Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

B1-vitamin (Tiamin)

B1-Vitamin

A tiamin egy vízben oldódó vitamin, amely tiazolból és pirimidingyűrűből áll, amelyeket metiléncsoport köt össze. A szabad tiamin a TDP prekurzoraként működik, amely a szénhidrát- és elágazó láncú aminosav-anyagcserében, valamint az energiatermelő reakciókban részt vevő enzimek koenzimjeként működik.  A tiamin a szervezetben leginkább a vázizmokban, a szívben, az agyban, a májban és a vesékben található.1

Formái

Az emberi szövetekben a tiamin többnyire foszforilált formában fordul elő, mint például tiamin-monofoszfát (TMP), tiamin-difoszfát (TDP, más néven tiamin-pirofoszfát), tiamin-trifoszfát (TTP), valamint a nem foszforilált formája a „szabad tiamin” is. Az élelmiszerekben található tiamin, az állati termékekben főként foszforilált formában van jelen, és szabad formában pedig a növényi eredetű élelmiszerekben. A vérben lévő tiamin főként a vörösvértestekben található meg TDP és TTP formájában, a plazmában kis mennyiségben van jelen szabad tiamin, TMP és fehérjéhez kötött TDP formájában. 1

Funkciói*

  • A tiamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban.
  • A tiamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
  • A tiamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
  • A tiamin hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.

* 432/2012/EU rendelete alapján

Hiányállapot

A tiaminhiány olyan rendellenességekhez vezet, amelyek a beriberi számos formáját foglalják magukban, többnyire neurológiai és kardiovaszkuláris megnyilvánulásokkal. 1

Hipervitaminózis

 A tolerálható felső beviteli szint (UL) az a maximális napi adag, amely valószínűleg nem okoz káros mellékhatásokat az általános populációban. A tiaminra nincs UL, mivel nincsenek olyan jelentések, amelyek a magas tiaminbevitel negatív hatásait mutatják.2

Szükség 

A napi B1-vitamin szükséglet férfiaknak 1,2 milligramm, míg nők esetén 1,1 mg. Szoptató anyukáknak és kismamáknak a napi ajánlott mennyiség 1,4 mg-ra növekszik. 2,3

Forrásai 

A B1 vitamin természetes módon megtalálható ezekben az élelmiszerekben, ezért tiamin forrásnak számítanak: sertéshús, hal, bab, lencse, zöldborsó, kenyér, tészta, rizs, napraforgómag, joghurt. Előfordulnak B1-vitaminnal dúsított gabonafélék, dúsított reggeli gabonapelyhek is a boltok polcain.2

Hasznosulása

A duodenumban aktív abszorpcióval szívódik fel legjelentősebb része és a tiamin-foszfát-észtereket a foszfatázok hidrolizálják a bél lumenében. A szabad tiamint a nyálkahártyán keresztül egy specifikus telíthető transzportrendszer veszi fel. Egészséges alanyokban a tiamin felszívódása 95% feletti a szokásos bevitel mellett. 1


Források

1 EFSA – European Food Safety Authority, Letöltés Dátuma:  2023.04.25. 

2 Harvard T.H. Chan School of Public Health,  Letöltés Dátuma: 2023.04.25.

3 OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Letöltés Dátuma:  2023.04.25.