B6-vitamin

A B6-vitamin története

A B6-vitamin (piridoxin, adermin), mint a B vitamin család többi tagja, vízben oldódó vitamin. A niacinhiány kutatása közben fedezték fel. György Péter 1934-ben fedezte fel, hogy az élesztőkivonat bőrgyulladást gyógyító hatását egy ismeretlen kémiai anyag okozza, amit B6 vitaminnak nevezett el. Pontos kémiai meghatározása 1939-ben történt. Ekkor kapta a piridoxin nevet. A B6 vitamin tulajdonképpen  3 egymáshoz nagyon hasonlító vegyületből áll. Táplálékainkban leginkább fehérjékhez kapcsolódva fordul elő. Elsősorban az aminosav-anyagcserében van szerepe.

A B6-vitamin hatása a szervezetre

  • Az aminosav anyagcsere mellett, fontos szerepet játszik a szénhidrát- és a zsír anyagcserében. Nagyobb mennyiségben fordul elő az izomszövetekben, ahol a glikogén glükózzá alakításában van nagy szerepe, ennek az energiaellátásunkban van szerepe, különösen az erős fizikai igénybevétel esetén.

  • A B6 képes növelni a szénhidrát anyagcsere hatékonyságát a glikogén lebontásának fokozásán keresztül.
  • Részt vesz az idegrendszer és a bőr működésében, a csontok kollagén képzésében.
  • Fokozza a magnézium beépülését a szívizomba.
  • Autizmusban B6-vitamin és magnézium együttes hatása javíthat a viselkedési rendellenességen.
  • Cukorbetegség esetén egyes szövődmények kialakulásának lehetőségét csökkenti.
  • Segíthet az epilepsziás rohamok kialakulásának csökkenésében és enyhíti a depressziót.
  • Enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit.
  • Szerepe van a nemi hormonok egyensúlyban tartásában.
  • Kiváló hányás és hányinger csillapító, ezért terhességben és a kemoterápia okozta rosszullétekben jól használható.

Milyen táplálékokban található meg a B6-vitamin?

Máj, hús, belsőségek, tojás, lazac hering, tejtermékek, hüvelyesek,  élesztő, dió, mogyoró, búzacsira , búzakorpa, brokkoli, banán, kelbimbó, mangó.

Mi gátolja a B6-vitamin felszívódását?

Penicillin, alkohol, dohányzás, fogamzásgátlók használata

B6-vitamin hiánytünetEi

Ingerlékenység, stressz, idegesség, száraz, pikkelyes bőr, gyulladt szemhéjak, premenstruációs szindróma.  A B6-vitamin a vizelettel 8 órán belül kiürül, ezért pótlásáról gondoskodni kell, különösen 55 év fölött, alkoholistáknak, terhes nőknek, vegetáriánusoknak, kombinált fogamzásgátlót szedő nőknek.

A szervezet egyszerre maximum 100 mg B6 vitamint tud felvenni.

Miért hasznos sportolóknak a B6-vitamin?

A sportolók magasabb energia beviteléhez magasabb B6-vitamin igény kapcsolódik.  Az izmaikat magasabb proteintartalmú diétával fejleszteni kivánó atléták számára különösen fontos az optimális B6 bevitel.  A piridoxin pozitivan módosítja a dopamin és adrenalin szintet, ami a sportolóknál nagyobb koncentrációs szintben és intenzitásban nyilvánul meg. A sportteljesítményekben nagy szerepe van az agynak és az idegrendszernek, ezért fokozott figyelmet kell fordítani működésüket befolyásolni képes anyagokra.