Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Alapvető kiegészítők várandósság alatt: terhes vitaminok

A terhes vitamin, olyan vitamin- és ásványi anyag-kiegészítő termék, amelyet terhesség előtt és alatt szednek a hölgyek, de természetesen ezek a termékek sem a jó táplálkozás helyettesítését szolgálják. A terhes vitaminok olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak a fogamzóképes nők számára, amelyeket a különböző egészségügyi szervezetek, például az American Dietetic Association hasznosak tart az egészséges terhesség kimenetelében és a születési rendellenességek megelőzése érdekében. A babaváró vitaminok hasonlóak a többi multivitaminhoz, de különböző mennyiségű specifikus tápanyagot tartalmaznak, hogy jobban megfeleljenek az állapotos nők igényeinek, ezekből a kismama a neki megfelelő adagokat a kezelőorvosával beszéli meg. Cikkünkben áttekintjük azokat a vitaminokat, mikrotápanyagokat, amelyek a legfontosabbak a megfelelő növekedés és fejlődés szempontjából.  

A vitaminok fontossága a terhesség alatt

A vitaminok fontossága a terhesség alatt 

A terhes vitaminokat kimondottan kismamák számára fejlesztették a vitamin-kiegészítés és azon mikrotápanyagok megfelelő mennyiségű biztosítására, melyek elősegítik a születési rendellenességek megakadályozását. A terhes multivitamin bizonyos tápanyagokból emelt mennyiséget tartalmaznak, mint a vas, a folsav, a kalcium egy hagyományos multivitamin készítményhez képest.  

A folsav segít, hogy a baba agya és gerincvelője megfelelően tudjon fejlődni.  Ez a velőcsőzáródási rendellenességek kockázatát is csökkenti. A folsavat már érdemes a fogantatás előtt egy hónappal elkezdeni, de az egészségügyi ellátás során az orvosok a terhes vitaminok szedését is szokták javasolni már a baba tervezésekor.  

A kalcium megvédi az anyuka csontjait, ahogy a baba növekszik. A baba kiveszi ezt a létfontosságú ásványi anyagot a csontjaidból és a fogaidból a saját csontozata miatt. A kismama elveszítheti a csontsűrűséget, ha nem fogyaszt extra kalciumot a baba fejlődésével.  

Vas szükséges a vörösvértestek képződéséhez, amelyek a vér oxigénszállításáért felelős alkotórészei. De megakadályozhatja a túl korai vagy a túl kis súllyal történő születést is. Ezen kívül, ha nincs elegendő vas a kismama is nagyon elfárad, vérszegénységben szenvedhet. A sovány hús, a zöld leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök, dió, műzlik jó vasforrások.  

A terhes vitaminokban megtalálhatunk még néhány fontos tápanyagot:  

D-vitamin 

A D-vitamin szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetben, amelyekre szükség van a csontok, a fogak és az izmok egészségének megőrzéséhez. Testünk is termel D-vitamint, amikor a bőrünket nyári napfény éri április elejétől, kb. szeptember végéig. De nehezítő tényező, hogy nem tudni pontosan, mennyi idő szükséges a napsütésben ahhoz, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint készítsen a test szükségleteinek kielégítésére, így érdemes vérvétel segítségével ellenőrizni, hogy van e hiány. Általános ajánlás naponta 10 mikrogramm (400 NE) D-vitamin igény.  

B-vitamin 

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a tested érdekében. Ez különösen igaz, ha állapotos vagy. A nyolc B-vitaminban (B-komplex) gazdag ételek fontos szerepet játszanak az egészséges terhesség támogatásában. 

  • A B1 vitaminnak (tiamin) óriási szerepe van a csecsemő agy fejlődésében.
  • A B2 (riboflavin) megőrzi a szem és a bőr egészségét. 
  • A B3 (niacin) javítja az emésztést és a reggeli rosszullét és hányinger csökkentésében is segít.  
  • A B5 (pantoténsav) segít a terhességi hormonok létrehozásában és enyhíti a lábgörcsöket. 
  • A B6 (piridoxin) nagy szerepet játszik a baba agyának és idegrendszerének fejlődésében. 
  • A B7 (biotin) terhesség biotin hiányt okozhat, ezért növelje bevitelét. 
  • A B12 (kobalamin) segíti a központi idegrendszert.

C-vitamin 

A C-vitamin védi a sejteket, egy erős antioxidáns és a vas felszívódását is segíti. Szükség van rá a szövetek helyreállításához és a sebek gyógyulásához, és elősegíti a csecsemő csontjainak és fogainak fejlődését is.  

Cink 

Mindenki testének szüksége van kis mennyiségű cinkre. A hiány a felnőtteknél gyenge gyógyulásához vezet. Terhes nőknél a cinkhiány alacsony születési súlyhoz és rendellenességekhez vezethet, 15mg a javasolt bevitel. 

Réz   

Minden embernek szüksége van kis mennyiségű rézre étrendjében, de a terhes nőknek 800 mikrogrammra van szükségük megfelelő fejlődéshez.  

Minél korábban, annál jobb: Mikor kell elkezdeni a terhes vitaminok szedését

Minél korábban, annál jobb: Mikor kell elkezdeni a terhes vitaminok szedését? 

A csecsemő minden szükséges tápanyagot az anya szervezetéből kap, ha az anya táplálkozása nem biztosítja megfelelő mennyiséget hiányok léphetnek fel. 

A terhes vitaminokat úgy tervezték, hogy a leendő anyák esetleges táplálkozási hézagai miatti hiányokat is pótolják. A prenatális vitaminok sok ugyanolyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a multivitaminok, de általában magasabb folsavat és vasat tartalmaznak. A fejlődő embrió létfontosságú szerveinek többsége a terhesség 10. hetében alakul ki, ezért fontos, hogy ezek az esszenciális vitaminok a fedélzeten legyenek előre.  Ezért is javasolják, hogy a baba tervezésekor már kezd el a terhes vitaminok fogyasztását. 

