Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Mi is az a kollagén és miért érdemes kiegészíteni vele az étrendünket?

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetünkben. A legfőbb összetevője a kötőszöveteknek, szerveknek, ínaknak, bőrnek és az izmoknak.

Sok-sok fontos funkciója van a szervezetben, például erősíti a csontokat és megalapozza a bőr szerkezetét, de a továbbiakban mindent elárulunk jótékony hatásairól.

Mostanában egyre többet hallani a kollagénről és egyre több táplálék-kiegészítőben megtalálható. A legtöbb hidrolizált, ami azt jelenti, hogy könnyebben feldolgozható a szervezeted számára. Számos élelmiszer is tartalmazza, mint amilyen a sertésbőr vagy a csontleves.

A kollagénfogyasztás rengeteg előnnyel jár, akár az ízületek vagy a bőr egészségét is említhetjük.

Mi is a kollagén?

A kollagén a szervezetünk leggyakoribb és talán legfontosabb fehérjéje, az össz fehérjéink 30%-át adja. A kollagén afféle ragasztó anyagként szinte az összes szövetünkben előfordul, a mozgásszervrendszertől kezdve a szíven át az agyunkig. A kollagén egy ún. ECM (extracelluláris mátrix) formában strukturálódik, amit egy hálószerű képletként kell elképzelni. Így tapasztja és ragasztja össze a szöveteket. 

Kollagén nélkül nincs egészséges bőr, haj vagy köröm, nem lennének erős izmaink és inaink, sem porc vagy csontszöveteink, de erősíti a fogakat és például még a szemgolyónk fehér részét is ez tölti ki. Ezt a csodálatos anyagot a testünk maga is megtermeli, ha bevisszük a megfelelő alkotóelemeket (peptideket), például a táplálékkal (belsőségek, csontleves, inas húsok), vagy kollagén étrend-kiegészítők formájában.

A kollagén sok kozmetikai termékben is helyt kap, hiszen a szépség zálogának tartják a hialuronsav mellett, de egyes nézetek szerint a nagy molekulák valójában bőrön át nem tudnak hatákonyan beszívódni, ezért aki megfelelő pótlást szeretne, annak belsőleg alkalmazva kell bevinni (étel és táplálékkiegészítők). Az extra pótlásra pedig bizonyosan szükség van, mivel a szervezetben 25 éves kor felett a collagen és hialuronsav termelés rohamosan csökkenni kezd. A kollagén aminosavakból jön létre (prokollagén), és a szintéziséhez nélkülözhetetlen a C-vitamin megfelelő jelenléte!

A kollagén sok kozmetikai termékben is helyt kap, hiszen a szépség zálogának tartják

A kollagén típusai

A fehérjének több típusa ismert, attól függően, a szervezet mely részében fordul elő és milyen funkciót lát el. A kollagén tartalmú étrend-kiegészítőket is ezek alapján tudjuk válogatni, vagy – ami gyakoribb – aszerint, hogy milyen állatból származik (hal, marha, sertés, szárnyas).

Az I.-es típusú kollagén a legtöbbet előforduló fajta, főként a bőr szövetét alkotja, annak regenerálódásáért felelős, valamint ott van a kötőszövetekben, inakban, csontokban. 

A II.-es típus a porcszövet alkotója, míg a III.-as ismét a bőrrel van kapcsolatban, annak rugalmasságát adja, de fontos alkotója a zsírszövetnek is, és az ereknek. 

A IV.-es típusú kollagén maga alkotja az említett ECM hálót, az V.-ös típus pedig a várandós anyák szervezetében van jelen nagy mennyiségben, de a szervek is tartalmazzák (tüdő, máj).

Ezek a legfőbb, alap kollagén típusok, de ezeken kívül még számos fajtája jelen van a szervezetben, mint például az agyműködést és agyszövetet alkotó VIII-as típus.

Mik a kollagén jótékony hatásai?

1. Szebb bőr

A kollagén a bőr egyik legfőbb alkotóeleme. Felelős a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért, amely a kor előrehaladtával egyre csökken, így egyre szárazabbá válik a bőr, ami a ráncok kialakulásáért is felel. A kollagén kiegészítés lassíthatja ezt a folyamatot. Ráadásul más, a bőr szerkezete szempontjából fontos fehérjék termelődését is beindíthatja. Az öregedés jelei csökkenhetnek, lassulhatnak, újra élettel teli, hidratáltabb, puhább lehet a bőr, főként, ha a hidrolizált kollagén mellett még hialuronsavat is szedünk vagy ezek komplex étrend-kiegészítő formáját.

