Védd magad a meghűléstől - Beszélgetés Decker Ádámmal

2015-10-16 10:17:00

Decker Ádám, a BioTechUSA szponzorált világbajnok vízilabdázója keményen edz, versenyekre készül, fiatal sporttehetségeket patronál, második diplomáját csinálja, júliusban pedig apuka lett. Ilyen aktív életmód mellett „kétméteres” immunrendszere bizony támogatásra szorul, ebben kiváló partnere a 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmazó One-A-Day multivitamin.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1821/o_IMG_9825__20151016120633.jpgTöbb mint 20 éve vagy az élsportban. Hogyan foglalnád össze röviden ezeket az éveket?

A vízilabda engem és a testvéremet, Attilát is rendesen „megfertőzte”, mindketten a válogatott tagjai vagyunk, én védő, ő pedig kapus. Az eddigi legkomolyabb eredményem a világbajnoki arany, azonban további szép érmek csillognak a gyűjteményemben. Szívesen emlékszem vissza a tavalyi EB-re, ahol ugyan ezüsttel zártuk a versenyt, ugyanakkor nagyon inspiráló volt hazai közönség előtt játszani. Rendkívül közel állnak a szívemhez a magyar bajnoki címek, ezekre ugyanis nagyon vágytam, és egy igazán jó társasággal küzdöttem meg értük. Jelenleg a jövő évi olimpia a fő fókusz, de előtte még jó lenne aranyat hozni az Európa-bajnokságról is.

Mik az erősségeid és a gyengeségeid a sportban?

Pozitívumként említeném meg a kitartásomat és az elszántságomat, illetve hogy mentálisan erős vagyok. Hátrányom, hogy az állóképességem gyengébb, illetve méreteimből adódóan a finom mesterfogások szoktak gondot okozni.

Milyen edzésmunkát kíván meg tőled a vízilabda, illetve milyen mozgásformákat kedvelsz civilben?

Nemrég elkezdődött a klubszezon és ezzel együtt a kemény alapozó fizikai edzések: úszás, lábtempó, súlyzózás, cross fit – ez jelenleg fizikailag maximálisan lefáraszt. Amikor nem alapozunk, akkor az edzések inkább a taktika, a lábtempó irányába mozdulnak el. Alapvetően aktív ember vagyok, szeretek mozogni, amennyiben marad rá kellő időm és energiám. A feleségemmel például nagyon szeretünk teniszezni, ő kifejezetten jó benne, de sajnos már régen nyílt alkalmunk a közös játékra. Emellett szimpatizálok a wakeboard-dal is.

Azt mondják, minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A Te esetedben ez a feleséged, Andrea.

Igen, ő az én jó tündérem, aki gondoskodik arról, hogy mindig egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Andi korábban magyar bajnok fitneszversenyző volt, így kisujjában van a sporttáplálkozás. Emellett pedig a BioTechUSA sporttáplálkozási szakértője, Silye Gabriella Sporttáplálkozás a maximális teljesítményhez c. könyvéből „puskázunk”. Nagyon odafigyelünk arra, hogy minőségi tápanyagokat vigyünk be, bevásárláskor például rengeteg időt töltünk a címkék, összetevők böngészésével. Igyekszünk keveset nassolni és egészséges, de finom alternatívákat találni a hizlaló vagy egészségtelen ételekre. A főzőtudományunkat pedig már bizonyítottuk is egy tévéműsorban, ahol azon a héten mi készítettük a legegészségesebb menüt. Az egészségtudatos étkezésben Nagy Viktor csapattársam személyében kiváló partnerre találtam, ő is nagyon nyitott erre.

Mennyire van jelen az életedben a táplálék-kiegészítés?

181Sajnos a vízilabdában nincsenek olyan komoly szakemberek, akik a táplálkozásban segíteni tudnának a sportolóknak. Én nagyjából a húszas éveim közepéig azt ettem, ami éppen eszembe jutott. Amikor észrevettem, hogy lassul az anyagcserém, akkor kezdtem el érdeklődni a táplálék-kiegészítők iránt. Az élsportolói lét egyik nagy előnye, hogy rendszeresen vizsgálnak bennünket, így folyamatos visszajelzést kapunk az egészségi állapotunkról. A laboreredmények és az aktuális célok alapján állítom össze a termékeket, amiket szedek, illetve sok segítséget kapok Németh Sándortól, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistájától. Nagyjából három éve fogyasztom a BioTechUSA termékeit, ezek maximálisan biztonságosak, doppingmentesek, ami egy élsportoló számára kulcsfontosságú. Jelenleg fehérjét, l-carnitine-t, ásványi anyagokat és multivitamint szedek rendszeresen. Habár rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz az étrendem, tisztában vagyok azzal, hogy ezek vitamintartalma már nem ugyanaz, mint 10-20 évvel ezelőtt, ezért választottam a One-A-Day multivitamint, ami 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmaz, emellett pedig gluténmentes. Igyekszem edukálni a csapattársaimat is, bár a fejekben sajnos még sok negatív sztereotípia van. Sokan gondolják azt, hogy az a tuti, ha egyáltalán nem szednek semmit, mert abból biztosan nem lehet baj. Amikor csapatkapitány voltam, bevittem a termékeket az öltözőbe, ennek köszönhetően a bajnokság végére többen rendszeres fogyasztókká váltak. A táplálék-kiegészítőknek jelentős szerepe van abban is, hogy az élsportban egyre jobban tolódik ki az életkor, drasztikusan fejlődik a tudomány a sport mögött.

Megnyerő külső, sikeres sportkarrier, szerető család. Lehet még kerekebb Decker Ádám világa?

Júliusban megszületett a kislányom, Lilien, így most minden idő a családomé. A vízilabdát továbbra is imádom, addig szeretném folytatni, ameddig a testem engedi. Jelenleg mechatronikai mérnöknek tanulok. Borzasztóan érdekelnek a kütyük, szeretnék autók közelében elhelyezkedni, és egy saját vállalkozás is tervben van. Fontos szívügyem, hogy a sport által másnak is ilyen teljes élet, ilyen kerek világ jusson. Nagy Viktorral és Kiss Gergellyel ezért alapítottuk a Modern Sport Akadémiát, ahol a sportolni vágyó gyerekek magas szinten tudják elsajátítani a vízilabda, az úszás, a szinkronúszás és a sportlövészet alapjait. Szeretnénk megadni a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a tehetségüket időben felfedezzük és gondozzuk, a kevésbé tehetségeseknek pedig egy egészséges, önbizalommal teli, és kudarctól nem tartó életben próbálunk segédkezet nyújtani.

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Arthro Guard Gold