Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: B Encyclopedia categories: B
Encyclopedia

B6-vitamin

A B6-vitamin, vagy a legjellemzőbb megjelenési formája és alternatív elnevezése a piridoxin egy vízben oldódó vitamin (1), amely természetes formában megtalálható számos élelmiszerben, valamint dúsításként hozzáadva az élelmiszerekhez és étrendkiegészítőkhöz. (2)

A B6-vitamin formái

A B6-vitamin magában foglalja a piridoxint (PN), a piridoxált (PL) és a piridoxamint (PM), valamint ezek foszforilált formáit, a piridoxin50-foszfátot (PNP), a piridoxal50-foszfátot (PLP) és a piridoxamin50-foszfátot (PMP). Mindezek a származékok jelen vannak az élelmiszerekben. A piridoxál-5′ foszfát (PLP) a B6 vérszint aktív koenzim formája és leggyakoribb mérőszáma a szervezetben. A PLP egy koenzim, amely több mint 100 enzimet segít különböző funkciók végrehajtásában, beleértve a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontását; a homocisztein normális szintjének fenntartása (mivel a magas szint szívproblémákat okozhat); valamint az immunrendszer működésének és az agy egészségének támogatása. (2)

A B6-vitamin funkciói

A metabolikusan aktív formák, a PLP és a PMP az aminosav-anyagcserében, az egy szénatomos reakciókban, a glikogenolízisben és a glükoneogenezisben, a hemszintézisben, a niacin-képzésben, valamint a lipidanyagcserében, a neurotranszmitter-szintézisben és a hormonhatásban részt vevő enzimek kofaktoraként működnek. (1)

  • A B6-vitamin részt vesz a normál cisztein-anyagcseréhez.*
  • A B6-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.*
  • A B6-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.*
  • A B6-vitamin hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez.*
  • A B6-vitamin részt vesz a normál fehérje- és glikogén- anyagcserében.*
  • A B6-vitamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.*
  • A B6-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez.*
  • A B6-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.*
  • A B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.*
  • A B6-vitamin hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.*

* 432/2012/EU rendelete alapján

Hiányállapot

A B6-vitaminhiány leggyakrabban akkor fordul elő, ha a szervezetben lévő egyéb B-vitaminok szintje elégtelen, különösen a B12-vitamin és a folsav. Az enyhe hiánynak nincsenek tünetei, de súlyosabb vagy hosszabb ideig tartó hiány a következőket mutathatja: ritka tünetei(2) a hipokróm mikrocitikus vérszegénység és a neurológiai rendellenességek (görcsös rohamok, kóros elektroenkefalogram).(1)

Hipervitaminózis

A 2023-as szabályozás szerint a B6-vitamin Felsőbeviteli Értéke (UL): 12,5 mg lett. (4) Korábban 25 mg volt az OGYÉI által meghatározott táblázatban az EFSA (European Food Safety Authority) szerint a felsőbeviteli érték, azonban az IOM UL (United States) 100 mg -ban határozza meg a tolerálható felsőbeviteli értéket.(3) A Harvard Egyetem szerint a 19 éves és idősebb felnőttek UL értéke napi 100 mg, gyermekeknél és tinédzsereknél valamivel kisebb mennyiségben. A túladagolás azonban csak kiegészítők szedésével érhető el. A fentieknél nagyobb mennyiségű B6-vitamin-kiegészítőt írhatak fel orvosi okokból, de orvos felügyelete mellett szedhető, mivel a felesleges B6-vitamin toxicitást okozhat. (2)

A tolerálható felső beviteli szint (UL) az a maximális napi adag, amely valószínűleg nem okoz káros mellékhatásokat az általános populációban. (2)

Szükség

Az EFSA ajánlása B6-vitaminból nőknek 1,6 mg/nap és férfiaknak pedig 1,7 mg/nap. Az OGYÉI felnőtteknek általánosságban 1,4 mg-ot határoz meg, mint napi szükséges mennyiség. (3)

B6-vitamin források

B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék (teljes kiőrlésű kukorica/kukorica, barna rizs, cirok, quinoa, búzacsíra), hüvelyesek, diófélék, magvak, burgonya, egyes fűszernövények és fűszerek (pl. fokhagyma, curry, gyömbér), hús és húskészítmények.(1) A Harvard egyetem az alábbi élelmiszereket jelöli meg jó B6-vitamin forrásnak: marhamáj, tonhal, lazac, dúsított gabonafélék, csicseriborsó, baromfi és ide sorolható néhány zöldség és gyümölcs is: különösen a sötét leveles zöldek, banán, papaya, narancs és sárgadinnye. (2)

Jelenleg a PN-HCl és a PNP mind az élelmiszerekhez, mind az étrendkiegészítőkhöz hozzáadható, míg a PLP az étrend-kiegészítőkhöz, a piridoxin-dialmitát pedig az élelmiszerekhez adható. A csecsemő- és anyatej-helyettesítő tápszerek, valamint a csecsemőknek és gyermekeknek szánt feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek B6-vitamin-tartalma szabályozott.(1)

Hasznosulása

A PLP és a PL a B6-vitamin fő formái a keringésben, a PLP a plazma teljes B6-vitaminjának 70-90%-át teszi ki.(1) A plazmában mind a PLP, mind a PL szorosan kötődik az albuminhoz. Az eritrociták képesek felvenni az összes B6-vitamin származékot és átalakítani azokat PLP-vé és PL-vé, amelyek a hemoglobinhoz kötődnek ez alapján elmondható, hogy mind a hat B6-vitamin származék rendelkezik vitaminaktivitással, mivel a szervezetben enzimközvetített reakciók révén PLP-vé és PMP-vé alakíthatók.(1)


Források:

(1) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4485 (EFSA- European Food Safety Authority, letöltés dátuma: 2023.09.12)

(2) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/ (The Harvard T.H. Chan School of Public Health, letöltés dátuma: 2023.09.12)

(3) https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_/ (OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet letöltés dátuma: 2023.09.13)

(4) https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/dietary-reference-values (EFSA- European Food Safety Authority, letöltés dátuma: 2023.09.13)