A terhebeesést lehetetlen megjósolni és gyakran előfordul, hogy csak néhány hét után derül ki valóban sikerült e fogantatás, viszont a csecsemő fejlődésének nagy része a terhesség korai heteiben történik. Emiatt jó ötlet feltöltött raktárakkal elkezdeni a babavárás folyamatát, a rizikó csökkentés miatt is. Például a folsav a terhesség első heteiben már nagyon fontos az velőcsőzáródási rendellenességek megakadályozására, még mielőtt tudnád, hogy babát vársz. Nemzetközi ajánlások alapján folsavból legalább 400 mikrogramm javasolt már a teherbeesés előtt is, de Dr. Czeizel Endre 800mg/nap mennyiségben állapította meg a folsav bevitelt, így 100%al csökkentette a folsav hiányból eredő károsodást a kutatásai során. 

A velőcső hibái, mint például a spina bifida (nyitott gerinc) és az anencephalia (az agyvelő hiánya), akkor fordulnak elő, amikor az velőcső nem záródik le, amikor kellene. A velőcső bezárása általában a fogantatást követő 28. napig befejeződik ami, ha a terhességet nem tervezték, valószínűleg jóval azelőtt lesz, hogy a nő tudná, hogy terhes. Mivel ez a központi idegrendszer leggyakoribb súlyos rendellenessége, fontos kockázat, amelyet figyelembe kell venni és meg kell próbálni megakadályozni.  De a babavárás milyenségét is befolyásolja, a kismama hangulatát, mennyire görcsöl, kimerült a szervezet mikrotápanyag ellátottsága.  

Egyéb fontos tápanyagok és kiegészítők  

Vannak más tápanyagok is, amelyek kiemelkedő fontosságúak lehetnek a várandósság folyamán. 

Omega-3 zsírsavak 

Az omega-3 zsírsav, a magzat fejlődésének egyik legfontosabb építőköve. Ezek a zsírok, köztük a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav), olyan élelmiszer-forrásokból származnak, mint a zsíros halak és diófélék. Tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 csökkentheti a koraszülés és az alacsony születési súlyú csecsemő kockázatát. De a DHA támogatja a csecsemő agyi, idegrendszeri fejlődését és a szemet is és a legfontosabb szerepe a harmadik trimeszterben van.  

Kolin 

A testünk is képes kolint előállítani, de nagyrészét élelmiszerekből fogyasztjuk el. A marhahús, a sertés, a csirke, a hal és a tojás is kiváló kolin forrás. De sok kismama mégsem fogyaszt elegendő kolint (450mg/nap), amelyre a csecsemőnek szüksége van az egészséges agynövekedéshez. Mivel a kolin leginkább állati eredetű élelmiszerekben található, ha a kismama nem kívánja a húst vagy vegetáriánus fokozottabb figyelmet igényel.  

A megfelelő terhes vitamin és kiegészítők kiválasztása, mindenképp a nőgyógyász segítségével történjen és ha előfordul apró mellékhatás egy termék fogyasztásakor a kezelő orvos felismeri, hogy ez a terheség hatása vagy érdemes más mennyiségben esetleg alternatív termékkel kiegészíteni az étrendet. 

Milyen étrendre van szüksége egy terhes nőnek?

Milyen étrendre van szüksége egy terhes nőnek? 

Egy babát váró hölgy esetében kiemelkedő szerepe van az egészséges tápanyagokban gazdag élelmiszereknek. Figyelni kell az elegendő fehérje fogyasztásra, melyet húsokkal, tojással, halakkal, sovány tejtermékekkel tud biztosítani. A zöldségekkel, teljesértékű gabonákkal vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolunk, de a rostanyagok miatt a székrekedés ellen is tehetünk. A brokkoli és a mély zöld leveles zöldségek kiváló C-vitamin, vas, folsav források is. A hüvelyesek növényi eredetű rost-, fehérje-, vas-, folát- és kalciumforrások, melyekre a hölgyek testének nagyobb szüksége van terhesség alatt. Fontos a jó zsírok előnyben részesítése is, az Omega-3 bevitel, melyre kiváló a lazac.  

A terhesség nem könnyű, terheli a szervezetet, hisz nemcsak saját magát kell fenntartania, hanem egy új élet kifejlődését is biztosítani. Ehhez fontos a megfelelő egészséges táplálkozáson túl a megfelelő vitamin és mikrotápanyagok biztosítása is, így csökkenthetőek a hiányokból fakadó betegségrizikók. 

Van néhány olyan tápanyag, ami általában hiányzik a leendő anyukák táplálkozásából és a BioTechUSA termékei között is találsz rá megoldást. A Prenatal vitamin komplett babaváró csomag egy olyan komplexen összeállított termék, amely tartalmazza azokat a mikrotápanyagokat amelyekre a várandósság előtt, alatt és utána a szoptatás ideje alatt szüksége van a szervezetnek. A Mega Omega3 minőségi halolajforrás, 40% EPA és 30% DHA tartalma miatt rendkívül népszerű és a kisebb méretű lágyzselatin kapszula könnyen le is nyelhető.  A folsav mellett D-vitamin és C – vitamin pótlásra is szükség lehet. Amennyiben szükség van magnézium pótlásra a szerves kötésű Magnesium+Chelate és cink bevitelre pedig a Zinc+Chelate kiváló választás. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy szükséges plusz fehérje kiegészítés Iso Whey Zero Natural és a Vegan Protein is alkalmazható kismamák esetében.