórakoztatni a közönséget, hiszen hazai pályán játszottunk, és biztos tetszeni fog nekik. Szerencsére sikerült, mert ciki, ha nem jön össze.

Alapvetően a fiúktól szoktam ellesni az ilyen trükköket, de ezt konkrétan nem láttam még senkinél. Ez az adott figura edzésen jött poénból, és begyakoroltam.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1778/o_1_20150515144243.jpgMit tartasz az erősségeidnek a sportban, és mit a gyengéidnek, ha van ilyen. Hogyan kívánod ezt fejleszteni?

Irányító poszton játszom, ezért mindenképpen az erősségem a játék szervezése, valamint úgy érzem, hogy elég hamar be tudok illeszkedni a csapatjátékba. Nem az az átlagos irányító vagyok, aki csak kiszolgálja a társait, hanem gólerősnek is mondanám magam.
Hátrányomnak azt mondanám, hogy fizikumban nem vagyok annyira erős, mint általában a kézilabdázók, és sokszor a magánéletben is megkapom, hogy ha találkozom egy olyan emberrel, aki nem ismer, vagy csak a tévében látott, hogy nem gondolná, hogy én ilyen törékeny vagyok. Pedig annyira nem vagyok törékeny, de a kézilabdázókról más képet festenek az emberek.

Férjeddel, Gáborral ti testesítitek meg a sport-álompár fogalmát itthon. Hogyan néz ki belülről egy ilyen kapcsolat? Támogatja az egyéni sportkarriert, hogy mindketten atléták vagytok? Jobban megértitek egymást ennek köszönhetően vagy inkább konfliktusokat szül a sok edzés és készülés?

Mi óriási feladatmegoldók vagyunk, nagy logisztikával éljük az életünket. Nem egyszerű két élsportolónak. Én a szüléssel egy ideig feladtam a karrieremet valamilyen szinten. De most már újra mindketten élsportolók vagyunk és van már egy csodálatos kisfiúnk, és meg kell azt is oldani, hogy mikor, ki vigyáz rá. A család sokat segít ebben. Szerencsére konfliktusaink nincsenek ebből. Az a nehéz, hogy a Gábor fél évet itthon van, fél évet pedig edzőtáborban, de ő is maximálisan kiveszi a részét a gyereknevelésből annak ellenére, hogy vannak időszakok, amikor kevesebb időt tud velünk tölteni.

A lelki oldal talán könnyebb nekünk, hiszen jobban megértjük a másik sportbeli problémáit. Vagy ha meg kell oldani valamit, akkor talán könnyebben tudok én tanácsot adni, mint valaki, aki nem sportol, és ez fordítva is ugyanúgy igaz. Könnyebben tudunk erről beszélgetni azt gondolom. Konfliktusok persze néha vannak, de hát melyik kapcsolatban nincsenek? Nem szeretném azt a képet felállítani, hogy mi vagyunk a mintapár, de azt hiszem, hogy mi nagyon jól építjük a mi kis életünket. Külön a sportolói, és a magánéletünket.

Ahogy mondtad is, ebben az életmódban nagyon fontos a logisztika. 19 hónapos a kisfiad. Jelenleg nem csak élsportoló vagy, hanem főállású anyuka is. Hogyan tudod összehangolni ezt a két hivatást?

Mellette ne felejtsük el, hogy feleség is vagyok. De sok nőnek van ilyen feladata. Szerintem a nők óriási problémamegoldók. Én eleve olyan típus vagyok, hogy szeretem megoldani az élet, vagy akár a sport adta feladatokat is. De úgy érzem, hogy ezt sikerül jó logisztikával megoldani. Persze sokat segít a család. Gábor és az én szüleimnek is nagyon sokat köszönhetünk, a testvérem is rengeteget segít. A család nagy része Budapesten él, és így könnyebb. Szeptembertől Bence már bölcsibe fog menni, ami megint egy új oldala lesz az életünknek. De mindig idomulunk a körülményekhez.

Szülés után is nagyon jól tudtál idomulni a helyzethez, hiszen nagyon hamar visszanyerted remek alakodat. A jó genetikád mellett mi az, ami segített a formád visszanyerésében. Étkezés terén milyen irányelveket követsz? Használsz táplálékkiegészítőket?

Valóban a genetikának is köszönhető, de Gáborral mindketten próbálunk odafigyelni az étkezésre. Én inkább hajlok a bűnözésre, Gábor viszont, ha elhatározza, akkor szigorúan tud étkezni. Én azért szeretek édességekkel bűnözni, én azt nem tudom elhagyni :) Nagyon szigorú diétára nem fogom magam, de mindig odafigyelek hogy olyan dolgokat vásároljunk, hogy a Bence is egészségesen táplálkozzon, úgyhogy alapvetően otthon egészséges élelmiszerek vannak. Emellett minden sportolónak szükséges, hogy fogyasszon extra vitaminokat, fehérjét. Ezt táplálékkiegészítőkből fedezem. A Multivitamin for women az alap vitaminom. Emellett Iso Whey Zero fehérjét, Beta alanine-t, Arthro Guard Liquid-et, Isotonic-ot, valamint MSM+Vitamin C-t fogyasztok.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1778/o_szabina_20150515144301.png

Azon sportolók közé tartozol, akik nem csak tehetségesek, de nagyon csinosak is. El tudod képzelni, hogy modell pályára lépj?

Mindig hangsúlyozom, hogy élsportoló vagyok, viszont nagyon kedvelem az olyan lehetőségeket, reklámkampányokat, ahol modellként szerepelhetek. Azonban csak olyan felkérést fogadunk el a férjemmel, amivel tudunk azonosulni.

Élvezem azt, amikor elmegyek egy fotózásra, egy fodrász megcsinálja a hajam, sminket kapok, de minden nap nem tudnám elképzelni. De most sincs rajtam smink, úgyhogy én alapvetően a természetesség híve vagyok.

Készítette: Molnár Péter


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Hasizom formálás otthon