Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az életmódváltás lépései 

Nézzük át sorban, mik a szükséges lépések, ha eldöntötted: változtatni szeretnél. Nézzük át a leggyakoribb tényeket és tévhiteket az életmódváltás kapcsán.  

“Orvoshoz menni macera” 

“Mit tudhat egy orvos, úgyis csak a szokásost mondja”, “tudom mi a bajom”, “még a végén kiderül valami baj, nem akarok beteg lenni”. Az orvosi kivizsgálás fontos, mielőtt nekiállsz!  

Ne bagatellizáld el ennek fontosságát akkor sem, ha macerának érzed. A vérképünkből számos olyan tényezőre bukkanhatunk, ami akadályozhat minket a célunk elérésében. Akár vitamin vagy ásványi anyag hiányra is fény derülhet, de olyan anyagcsere betegségre is, amelyet kezelni szükséges és lehet, hogy a probléma meg is oldódott. Ne félj ezektől a vizsgálatoktól, annál jobb, minél hamarabb kiderül és megkezdődik a kezelése, mert ha halogatod, az eredményt is később fogod elérni!  

Mindig az legyen az első dolgunk, hogy orvosi vizsgálaton kizárjuk ezen egészségügyi problémák lehetőségét.

„Majd edzek és akkor nem kell odafigyelni a táplálkozásra” 

 “Nekem a diéta úgysem menne”, “biztos nem mondok le a kakaós csigáról”. Sajnos anélkül, hogy odafigyelnél a táplálkozásodra, nem fog menni az életmódváltás.   

A testünkbe juttatott tápanyagok nem csak az alakunk szempontjából fontosak, de pszichés állapotunkra is hatással lehetnek. Nem is csak a tápanyagok, de már az a tudat is, hogy odafigyelsz magadra, megtiszteled magadat azzal, hogy kiválasztod a szervezeted számára előnyös és jótékony hatású tápanyagokat.

Biztosítod magadnak a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, a szükséges energiamennyiséget, és összetevőket.  

„Nekem nincs időm edzeni” 

“Le nem megyek a terembe, mindenki engem nézne”, “mindenem fáj, az kéne még, hogy sportoljak”. Pedig mozgás nélkül nagyon nehéz lesz az életmódváltás!  

A mozgás nem csak az energiafelhasználás fokozásában lesz segítségedre, de olyan hormonváltozásokat generál, amely az általános közérzetedre is hatással van. Az irodai munka, a rengeteg ülés fokozza a manapság jellemző testtartás problémákat, amelyek hatással vannak a szervek vérkeringésére is. A mozgásszegény életmód már bizonyítottan hozzájárul számos civilizációs megbetegedés kialakulásához, ráadásul az általa csökkent energiafelhasználás és a kedvezőtlen étkezési szokások az elhízás melegágyát jelentik. Fokozd a napi mozgásmennyiségedet!

Ha nincs időd edzeni, akkor minél több mozgással próbálj közlekedni, napközben is próbálj gyalogolni, kerékpározni, tornázni akár a munkahelyeden is.  

„Annyi dolgom van, alig alszom” 

“Nem kell annyit pihenni, inkább többet edzek” A pihenés, regeneráció jelenti a szervezet feltöltődését, alkalmazkodását, stressztől történő megszabadulását. A pihenés, alvás, edzések közti pihenés tehát szükséges!  

Sokan nem kezelik a megfelelő helyen a fontossági sorrendben a pihenést. Pedig a szervezet egyensúlyának visszanyerésében nagyon számottevő főleg a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvás. A tested regenerációja segíti a felkészülést a másnapi terhelésre, bárhonnan is ér az: szennyezett levegő, fizikai munka, stressz stb.

A hormonrendszer optimális működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő pihenés, ami pedig hozzájárul a testi lelki közérzetedhez és a szervek működéséhez is.  

„Nekem nem kell pszichológus”,  

Lehet, hogy nem kell, de elgondolkodtál már azon, hogy miért nem sikerült eddig a változtatás?  

Hogyan tudsz motivált maradni? Hogyan tudsz kitartani a célod mellett és nem feladni az első kudarc vagy akár az első sikeresen leadott pár kiló után? Hogyan tudsz kitartani az új életmód mellett és milyen környezeti változások szükségesek ehhez? Hogyan lehetsz erős és hogyan tudod fejleszteni az önismeretedet azért, hogy tudd, mikor mi a legjobb saját magad számára? Hogyan bocsáss meg magadnak, ha hibázol vagy kudarc ér? Hogyan lépj tovább és hogyan ne fojtsd a bánatodat édességbe? Hogyan tudod a falási rohamokat leküzdeni és magabiztosan, egészséges önértékeléssel büszkének lenni arra, aki vagy és úgy, ahogy kinézel, egészségesen?  

Napjainkban egyre többen fedezik fel a pszichés egészség fontosságát.

Válaszd ki a szervezeted számára előnyös és jótékony hatású tápanyagokat.

Hogyan készüljünk az életmódváltásra? 

Az életmódváltás egy folyamat és nem egyik napról a másikra történik. Nem egyenértékű azzal, hogy holnaptól nem eszel csokit vagy nem dohányzol. Ez egy folyamat, amire fel kell készülni, mert számos módon érinti az addig megszokott napi rutinodat. Mind a családod, mind a munkahelyi környezeted fontos szempont ebben. Vannak nem megváltoztatható és megváltoztatható tényezők, de mindenképpen átgondolást igényel a teljes átalakulás. Bőven elég, ha kis lépésekkel haladsz előre és fokozatosan építed fel az új életmódodat és annak minden tényezőjét.  

Időhatékonyság 

Ahhoz, hogy az életmódváltás sikeres legyen, helyet kell teremtenünk a vele járó feladatoknak az életünkben, ez mindenképpen egy tudatos szervezést és tervezést igénylő folyamat. Napi 15 perc tervezéssel nagymértékben megnövelhetjük a hatékonyságunkat. Ahhoz, hogy jól tervezzük meg és szervezzük meg az feladataink elvégzését, kulcsfontosságú az önismeret szerepe. A jó időgazdálkodással bíró emberek jól ismerik saját terhelhetőségüket, tudják, hol vannak a határaik és hogy milyen típusú feladat mennyire veszi igénybe őket. Nem csak az idővel, hanem a pszichés energiájukkal is jól gazdálkodnak.  

A lelki energia egy, az időnél izgalmasabban alakuló változó a képletben, ugyanis nem csak veszíteni tudunk az energiánkból, hanem energiát nyerni is lehet az egyes tevékenységekkel, többlet energiával pedig több feladatot tudunk megoldani.  

Amikor megtervezzük az életmódváltást, érdemes a feladatainkra pszichés energia igény szempontjából is rátekinteni. Ha jól tervezzük, szervezzük a napjainkat, akkor a nap végére is marad valamennyi energia tartalékunk. Ahhoz, hogy tartósan motiváltak tudjunk maradni az életmódváltás terén, fontos, hogy ne merítse ki lelki energiánkat teljes mértékben az életmódváltással járó feladatkör.  

Minél tudatosabbak vagyunk a pszichés energiánkkal kapcsolatban, annál jobban és hatékonyabban tudunk változtatni az életmódunkon.