Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A hatékony regeneráció

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1388/o_aron_20130503090134.jpgBefejeztük az edzést, elfogyasztottuk a turmixunkat/regeneráló italunkat/megettük a glikogénpótló spagettinket, mit tehetünk még? A teljesítmény szempontjából ugyanolyan fontos az idegrendszer teljes regenerációja, ezért ne csak az izomzatra, vagy (állóképességi sportoknál) a glikogénre koncentráljunk! Legyen szó akár versenyzésről, akár a hétköznapi stressz ellensúlyozásáról, a következő öt pont bizonyítottan a segítségünkre lesz.

Aktív regeneráció

Ide tartoznak a kiegészítő edzések: könnyed kocogás, túrázás, kerékpározás, úszás, vagy egy nyugisabb kosarazás. Ez egy jó alkalom arra, hogy a családunkkal, vagy kevésbé edzett barátainkkal tölthessünk egy kis időt, és egy rövid időre félretegyük szeretett sportunkat. Kitűnő aktív időtöltés lehet még a jóga, rengeteg hasznos gyakorlat van a különböző tartáshibák kijavítására, és szellemi regenerációnak is elsőrangú.

Passzív regeneráció

  • A legegyszerűbb módja a fekvés, felpolcolt lábakkal, de hasonló hatás érhető el kompressziós ruhadarabok viselésével is, amely utazáshoz kitűnő alternatíva.
  • Említhetjük még itt a különböző kezeléseket; fizio- és fizikoterápia, akupresszúra, izomstimulátor használata.
  • Az egyik legjobb izomlazító a szauna. Az élettanilag javasolt időintervallum, amit szaunában egyhuzamban eltöltünk, 8-12 perc. Ha célunk a regeneráció elősegítése, akkor maximum háromszori hűtés javasolható.
  • Hasonlóan jó ‘értorna’ a skót zuhany. Ilyenkor az előzetesen már átmelegített testet rövid ideig hideg vízzel lehűtjük, majd újra átmelegítjük – kétszer ismételve.
  • A gyógyfürdőzés is sokat segíthet, egyszerre maximum 20 percet töltve a gyógyvízben.Ha testünkben gyulladás áll fenn, az ennél hosszabb időtöltés kellemetlen fájdalmakat okozhat, inkább a jegelés, valamint gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása javasolt ilyen esetben.
  • A legkedveltebb passzív regenerációs eszköz a masszázs. Ügyeljünk rá, hogy mindig a céljainknak megfelelő masszázs-módot válasszuk (sportmasszázs). Esetleg alternatívát jelenthet a szivacshengerek (pl. SMR) használata.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1388/o_aron2_20130503085759.jpgAktív szellemi regeneráció

Jóga- és egyéb meditációkat, vizualizációt, autogén-tréninget, különböző stresszoldási technikákat sorolunk ide. Sok embernél a túlzott mértékű (leggyakrabban munkahelyi) stressz, testi és pszichés túlterhelés hátráltatja a fejlődést. Ebben egy jól képzett és gyakorlott sportpszichológus sokat tud segíteni.

Passzív szellemi regeneráció

Az alvás. 🙂 Sportolóknak ajánlott napi 8-9 óra alvás, a gyorsabb edzésadaptáció érdekében. A lefekvés előtti időszakban kerüld a koffein-, alkohol- és a túlzott folyadékfogyasztást, és talán a legfontosabb, hogy rendszeresítsd a lefekvés időpontját! Rossz alvóknál az macskagyökér (Valeriana) jelenthet segítséget anélkül, hogy mellékhatásokat produkálna. A TV-zés és az olvasás semmiképp sem sorolható a regenerációs technikák közé, előbbi még inkább túlpörgeti az idegrendszert.

Gyógynövények

A regenerációt segítheti még egyes gyógynövények használata, illóolajos párologtatás, aromafürdő, bedörzsölés (sportkrém), teák formájában. A teljesség igénye nélkül: Citromfű, Kamilla, Levendula, Orbáncfű, Rozmaring, Borsmenta (görcsoldó hatás).

Amennyiben hosszú távon gondolkodunk, az egészségmegőrzés egyik legfontosabb pillére az idegrendszeri regeneráció. Előzd meg a túledzést, kiégést, figyelj oda néha a tested jelzéseire és gyorsabb lesz a fejlődés, mint gondolnád! 🙂

 

Kiss Áron

Cycling Sport Center

Resident Trainer