Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

B2-vitamin / Riboflavin

B2-vitamin

B2-vitamin egy vízben oldódó vitamin, a riboflavin vegyületét nevezzük így, de G-vitaminként is szokták azonosítani. (1)

B2-vitamin, vagyis a riboflavin formái

A riboflavin vagy 7,8-dimetil-10-ribitil-izoalloxazin egy vízben oldódó vegyület, amely természetes módon jelen van a növényi és állati eredetű élelmiszerekben. Háromféle megjelenési formája ismert: szabad riboflavinként, és főleg biológiailag aktív származékaként flavin-mononukleotidként (FMN) és flavin-adenin-dinukleotidként (FAD) fordul elő.(1)

Riboflavin funkciói

Különösen a riboflavin vesz részt a niacin és a B6-vitamin metabolizmusában, és a FAD-t a metilén-tetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) is igényli a folsavciklusban, és ezáltal részt vesz a homocisztein metabolizmusában.(1)

  • A riboflavin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
  • A riboflavin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
  • A riboflavin hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához.
  • A riboflavin hozzájárul a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartásához.
  • A riboflavin hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához.
  • A riboflavin hozzájárul a normál látás fenntartásához.
  • A szervezetben a riboflavin hozzájárul a normál vasanyagcseréhez.
  • A riboflavin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
  • A riboflavin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

* 432/2012/EU rendelete alapján

Hiányállapot

A riboflavinhiány, vagy más néven ariboflavinózist leggyakrabban más tápanyaghiány kíséri, és ezt mind a fejlett, mind a fejlődő országok populációiban is jelentették. A riboflavin-hiány embernél jelentett klinikai jelei nem specifikusak, és pl. torokfájás, a garat és a száj nyálkahártyájának hiperémiája és ödémája, cheilosis, glossitis (magenta nyelv), seborrhoeás dermatitis, bőrelváltozások, beleértve a szájgyulladást és és normokróm normocytás anaemiát, amelyet eritroid hypoplasia és retikulocytopenia jellemez.(1)

Hipervitaminózis

A riboflavinra vonatkozóan a tudomány jelen álláspontja szerint még nem állapítottak meg tolerálható felső beviteli szintet (UL). (1)

Szükség

Az Ogyéi által közzétett Felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referencia értékek (NRV) az 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján napi 1,4 mg egy átlagos felnőtt napi B2-vitamin igénye. (2)

B2-vitamin források

A B2-vitamin mindhárom vegyületi formája jelen van a növényi vagy állati eredetű élelmiszerekben. Riboflavin-kötő fehérjéket találtak a tojásfehérjében és a sárgájában, valamint a tehéntejben. Bár viszonylag hőstabil, a riboflavin az oldatokban fény hatására könnyen lebomlik. A riboflavint (E 101(i)) és a riboflavin-5′-foszfát-nátriumot (E 101(ii)) élelmiszerszínezékként is használják.(1)

A B2-vitamin hasznosulása

A táplálék fehérjéhez kapcsolódó riboflavin szabad riboflavinná hidrolizálódik, és felszívódása főként a proximális vékonybélben megy végbe hordozó által közvetített, telíthető transzportfolyamat révén.(1)

Egyéb

A flavinok (a latin flavin szóból „sárga”) a vízben oldódó sárga pigmentek egy csoportjának neve, amelyhez a riboflavin, a flavin-mononukleotid (FMN) és a flavin-adenin-dinukleotid (FAD) tartozik.(1)


Források

(1) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4919 (EFSA -European Food Safety Authority; letöltés dátuma: 2023.09.05)

(2) https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_ (OGYÉI- Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézet; letöltés dátuma: 2023.09.05.)