Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Kurkuma

A kurkuma a gyömbér növény rokona. Évelő növény, amely kb. másfél méter magasra nő Dél-Ázsia trópusi vidékein. Trombita alakú, fénytelen sárga virágai vannak. Gyökerei hagymák, amelyek rizómákat (gyökértörzs) is termelnek, amelyek aztán szárat és gyökeret fejlesztenek az új növények számára. A kurkuma illatos, keserű, kissé erős ízű. Bár sok trópusi helyen termesztik, a kurkuma nagy részét Indiában termesztik, ahol a curry fő összetevőjeként használják. 

A gyökereket vagy rizómákat és hagymákat gyógyszerekben és élelmiszerekben használják. Általában felforralják, majd szárítják, és a jól ismert sárga porrá őrlik. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógynövényben található egyéb anyagok is antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, a népi, ayurvédikus és hagyományos indiai gyógyászatban számos hatást tulajdonítanak neki. 

Az őrölt kurkuma a currypor egyik fő összetevője is.  
 
Az ayurvédikus gyógyászat, egy hagyományos indiai kezelési rendszer, a kurkumát ajánlja különféle egészségügyi állapotok kezelésére. 

A kurkuma termesztése 

A kurkumát Ázsiában évezredek óta használják, és az Ayurveda, a Siddha gyógyászat, az Unani és a hagyományos kínai orvoslás jelentős részét képezi. 
 
A kurkuma Dél-Indiából származik, és a mai napig ez a régió a világ legnagyobb kurkumatermelője. India a világ legnagyobb kurkuma exportőre, ezt követi Thaiföld, Latin-Amerika és Tajvan. Az indiai kurkuma magas kurkumintartalma miatt a legjobbnak számít a világpiacon. 

A kurkuma évelő növény, ami azt jelenti, hogy egész évben termeszthető. Gyarapodásához 20 és 30 °C közötti hőmérsékletre és jelentős mennyiségű évi csapadékra van szükség. Bár a kurkuma különféle talajtípusokban virágzik, a világos fekete vályogtól a vörös talajon át az agyagos vályogig, a legjobbak a gazdag agyagos talajok, amelyek természetes vízelvezető és öntözési lehetőséggel rendelkeznek. A kurkuma nem bírja az állott vizet vagy annak lúgosságát. 

A kurkuma tápanyag tartalma 

  • Remek kálium forrás 
  • Tartalmaz B6 vitamint 
  • Rostokat 
  • Magnéziumot 
  • C-vitamint 
  • Kurkuma olajat 
  • zingiberént, cineolt és p-cimént 
  • Antioxidánsokat 
  • Kálciujmot 
  • Vasat 
  • Mangánt 
  • Rezet 
  • Cinket 

Tápanyag tartalma 100 g-ban: 

  • 38 mg nátrium 
  • 2,525 mg kálium 
  • 65g szénhidrát 
  • 8g fehérje 

Tartalmazza 100 g-ban 

  • A napi szükséglet 48%-át magnéziumból 
  • A napi szükséglet 90%-át B6 vitaminból 
  • A napi szükséglet 43%-át C-vitaminból 
  • A napi szükséglet 230%-át vasból 

Mikor bánjunk óvatosan és körültekintően a kurkuma fogyasztásával?  

  • Epehólyag-problémák: A kurkuma súlyosbíthatja az epehólyag-problémákat. Ne használjon kurkumát, ha epekő vagy epevezeték elzáródása van. 
  • Vérzési problémák: A kurkuma szedése lelassíthatja a véralvadást. Ez növelheti a véraláfutások és a vérzés kockázatát vérzési rendellenességben szenvedő betegeknél. Véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazásakor a kurkuma fogyasztása nem ajánlott. Műtétek után sem ajánlott a fogyasztása a véralvadás gátló hatása miatt.  
  • A kurkuma kurkumin nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely az ösztrogén hormonhoz hasonlóan viselkedhet. Elméletileg ez hatással lehet a hormonérzékeny állapotokra, mint a mellrák, méhnyakrák, endometriózis stb. 

Forrás:

TURMERIC: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews (webmd.com) (letöltés dátuma: 2023.04.12.) 

Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities – PMC (nih.gov) (letöltés dátuma 2023.04.12)