Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az egyik legösszetettebb energiaforrásunk: a zab

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1270/o_alacsony_gi_20121203121808.jpgA zabkásáról biztosan hallottál már, ami a középkorban egy eléggé elterjedt étel volt. Manapság főleg a müzlikeverékekben található meg a nagylevelű fajtája. A kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez többnyire sütemények, zöldségkrokettek készítésére alkalmas. A zabliszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét használják fel. Ez az alkotóelemeknek csak töredékét tartalmazza, melyet elsősorban kötőanyagként és élelmiszerkoncentrátumként alkalmaznak.

A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. Ha a zabot tejjel fogyasztod, minden esszenciális aminosavhoz hozzájutsz. Nagyon fontos a zsírtartalma is, különösképp a zabszem linolsavtartalma miatt.

Mi minden található a zabban?

Napi 10 dkg zab elfogyasztásával már lényegesen hozzájárulhatsz egészéged megőrzéséhez, hiszen ez a menniység elegendő a szív–és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére. A zab megfelelő arányban tartamaz lassan beépülő energiát, komplex szénhidrátokat keményítő és ballasztanyagok formájában. Ezenkívül még nagyon sok másodlagos növényi anyagot rejt magában, például fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású, sokféle B vitamint, kalciumot, amely a csontozat erősítését szolgálja, továbbá stresszhatásokat leküzdő ásványi anyagot, magnéziumot.

A zab tehát rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag. Széles tápanyag tartalma miatt igen jelentős egészségtani szerepet tölt be az élelmiszerek között. Könnyen emészthető, nagy menniységben van benne vízben oldódó ballasztanyag, amely nagymérékben segíti, hogy a kórokozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek a szervezetből. A zabnyákot például emésztési problémák kezelésére már régóta használják. A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockazatát, s ezt a hatást a másodlagos növényi anyagok csak tovább fokozzák. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint-csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére.

Ma már azt is tudni, hogy a zab oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatással is bír, ezzel is elősegíti a szív–és érrendszer védelmét. Ezenfelül a zab gyomorpanaszokra is alkalmas, továbbá vércukor–és vérnyomáscsökkentő hatása is van.

A zab tartalmaz egy antidepresszáns, tehát hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot is. Emellett bőségesen jelen van a zabban a B1-vitamin, amit „jó hangulat vitaminnak“ is szoktak nevezni, ez ugyanis fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését.

A zab igen speciális tápanyag összetétellel rendelkezik, s ennél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is!

A zab életteani hatásai tehát a következők:

  • gazdag B-vitaminban és E vitaminban
  • megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
  • igen nagy a fehérjetartalma
  • regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
  • gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
  • lúgosító hatású
  • rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, emellett a benne lévő /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1270/o_iStock_000006326959Small_20121203121919.jpgfitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
  • mivel testségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra.

A zabpehely rendszeres fogyasztása igen jó hatással lehet az egészség megőrzésére, mivel javíthatja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott!

Ez az igen sokoldalú növény tehát nem véletlenül került manapság az élelmiszerlista élére. Mindezek tudatában már érthető, ha rendszeresen fogyasztasz zabot, miért is érzed magad tele energiával, tettvággyal és nem utolsó sorban nagyon jó hangulatban, hiszen a zab a legkiválóbb energiaforrás mindenki számára!

Fontos, hogy a kereskedelemben kapható müzlikeverékek az egészséges alkotóelemek mellett sajnos nagyon sok cukrot és zsírt is tartalmaznak, ezért ilyen ételfélét inkább otthon készíts magadnak! Válaszd inkább a tiszta zabpelyhet, vagy állítsd össze magad a számodra legmegfelelőbb keveréket!

Szabó Noémi