Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

B-vitaminok

B-vitaminokról általánosságban

A B-vitamin család a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül a szervezetből, így táplálékkal, külső forrásból kell fedezni a szükségleteket, mert nem képzi és nem raktározza a szervezetünk. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az RDA-nál jóval magasabb dózisban is jellemzően biztonságosak, másrészt viszont következetesebb fogyasztást igényelnek, mint a zsírban oldódó vitaminok. A biztonságosság szempontjából a nyolc B-vitamin közül csak háromnak határozták meg a napi fogyasztás felső határértékét, a többit bármilyen dózisban biztonságosnak tekintik.(1,2)

A B-vitaminokat összefoglaló néven B-vitamin komplexnek szokás nevezni, ez egy 8 féle B-vitaminból álló csoport(1):

  • B1 vitamin- tiamin
  • B2 vitamin- riboflavin
  • B3 vitamin- niacin
  • B5 vitamin- pantoténsav
  • B6 vitamin- piridoxin
  • B7- biotin
  • B9- folsav
  • B12- kobalamin 

 Ezeknek mindegyik eleme fontos a szervezet megfelelő működése szempontjából. A B1-, B6- és B12-vitaminok* külön-külön és – a biokémiai kötések eredményeként – együtt is részt vesznek az idegrendszer metabolikus folyamataiban, igazolva kombinációban történő alkalmazásuk létjogosultságát(2).  Jellemzően energiatermelő és anyagcserefolyamatokban vesznek részt.

*A B1- B6- és B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.

Nem nevezzük B-vitaminnak, de ide soroljuk:

  • Folsav (B9 -vitamin) 
  • Biotin -(B7 -vitamin)

Már nem ide sorolandó:

Kolin/Inozitol, (B8 -vitamin) korábban B8 vitaminként voltak számon tartva.

Összességében a B-vitamincsaládról:

Mivel a B-vitamin csoport tagjai vízben oldódó esszenciális vitaminok, így túladagolása alapvetően táplálkozással nem lehetséges, a felesleges mennyiséget a vese választja ki és a vizelettel ürül(3). Étrendkiegészítőkkel azonban lehetséges a túladagolása.

Forrás(4)

Tiamin: sertéshús, borsó, teljes kiőrlésű és dúsított gabonából készült termékek, beleértve a kenyeret, rizst, tésztát, tortillát és dúsított gabonaféléket.

Riboflavin: Tej, sajt, joghurt, dúsított gabonafélék, sovány húsok, tojás, mandula és zöld leveles zöldségek.

Niacin: magas fehérjetartalmú élelmiszerek, mint a mogyoróvaj, marhahús, baromfi és hal, valamint dúsított és dúsított gabonatermékek.

Pantoténsav: Joghurt, édesburgonya, tej, avokádó, kukorica, tojás és bab.

Piridoxin: A bab, a csirke, a banán, a burgonya, a sertéshús, a hal, a diófélék és a dúsított reggelizőpelyhek mind tartalmaznak B6-vitamint.

Biotin: Tojás, földimogyoró, hal, édesburgonya és mandula.

Étrendi folát: dúsított gabonafélékben, például a kenyérben és a tésztában, a dúsított reggelizőpelyhekben és az étrend-kiegészítőkben. 

Kobalamin: állati termékek, például hús, hal, baromfi, tojás és tejtermékek, mint a tej, joghurt és sajt.

A B vitaminok funkciói: 

EFSA Állítás*B1B2B3B5B6B7B8B9B12
részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokbanxxxxxx
hozzájárul az idegrendszer normál működéséhezxxxxxx
hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásáhozxxxxxx
hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhezxxxxxx
hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez.xx
hozzájárul a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartásáhozx
hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásáhozxxx
hozzájárul a szív megfelelő működéséhezx
hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához.xxx
hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.xxx
hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhezxxxx
 részt vesz a normál fehérje- és glikogén- anyagcserébenx
részt vesz a normál zsíranyagcserében.x
részt vesz a normál aminosav-szintézisbenx

*432/2012/EU rendelete alapján

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/  (Nutrients, David O. Kennedy lehívás dátuma 2023.09.14)

2 https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf – European Food Safety Authority (EFSA); lehívás dátuma 2023.03.11

3 https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fogyei.gov.hu%2Fkiseroirat%2Fah%2Fah_0000011705_20111021101249.doc&wdOrigin=BROWSELINK- (OGYÉI -2023.03.11)

4 https://www.eatright.org/health/essential-nutrients/vitamins/what-are-b-vitamins-and-folate (Eat Right Academy of Nutrition and dietetics, lehívás fátuma 2023.09.14.)