B12-vitamin

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése – cyanocobalamin – onnan ered, hogy központi helyen cianidot és kobaltiont tartalmaz. A vitamin molekulájának közepére beépülő kobalt atom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Szintén többféle létezik belőle, ezeket összefoglaló néven kobalaminoknak nevezik.

Kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A DNS és RNS szintézis során társenzimként működik, így szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében.

Szerepe van továbbá a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében; befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe történö beépülését és fokozza ezek hasznosítását.

Szerepe van még az idegi ingerületek gyors átvitelét biztosító velőshüvely előállításában, az étvágy kiegyensúlyozásában, és az egészséges vörösvérsejtek termelésében. Megelőzi a vérszegénységet, serkenti a testnövekedést, védi az idegrendszert

Mennyi a szükséges b12 mennyiség?

Az ajánlott napi bevitelt részben az életkor határozza meg, egyébként ez körülbelül 2-3 mikrogramm. A terhesség és a szoptatás, valamint bizonyos betegségek azonban növelik a szervezet B12-vitaminigényét. Éppen emiatt a terhes nők és szoptatós anyáknak, továbbá minden 55 év feletti embernek, illetve a vegetarianizmust szigorúan követőknek szükséges lehet a B12-vitamin kiegészítő fogyasztása.

Miben található B12 vitamin?

A B12-vitamin növényi eredetű élelmiszerekben nem (kivéve az erjesztett szóját), csak állati szervezetekben található meg, leginkább a máj, hús, tőkehal, hering és kisebb mennyiségben a tojás és tejtermékek tartalmazzák. Csak mikroorganizmusok szintetizálják. Mivel növényekben nem fordul elő, ezért a vitamin bevitelére a vegetáriánusoknak különösen oda kell figyelniük. Az ovo-laktovegetáriusok kevésbé vannak kitéve a B12-vitamin hiányából fakadó betegségnek, a vészes vérszegénységnek.

A B12-vitamin felszívódása egy igen összetett folyamat, és nagymértékben függ az emésztőrendszer működésétől. Az életkor előrehaladtával a B12 vitamin felszívódásának hatékonysága csökken.

Mivel állati eredetű tápanyag tartalmazza, így a vegetáriánusoknál lényegesen gyakrbban fordul elő a B12 vitaminhiány. A táplálékban előforduló B12-vitamin erős fehérje-kötésben található, melynek szétbontásához egészséges gyomor- és peptikus emésztési folyamatokra van szükség.

Felszívódást segítő tényezők:

 • B-vitamin csoport többi tagja
 • kalcium
 • A-, E- és C-vitamin jelenléte

Felszívódást gátló tényezők:

 • a magas koleszterinszintet csökkentő kolesztiramin
 • alkohol
 • altatók
 • fogamzásgátló tabletták

B12 vitamin hiánytünetek

A B12-vitamin molekulák legnagyobb részben a májban tárolódnak, a szervezet sejtjeibe a  vérkeringés közvetítésével jutnak el. A szervezet B12 anyagcseréjére nagy tehetetlenség jellemző: évek, esetleg évtizedek alatt alakulhat ki a hiánya és a hiány megszüntetése is hosszabb időt igényel.Hiányában megaloblastos anaemia alakul ki (nagysejtes vérszegénység), de a betegség kialakulásában szerepe lehet még mellette a folsavhiánynak is.

A B12-vitaminhiány úgy is kialakulhat, ha nem megfelelő a bevitt mennyiség (például vegetariánus étrend esetén), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki, esetleg fokozott felhasználódás (bélférgesség) vagy fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt. A vitaminhiány tünetei a vérrendszert, a gyomor- és bélrendszert, illetve az idegrendszert is érintik. A vérszegénységből adódóan fáradékonyság, sápadtság jelentkezik. A nyelv vörös és fájdalmas lesz, illetve a gyomorban is gyulladás alakul ki.

 • ekcéma
 • bőrgyulladás
 • kimerültség
 • emlékezetkiesés
 • vérszegénység
 • fájdalmas izmok
 • ingerlékenység.

A laborban B12-vitamin és folsav szintet is meg lehet határoztatni. A B12-vitamin hiányának kiderítésére, illetve a felszívódási zavar igazolására létezik egy specifikus teszt, az úgynevezett “Schilling-teszt”. A kiváltó ok kezelése mellett pedig természetesen a B12-vitamin pótlására is szükség van. B12-vitamint a terápiában leggyakrabban az izomba adják, de tabletta formában is adható, ám ez utóbbinak kevésbé jó a felszívódása.

Megelőzésképpen vegetáriánusoknak, gyomorműtétet követően, vagy gyulladásos bélbetegségben szokás adni.

A B12-vitamin tehát szükséges a:

 • fehérje - anyagcsere
 • szénhidrát - anyagcsere
 • nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje és a
 • vörösvértestek képzése, hemoglobin-szintézis folyamatokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK