Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: B Encyclopedia categories: B
Encyclopedia

B12-vitamin

B12-vitamin formái

A B12-vitamin vagy „vörös színű vitamin” másik elnevezése a kobalamin. A kobalamin egy fémkomplex, amelynek központi kobaltatomja hat ligandumhoz kapcsolódik. A felső vagy β-tengelyű ligandum változik (R-csoport: ciano-, hidroxo-, aquo-, metil- vagy adenozilcsoport), ami a vitamin ennek megfelelően elnevezett kémiai formáit eredményezi.(1) A „B12-vitamin” kifejezés tudományos használata azonban általában a cianokobalaminra (CN-Cbl) korlátozódik.(3)

A B12-vitamin funkciói

Az emberben két olyan reakció ismert, amely koenzimként kobalamint igényel. Az egyik a metilmalonyl-koenzim A (CoA) szukcinil-CoA-vá történő átrendeződése a propionát-anyagcserében a mitokondriumokban lévő metilmalonyl-CoA-mutáz által. A másik a homocisztein citoszolikus transzmetilálása 5-metil-tetrahidrofolát által metioninná a metionin-szintáz által.(1)

  • A B12-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.*
  • A B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.*
  • A B12-vitamin hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez.*
  • A B12-vitamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.*
  • A B12-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez.*
  • A B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
  • A B12-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.*
  • A B12-vitamin szerepet játszik a sejtosztódásban.*

* 432/2012/EU rendelete alapján

Hiányállapot

A B12- vitamin hiány leggyakoribb klinikai kifejeződése a megaloblasztos vérszegénység és némely neurológiai diszfunkció jelezhet kobalaminhiányt. A kobalamin-hiányt biokémiai eltérések jellemzik, mint például a vérben a kobalamin metabolikus aktivitásának károsodásából eredő emelkedett teljes homocisztein (tHcy) és/vagy metilmalonsav (MMA) koncentráció, specifikus klinikai tünetek nélkül tehát egy vérképpel kideríthető a kobalaminszintünk.(1)

Hipervitaminózis

A B12-vitamin nem adagolható túl, mert a kobalamin ugyan raktározódik a májban és a vesében, ugyanakkor, ha a keringő kobalamin mennyisége meghaladja a vér kobalaminmegkötő képességét, a felesleg a vizelettel ürül. A Scientific Comitee of Food megállapította 2000-ben, hogy egészséges egyéneknél az élelmiszerekből vagy étrendkiegészítőkből történő túlzott B-12 vitamin bevitelének nem voltak káros hatásai.(1) Nincs bizonyíték arra, hogy a kobalamin túlzott bevitele teratogenitással lenne összefüggésben, mert jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a termékenységre vagy a születés utáni fejlődésre káros hatással lenne.(2) A kobalamin nem bizonyult rákkeltőnek vagy genotoxikusnak a kutatások során. Így nem azonosítottak olyan káros hatásokat, amelyek alapján megengedhető felső beviteli szint (UL) lenne megállapítható.(1,2)

Szükség

Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (NRV) a 1169/2011/EU rendeletXIII. melléklete alapján az OGYÉI 2,5 μg/nap-ban határozza meg a felnőtteknek a szükséges napi kobalaminszükségletet.(4) Az EFSA a felnőttek számára 4 μg/napban határozza meg a kobalamin AI-t (Adequate Intake – ez olyan étrendi ajánlás, amelyet akkor használnak, ha nincs elegendő adat az átlagos szükséglet kiszámításához. A megfelelő bevitel az az átlagos tápanyagszint, amelyet egy tipikus egészséges népesség naponta elfogyaszt, és amelyről feltételezhető, hogy megfelel a népesség szükségleteinek) . Ez terhesség során kicsit növekszik, mely így 4,5 μg/nap AI-t eredményez a terhes nők számára.(1)

Étrendi kobalamin forrás

B12-vitamin kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg: hús, húskészítmények, tej, tejtermékek és halfélék.(3)

Hasznosulása

A kobalamin felszívódása több lépésből áll, beleértve a fehérjékből való felszabadulását, a gyomor intrinzikus faktor általi megkötését és az intrinzikus faktor-kobalamin komplexek felszívódását receptor-közvetített endocitózison keresztül a terminális ileumban. A kobalamin frakcionált felszívódása meglehetősen változó, a táplálékforrástól, a bevitt kobalamin mennyiségétől, a táplálékból történő kobalaminfelszabadulás képességétől és az intrinzikus faktorrendszer megfelelő működésétől függően. A plazmában a kobalamin a kobalamin-kötő fehérjékhez, a transzkobalaminhoz (TC) és a haptokorrinhoz kötődik.(1)


Források:

(1) SCF (Scientific Committee for Food), 2000. Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Vitamin B12. 5 pp

(2) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4150 EFSA- European Food Safety Authority, letöltés dátuma: 2023.09.06)

(3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/ (National Institutes of Health-Office Of Dietary Supplements, letöltés dátuma 2023.09.13)

(4) https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_/ (OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet letöltés dátuma: 2023.09.18)