Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Alakformálás a diétán túl – így eddz a tónusos izmokért 

Lehet arról vitatkozni, hogy ha fogyni akarsz, akkor a megfelelő étkezés vagy az edzés lesz nagyobb segítségedre, de az biztos, hogy a kettő együtt igazán hatékonyan tud működni, ha kalóriadeficit a célod. Nézzük meg, kezdőként mely sportokat érdemes elsősorban kipróbálni. 

Ha fogyni szeretnél és formálódni is egyúttal, akkor egészen biztosan nem elég csak a megfelelő étrendre koncentrálni. A testünk tónusosságát az izomzatunk adja, így akkor tudunk feszes, formás alakot kapni, ha mozgunk is!

Hogyan álljunk neki kezdőként? 

Az alakod formálása, az izom építése szempontjából rengeteg sportágat találunk, amelyek hasznosak. A hétköznapi irodai munka mellett lényeges szempont, hogy a teljes testünket átmozgassuk vele, minden izomcsoport fejlesztésével foglalkozzunk és persze jól is érezzük magunkat közben. Figyelembe kell venni az erőszintünket, egészségi állapotunkat, korunkat, sportos előéletünket is, amikor nekiállunk az új céljaink szerinti edzéseknek. Célszerű egy gyógytornásztól vagy személyi edzőtől segítséget kérni az állapotfelmérésben és a tanácsaiknak megfelelően nekiállni az edzéseknek. 

  • Kezdőként figyelj arra, hogy ne ess túlzásba a hirtelen edzésintenzitással, mert előfordulhat, hogy hamarabb kiégsz vagy sérülést szenvedsz, ami hátráltatni fog a céljaid elérésében.  
  • Tanuld meg a gyakorlatok helyes végrehajtását!  
  • Monitorozd a változást fotók és mérések segítségével és ha bármilyen problémát észlelsz, jelezd az edződnek vagy a mentorodnak 

Erősítő edzések 

Az ellenállásos edzéseknek köszönhetően erősödnek az izmok, a szalagok, a kötőszövetek. Erősödik a vázizomzat és az ízületek is. Az izomzat adja a testrészeid tónusosságát, amit edzhetsz saját testsúlyos, funkcionális, vagy gépes-súlyzós edzésekkel is, de számos más erősítő edzés is létezik, pl. az alakformáló aerobik órák.  

Aerob edzések 

Az aerob edzések, mint a séta, kocogás, futás, kerékpározás, úszás legalább, nagyon fontosak a fittségért. Sok kalóriát tudsz elégetni velük, amelyek segítenek a kalóriacsökkentésben és hozzájárulnak az állóképességed fejlesztéséhez! A kiinduló állapotodtól függően szükséges mind az időtartamot, mind az intenzitást kiválasztani.  

Igazán hatékony a kétféle edzést ötvözni, tehát az erősítő edzéseket és az aerob edzéseket kombinálni. Az erősítő edzéseknél is érdemes a súlyzós, gépes, funkcionális és saját testsúlyos gyakorlatokat szintén kombinálni a változatos terhelés és a sokoldalú fejlődés érdekében.  

Mit tegyünk haladóként? 

  • Vizsgáld felül az edzésprogramodat, hogy az megfelel-e a céljaidnak? Érdemes lehet egy személyi edzővel konzultálni vagy a oldalunkon megtalálható edzéstervekből vagy edzésvideókból ötletet nyerni.  
  • Ha már tudod, hogyan kell a gyakorlatokat végrehajtani, akkor cél lehet az elhasznált kalória mennyiség növelése akár intenzitás-, akár időtartam növeléssel vagy más edzésprogram kipróbálásával.  
  • Variáld az edzésnapokat, célozz mindig más izomcsoportot és fáraszd le több gyakorlattal, intenzívebb edzéssel.