Konjugált linolsav (CLA)
A fogyás alapvető feltétele az, hogy kevesebb energiát vigyünk be a szervezetbe, mint amennyit elhasznál a szervezetünk, így a keletkező energiahiányt a testünk a tartalékaiból fogja kiegészíteni, ezzel segítve a zsírpárnák bontását. Az energiahiányt pedig a megfelelő tápanyagbevitellel tudjuk kontrollálni. A CLA kapszula is kiváló segítség diétázóknak – legyen szó nagy vagy kicsi a súlyfeleslegről.
Mi az a CLA?
A CLA (Conjugated Linoleic Acid) egy rövidítés, magyarul konjugált linolsavat jelent. A linolsav egy zsírsav, amelynek az elnevezése a lenből származik, a konjugált szó pedig összetartozót jelent. A konjugált linolsav 20 különböző azonosított izomerje közül a cisz 9-transz 11 (bendősavként is ismert) a CLA egyik leggyakoribb természetes formája1.
Hogyan tudunk hozzájutni?
Főleg a kérődző állatok bendőjében termelődik és húsukból vagy tejükből készült élelmiszerek kiváló CLA forrás. Az élelmiszerek közül a tej és a tejtermékek a leggazdagabb CLA-források.1
Ugyanakkor a marha- és bárányhús is jó forrása. A növényi források közül pedig a lenmag olaját érdemes megemlíteni, igaz itt egy másik formáját találjuk, ami ugyanolyan aktív.
Az alábbi élelmiszerek CLA tartalma grammonként értendő 1
- vaj: 6 mg
- homogenizált tej: 4,5 mg
- mozzarella: 4,9 mg
- cottage cheese: 4,5 mg
- friss darált marhahús: 4,3 mg
- bárányhús: 5,6 mg
- lenmagolaj: 4 mg
Mekkora mennyiségre van szükségünk napi szinten?
Nem áll rendelkezésre ajánlott napi beviteli érték (NRV), ugyanakkor több tanulmány napi 2-3 gramm bevitelt ajánl, ami a kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett étrendkiegészítők használatával együtt egyszerűen bevihető1.
Források:
1https://extension.psu.edu/conjugated-linoleic-acid-cla-in-animal-production-and-human-health