Túl sok turmix? Lehet ebből baj?

2016-10-16 16:18:00

Sokan abba a hibába esnek, hogy a fehérje turmixtól várják a csodát. Azt, hogy attól majd megnő az izom és semmi mást nem kell ezért tenni. Meg aztán lustaságból is sokan a szilárd ételek helyett inkább isznak egy-egy turmixot és csak nap végén összegzik a tényeket: most csúszott le az ötödik. De vajon lehet ebből baj?

A fehérje turmix nem táplálék helyettesítő

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1984/o_proteinshake_20161016162714.jpg

Ahogy a nevében is benne van, a fehérje turmix egy táplálék-kiegészítő. Ami azt jelenti, hogy nem a normál étkezés helyettesítésére találták ki, hanem annak kiegészítésére, amennyiben a napi táplálkozásod nem tartalmazza a szervezeted számára szükséges mennyiséget. Ez lehet azért, mert napi szinten dolgoztatod az izomzatodat és szükséges a regenerációhoz  az átlagnál  magasabb fehérje bevitel, vagy diétázol és vigyáznál az izomzatodra, de lehet, hogy csak sűrű a nap és nem fér bele az, hogy leülj egy asztalhoz megenni a meleg ételt, így inkább egy turmixszal tolod ki az étkezés időpontját. Ez mind helyes megoldás, az viszont nem, hogy ezzel viszel be minden szükséges fehérjét.

Mit jelent a sok?

A napi fehérje szükségleted nagyjából harmadát fedezd fehérje turmixból! Így ha 120 g a szükségleted, akkor 2 db 20g/turmix fehérje mennyiséget tartalmazó shake fog beleférni a napi bevitelbe! Alkalomszerűen lehet több, ha nem tudod máshogy megoldani, de rendszeresen nem ajánlott!

1155Miért nem jó a túlzott fehérje turmix fogysztás?

  1. A fehérje turmix folyékony tápanyag. A szervezeted szilárd ételek feldolgozására „szakosodott”, állandóan folyékony tápanyaggal terhelve az lesz az eredmény, hogy a székleted nem lesz megfelelő állagú. Vagy hasmenésed, vagy lágy állagú székleted lesz folyamatosan, ráadásul vélhetően folyton puffadni fogsz és a gáztermelésed is fokozódik az emésztőrendszer túlterhelésétől.
  2. A túlzott fehérje bevitel savasít, aminek a következtében számos ehhez kapcsolódó tünetet észlelhetsz magadon: állandó fáradtság, fáradékonyság, ingerlékenység, folyton kisebb betegségek, gyengeség, nem tudsz fogyni, pattanások jelennek meg rajtad, kellemetlen a szájszagod, töredezett a körmöd, törik a hajad stb. Ennek elkerülése érdekében kell különösen a magas fehérje tartalmú étrendek mellett sok-sok zöldséget fogyasztani!
  3. A vese túlterhelése: a szervezet számára a túl sok fehérje óriási terhet jelent, különösen a vese számára. Így vesebetegeknél nem is szabad sok fehérjét fogyasztani,  de az állandó erős túlterhelés egészséges szervezetnél is nyomot hagyhat!
  4. Kalcium vesztés: a túlzott fehérje bevitel kalcium elvonást okoz a csontokban, így a csontok elgyengülését eredményezheti. Magas fehérje tartalmú étrendnél fokozottan ügyelni kell a megnövelt kalcium bevitelre!
  5. Hízás: a fehérje is csak kalóriatartalmú tápanyag. Ha túl sok a többi elfogysztott étel változatlansága mellett, akkor hízást okoz. Ha megnöveled a fehérje bevitelt és nem szeretnél hízni, akkor csökkenteni kell a szénhidrát- vagy zsírbevitelt. Ha fogyni szeretnél, akkor sem elég csupán megnövelni a fehérje bevitelt, bár sok kezdő esetén a forma tekintetében ez is hatalmas alakulást okozhat. Fogyás céllal azonban az étrend megfelelő kialakítása a legfontosabb!
  6. Felesleges: a szervezeted nem tud feldolgozni 2,5g/ttkg feletti fehérje mennyiséget. Ez csak teherként hat rá, ill. feleslegként raktározódik!

A fehérje turmix egy remek megoldást és minőségi fehérje bevitel, ha az előírt adagban fogyasztod. Túlzásba azonban ezt sem kell vinni!

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK