Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Hialuronsav

Mi az a hialuronsav? 

A hialuronsav egy természetes molekula, amely az ízületi folyadékban, kötőszövetekben és a szem üvegtestében, de legjellemzőbben a bőrben találjuk meg és az emberi test termeli, enzimek segítségével.2 Az öregedés és az UV sugárzás egyaránt befolyásolja mennyiségét, aktivitását.5 

A hialuronsav felhasználása 

A hialuronsav gyakori összetevője krémeknek vagy étrendkiegészítőknek is, mindkét termékcsoportnál szívesen alkalmazzák kollagénnel és C-vitaminnal együtt. Persze önmagában is alkalmazható, de például vény nélkül is kapható szemcseppek hasznos összetevőjeként is ismert.1 

Mekkora mennyiségre van szükségünk napi szinten hialuronsavból? 

Nincs meghatározott tápanyag referencia értéke (NRV), külön kiegészítésre általában nincs is szükség, ha vegyesen, azaz változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Ugyanakkor tanulmányok rámutattak, hogy 60-200 mg napi bevitele előnyös is lehet.4 

Hogyan tudunk hozzájutni az hialuronsavhoz? 

A szervezetünk előállítja a hialuronsavat, azaz nem esszenciális. Ugyanakkor az élelmiszerek, főleg az állati porcogók jó forrásai lehetnek.  

Az állati források közül: csontleves, mint komplex étel

Az alábbi növényi élelmiszerek, amelyek ásványi anyag és vitamin tartalmuk révén segítenek a hialuronsav felépítésében, de olyanokat is találunk, amelyek fitoösztrogénben is gazdagok, és így, együttesen támogatják a szervezet hialuronsav egyensúlyát fenntartani.3  

  • narancs 
  • tofu 
  • kelkáposzta 
  • mandula 
  • edamame (zsenge szójabab) 
  • édesburgonya 

1 https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid 

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/ 

3 https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-diet#1.-Bone-broth 

4 https://www.mcgill.ca/oss/article/health-quackery/hyaluronic-acid-all-hype 

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522662/