Fehérjeforrások

Miben található fehérje?

Az állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt található fehérje, különböző mennyiségben és minőségben. A fehérjéket két csoportba sorolhatjuk annak megfelelően, hogy milyen mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat:

Elsőrendű vagy kompett fehérjék: valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaznak, így egyedüli fehérjeforrásként is kielégítőek. Ide sorolhatóak az állati fehérjék, például: húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek.

Másodrendű vagy inkomplett fehérjék: Egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban eklgtelen fehérjeforrások, de komplett vagy más esszenciális aminosavakban hiányos, inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű fehérjék csoportját elsősorban a növényi fehérjék alkotják. Növényi élelmiszereink közül a szárazhüvelyesek rendelkeznek a legmagasabb fehérjetartalommal, ebbe a csoportba tartoznik például a szója, a borsó, a bab és a lencse.

 

Forrás:
Rodler I. (2006): Új tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK