Ugrás a tartalomhoz
Hírek

A Semmelweis Egyetem és a BioTechUSA-cégcsoport együtt az evészavarok ellen 

Elindult az első, Magyarországon egyedülálló, ingyenes önsegítő program családok részére 

Cégcsoportunk támogatásával a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője az elmúlt másfél évben egy innovatív önsegítő programot valósított meg az evészavarok családszempontú kezelésére. Döbbenetes tény, hogy a fiatal korosztályban anorexiában többen halnak meg, mint bármilyen egyéb mentális betegségben. A felépülést támogató, Jól(l)eszünk elnevezésű digitális eszközt egy sajtó háttérbeszélgetés keretében mutattuk be a program megvalósításában közreműködő pszichológusok és pszichiáterek részvételével, illetve egy edzőknek szóló zárt workshopot is szenteltünk a témának. 

Cégcsoportunk két évvel ezelőtt közel 5 és félmillió forint összeggel támogatta a Semmelweis Egyetemet (SE). A támogatásból megvalósult eredmény nyilvános megosztására közös eseményt szerveztünk, melynek középpontjában az evészavarok álltak.  

Délelőtt a sajtó képviselőinek mutattuk be az SE szakemberei, Dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta, az SE Magatartástudományi Intézetének korábbi igazgatója, Dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta, az SE professzora és egyben a Magatartástudományi Intézet igazgatója és Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, az SE Magatartástudományi Intézetének adjunktusa által létrehozott Jól(l)eszünk önsegítő programot. A sajtó képviselőit Dr. Pintér Dániel Gergő vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetőnk üdvözölte és beszélt arról, hogy cégcsoportunk miért állt a kezdeményezés mögé, majd Lévai Bálint vezérigazgatónk és társtulajdonosunk köszöntője következett.  

A szakemberek a Ferentzy-Kiss Virág, vállalatunk márka- és jótékony nagykövete által moderált beszélgetés során összefoglalták, hogy miért úttörő ez a kezdeményezés, pontosan kiknek szól és kiknek nem ajánlják a programot. Megválaszolták a kérdést, hogyan lehet elég hatékony a kezelés egy digitális eszköz segítségével és elmondták, milyen evészavar típusok esetén érdemes igénybe venni.  

A fentieken túl kitértek arra is, hogy miért kulcsfontosságú, hogy az evészavarok kezelésébe az érintett családokat is bevonják, mit jelent a vezetett önsegítés, melynek elvén működik a program és mi is az a 10 téma, ami köré szerveződik. Beszéltünk a cégcsoportunk anyagi támogatásából vásárolt VR-szemüvegről és szoftverről is, ami egy újfajta kiegészítő terápiás eszköz lehet az evészavarok kezelésében. Délután pedig egy limitált létszámú edzői körnek tartottunk edukációs szemináriumot, ahol Nagy Dóra, oktatási és sportszakmai csoportvezetőnk kérdezte az Egyetem munkatársait. 

Súlyos, ugyanakkor kezelhető mentális betegség  

Az evészavarok kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthetnek, gyakran hosszú évekig rejtve maradnak, gyakoriságuk sajnos évről-évre nő. Átlagosan több (2,5-5,5) év telik el, mire valaki a megfelelő kezelésben részesül. A fiatal magyar nők 3%-a érintett, a betegség legismertebb megnyilvánulási formái – a teljesség igénye nélkül – az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar.  

  • Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni. 
  • A bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti.  
  • A falászavar esetében nincsenek kompenzáló viselkedésformák, ezért az ebben szenvedők közel 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez egyébként a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavar típus, a betegek 40%-a jellemzően férfi. 

Együnk jól, legyünk jól 

A Jól(l)eszünk online platform célja, hogy olyan tudással és készségekkel vértezze fel a családot és a pácienst, amelyek hatékonyan támogatják a felépülés folyamatát. Azoknak a családoknak javasolják, ahol evészavarban érintett tizenéves vagy fiatal felnőtt családtag van. Ingyenes és anonim módon használható, így azok is segítséghez juthatnak, akik például földrajzi okok miatt egyébként nem tudnának ellátásban részesülni.  További előnye, hogy könnyen hozzáférhető és költséghatékony megoldási lehetőség.  

A programot használó család mögött egy támogató szakember áll – rendszerint pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus. A rendszerszemléletű családterápia elemeire épül, mely bizonyítottan hatékony módszer az evészavar kezelésében. A modulok a hasznos ismeretanyagokon, családi példákon, eseteken, a családra vonatkozó szabályokon és javaslatokon, valamint feladatlapokon keresztül interaktív felhasználást biztosítanak. 

A sport szerepe, edzői felelősség 

Az evészavarral küzdő betegek sok esetben előnyben részesítik a kényszeres testedzést, miközben nem visznek be elegendő tápanyagot. Ez egészségkárosító következményekkel járhat, sőt életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ugyanakkor, ha a beteg megfelelő orvosi segítséget kap, a sportnak kiemelt szerepe lehet a felépülésben.  

Mivel számos edzővel ápolunk közvetlen vagy közvetett kapcsolatot, ennek apropóján született meg a zárt workshop – egy őszinte és kötetlen beszélgetés – ötlete. A résztvevők megtudhatták, hogy a fitnesztermek világára milyen evészavarok jellemzőek, hogyan ismerhetők fel a betegség jelei, mikor kell gyanakodni. Az előadók megvitatták, milyen szerepe lehet az edzőknek az evészavarok kapcsán, hol van az edző és az edzőterem felelőssége egy láthatóan problémás vendég esetén. Javaslatot tettek arra, hogy edzőként mit lehet tenni abban az esetben, ha egy kliensnél erre gyanakszik valaki és ebben az esetben mik is lehetnek a célravezető stratégiák. 

A magyar egészségügyért 

Társadalmi felelősségvállalási programunk keretében a hazai egészségügyi rendszer támogatása során az adományozáson túl igyekszünk edukálni és társadalmi párbeszédet kezdeményezni a szépség- és fitneszipar felelősségi körébe tartozó témákban. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan patinás intézménnyel működhettünk együtt, mint a Semmelweis Egyetem. Kampányaink során nagyon sok olyan személyes történettel találkozunk, ahol az illető életében jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt érte hátrányos megkülönböztetés, és számára a tudatos táplálkozás, a sport segített lelkileg megerősödni és a gyógyulás, az önelfogadás és az egészséges testkép felé vezető útra lépni. Vállalatunk hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukációt és a lakosság egészségműveltségének általános fejlesztését.” – mondta Dr. Pintér Dániel Gergő, cégcsoportunk vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetője. 

“Az evészavarok gyakorisága és népegészségügyi jelentősége növekszik, egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre több ember számára. Fontos tehát, hogy bővíteni tudjuk a terápiás eszközeinket – erre jó a VR terápia. Fontos, hogy olyan módszereket adjunk az evészavaros betegek és családjuk kezébe, amelyekkel ők maguk is felvehetik a harcot az evészavarral – erre jó a Jól(l)eszünk önsegítő program. Azonban fontos az is, hogy a társadalom is összefogjon az evészavarosok megsegítésére. Ezért örülünk annak, hogy meg tudunk szólítani olyan társadalmi csoportokat, mint a tanárok, edzők, sporttal és testmozgással foglalkozók, és ezért örülünk mindenkinek, aki ebben partnerünk – mint amilyen a BioTechUSA-cégcsoport.” – mondta Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója.