Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Tudsz mindent a BCAA-ról?

2013-10-25 05:37:00

A leucin, izoleucin és a valin, e három esszenciális aminosav - kémiai szerkezetükből adódóan - alkotja az úgynevezett elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportját.

BCAA  3D - 90 kapszulaAz izomszövetállomány aminosavtartalmának kb. 35%-át adja ez a három aminosav. Esszenciális Aminosavak egyrészt, mert a szervezet nem képes őket előállítani, másrészt pedig stressz hatására - például edzés után vagy tápanyagok hiányában - az izomzat elsőként ezeket az aminosavakat használja fel.

Felszívódásuk különleges, mivel nem a májban bomlanak le, hanem az izmokban, így az aktív izmokhoz kerülnek, ahol egyaránt válhatnak az izmok részeivé és egyben energiaforrássá is.

Egy étkezés aminosav-tartalmának hozzávetőlegesen 20%-a lehet BCAA, viszont a keringés útján az izomszövetbe kerülő aminosavaknak 50-90%-át is kitehetik.

Ezek az Aminosavak edzések során energiaként képesek metabolizálódni, így részt vesznek a vércukorszint szabályozásában. Edzéseink során az izmok üzemanyagként is képesek őket felhasználni, amikor a glikogénraktárak már kiürültek.

A BCAA alkotóelemei - az izoleucin, a valin és a leucin -, kulcsfontosságú szerepet játszanak  az edzésmunka alatt. Az edzés alatt kevesebb izomszövet bomlik fel és jobb anabolikus környezetet tart fent. Amikor az izomszövetek energiaszegény állapotot észlelnek, elkezdik saját magukat felbontani, és a bennük lévő BCAA aminokat felhasználni.

BCAA+B6 - 200 tablettaA valin, leucin és izoleucin is gátolja a katabolizmust, nagymértékben segítik az izomzat növekedését. Ezen Aminosavak segítenek fenntartani az energiatermelés folyamatát.

mTOR

Mindhárman szabályozzák a vércukorszintet, segítik a bőr, csont-és izomszövet reszintézisét. Stimulálják a protein szintézist az úgynevezett mTOR aktivizálásán keresztül. Az mTOR egy protein szintézist szabályozó fehérje. Ha aktivizálódik, akkor a proteinszintézis beindul, ha inaktív, akkor leáll. Az ATP magas szintje aktivizálja.

A valin, a leucin és az izoleucin felerősítik egymás hatásait.

A BCAA kiegészítés csökkenti az intenzív fizikai és mentális megterhelések nyomán fellépő fehérje lebomlását.

A sportolóknak 10–20 gramm BCAA elfogyasztása lenne ajánlatos edzésenként.

Legjobb BCAA források a húsok, tejtermékek és a tojás. Növényi táplálékok közül jelentős elágazó láncú aminosavat tartalmaz a spenót, a rizs, a szója és a mogyoró. Természetesen sok  táplálékkiegészítő is tartalmaz BCAA-t, sőt, külön erre specializálódott termékek is léteznek.

Szabó Noémi

személyi edző

testépítő versenyző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

izomépítés » aminosav » izoleucin » bcaa » valin » leucin »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Fitbalance 2013 ősz