B1-vitamin (Tiamin)
B1-Vitamin
A tiamin egy vízben oldódó vitamin, amely tiazolból és pirimidingyűrűből áll, amelyeket metiléncsoport köt össze. A szabad tiamin a TDP prekurzoraként működik, amely a szénhidrát- és elágazó láncú aminosav-anyagcserében, valamint az energiatermelő reakciókban részt vevő enzimek koenzimjeként működik. A tiamin a szervezetben leginkább a vázizmokban, a szívben, az agyban, a májban és a vesékben található.1
Formái
Az emberi szövetekben a tiamin többnyire foszforilált formában fordul elő, mint például tiamin-monofoszfát (TMP), tiamin-difoszfát (TDP, más néven tiamin-pirofoszfát), tiamin-trifoszfát (TTP), valamint a nem foszforilált formája a „szabad tiamin” is. Az élelmiszerekben található tiamin, az állati termékekben főként foszforilált formában van jelen, és szabad formában pedig a növényi eredetű élelmiszerekben. A vérben lévő tiamin főként a vörösvértestekben található meg TDP és TTP formájában, a plazmában kis mennyiségben van jelen szabad tiamin, TMP és fehérjéhez kötött TDP formájában. 1
Funkciói*
- A tiamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban.
- A tiamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
- A tiamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- A tiamin hozzájárul a szív megfelelő működéséhez.
* 432/2012/EU rendelete alapján
Hiányállapot
A tiaminhiány olyan rendellenességekhez vezet, amelyek a beriberi számos formáját foglalják magukban, többnyire neurológiai és kardiovaszkuláris megnyilvánulásokkal. 1
Hipervitaminózis
A tolerálható felső beviteli szint (UL) az a maximális napi adag, amely valószínűleg nem okoz káros mellékhatásokat az általános populációban. A tiaminra nincs UL, mivel nincsenek olyan jelentések, amelyek a magas tiaminbevitel negatív hatásait mutatják.2
Szükség
A napi B1-vitamin szükséglet férfiaknak 1,2 milligramm, míg nők esetén 1,1 mg. Szoptató anyukáknak és kismamáknak a napi ajánlott mennyiség 1,4 mg-ra növekszik. 2,3
Forrásai
A B1 vitamin természetes módon megtalálható ezekben az élelmiszerekben, ezért tiamin forrásnak számítanak: sertéshús, hal, bab, lencse, zöldborsó, kenyér, tészta, rizs, napraforgómag, joghurt. Előfordulnak B1-vitaminnal dúsított gabonafélék, dúsított reggeli gabonapelyhek is a boltok polcain.2
Hasznosulása
A duodenumban aktív abszorpcióval szívódik fel legjelentősebb része és a tiamin-foszfát-észtereket a foszfatázok hidrolizálják a bél lumenében. A szabad tiamint a nyálkahártyán keresztül egy specifikus telíthető transzportrendszer veszi fel. Egészséges alanyokban a tiamin felszívódása 95% feletti a szokásos bevitel mellett. 1
Források
1 EFSA – European Food Safety Authority, Letöltés Dátuma: 2023.04.25.
2 Harvard T.H. Chan School of Public Health, Letöltés Dátuma: 2023.04.25.
3 OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Letöltés Dátuma: 2023.04.25.