BioTechUSA kollagén tartalmú étrend-kiegészítők

2. Csökkenő ízületi panaszok

A kollagén segít megőrizni a porc integritását, szerkezetét, ami egy gumiszerű szövet, ez védi az ízületet. Ahogy idősödsz, az ízületi problémák kialakulásának esélye egyre nő, ahogy a kollagén mennyisége csökken. A fogyasztói visszajelzések alapján a kollagén fogyasztásával az ízületi fájdalmak csökkennek. A gyulladások esélye is csökkent.

3. A csontvesztés megelőzése

A csontokban is megtalálható a kollagén, amely azok erősségét alapozza meg. A csontsűrűség a korral egyre csökken, ami a csonttörések kockázatát növeli. A csontritkulás hazánkban is gyakori probléma. Kalcium kiegészítővel kombinált kollagén (5 g mennyiségben) szedésének hatására csökkenhet a vérben azon fehérjék mennyisége, amelyek a csontsűrűség csökkenését jelzik. Továbbá, a kollagénfogyasztás pozitívan hathat a csonti ásványi anyag sűrűségre is.

4. Izomhatás

Az izomszövetek 1-10%-a kollagénből áll. Ez a fehérje szükséges ahhoz, hogy az izom erős legyen és megfelelően működjön. A kollagén kiegészítés az izomtömeg vesztéssel járó betegségekben és az életkor előrehaladtával bekövetkező izomtömeg csökkenésben lehet segítségünkre. A kutatások azt feltételezik, hogy a kollagén fogyasztása segíti az izomban a kreatin szintézist, ami szintén az izomtömeg növekedést stimulálja.

5. A szív egészsége

A kollagén adja az artériák, vérerek szerkezetét, amelyekben a vér kering. Megfelelő mennyiségű kollagén nélkül az artériák gyengék és törékenyek lesznek. Ez az állapot pedig számos megbetegedés oka lehet, ami akár szívinfarktushoz vagy sztrókhoz is vezethet.

6. Cellulit ellen is bevethető

A kötőszövetek gyengülésével és a zsír felhalmozódásával cellulit jelenik meg az arra hajlamos területeken. Ahogy öregszünk és csökken a szervezet kollagéntermelése, ez sokkal fokozottabban előtűnik még túlsúly megléte nélkül is. A kollagén tartós fogyasztásának hatására a bőr szövete megszépül, a cellulit pedig jelentősen halványodhat.

7. Egyéb előnyei a kollagénnek

  • Haj és köröm: a kollagén fogyasztásával erősítheted a körmöket és megelőzheted a töredezettségüket, a haj is kevésbé fog törni és kevésbé lesz száraz és nem hullik majd.
  • Agy frissessége: bár tudományos kutatás nem volt erre vonatkozóan, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kollagén fogyasztása javítja a hangulatot és csökkenti a szorongást.
  • Fogyás: a kollagén fogyasztása gyorsíthatja az anyagcserét és ezáltal támogatja a fogyást.
  • Erősíti az ún. bélgátat az emésztőrendszerben, támogatja az egészséges bélműködést, segít megakadályozni a káros mikroorganizmusok felszaporodását a bélben.
  • Támogatja a szem egészségét, a látás erősségét

Miben található kollagén?

A legegyszerűbb táplálék-kiegészítők útján biztosítani a kollagént, mert az szerkezetének köszönhetően is jobban emészthető és lebontható, de megtalálható a csirke bőrben, disznóbőrben, marhahúsban és halban is. Ételeink közül a csontleves, csontvelő, a klasszikus “cupákos”, inas húsok tartalmazzák.

A kollagén tehát elsősorban állati eredetű anyag, de a kollagén étrend-kiegészítők között találni már vegán formákat is, ezek azonban ritkábbak. A vegánok tehát elvileg nem fogyaszthatják a klasszikus kollagént, a ketogén étrenden lévőknek azonban kiválóak! 

A kollagén mellékhatásai

Nincs beszámoló mellékhatásokról, arra azonban oda kell figyelni, hogy ha allergiás vagy a halra, kagylóra, tojásra, figyelj oda, hogy a kollagén táplálékkiegészítőd miből készült.