Kalcium

 

Mi a kalcium és honnan ered?

A kalcium puha, könnyű fém, az alkáliföldfémek csoportjába tartozik. Vegyjele Ca. Humphry Davy fedezte fel 1808-ban.

Biogén elem, így minden élő sejt építőköve, amely nélkülözhetetlen minden élő szervezet számára. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetben.

Mi a kalcium szerepe?

  • Nélkülözhetetlen a véralvadásban, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, az enzimek működésében. Része van az ideg– és izomműködésben, enyhíti a vádligörcsöt. Segíti az idegrendszerben az ingerületek közvetítését.
  • A csontok és fogak építőanyaga, viszont a csontok és fogak egészségét csak a foszforral együtt tudja biztosítani. Tinédzserkorban a maximális csontsűrűség kialakításában, a csontok és fogak egészséges fejlődése szempontjából igen fontos szerepet játszik.
  • A kalcium nélkülözhetetlen a B12 vitamin felszívódásában, ezenkívül elősegíti a vas felszívódását.
  • Enyhíti az allergiás tüneteket, és az álmatlanságot, mérsékli az ingerlékenységet és figyelemzavart, továbbá igen fontos funkciója, hogy semlegesíti az állati eredetű fehérje elfogyasztása miatt képződő savakat. Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek savasítanak, akkor a szervezetünk arra kényszerül, hogy visszaálljon a lúgos állapotába. Ezzel viszont kalciumot von ki a tartalékaiból, azaz a csontokból. Nagyon oda kell tehát figyelnünk a táplálkozásunkra!
  • A csontritkulás egyik ellenszere, sőt, újabb kutatások szerint a magas vérnyomás betegség kialakulása is megelőzhető megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztásával.
  • A kalcium felvételét segíti a D-vitamin, amelyre a kalcium csontokban történő raktározódása miatt van szükség.
  • A kalcium anyagcserét a kalcium és D-vitamin bevitel, valamint a mellékpajzsmirigy által termelt parathormon és kalcitonin szabályozza. A kalcitonin csökkenti a vér kalciumszintjét és segíti a csontokba történő beépülést, míg a parathormon növeli a vér kalciumszintjét a csontokból történő felszabadítás fokozásán és az ürítés csökkentésén keresztül.
  • A kalcium a hatását magnéziummal, foszforral és D vitaminnal együtt fejti ki legjobban.

A kalcium felszívódása

Felnőtt emberekben az elfogyasztott kalcium 20-40%-a szívódik fel. Azért csak ennyi, mert a kalcium hasznosulását a gyomor–és bélrendszeri betegségek is befolyásolják. Nemcsak magas kalciumtartalmú ételeket kell enni, hanem a vitaminok és ásványi anyagok összhangjára is ügyelni kell.

A kalcium felszívódását akadályozza a szénsavas kólából származó foszfor, és a rebarbarában lévő oxalátok. Itt kell megemlíteni, hogy mivel a foszfor és a kalcium ugyanazon az úton szívódik fel, így akadályozzák egymás hatásosságát. Ezért a megfelelő kalcium-felszívódás érdekében kerülni kell a magas foszfor tartalmú élelmiszereket. Ilyen például: zsíros sajtok, kakaó, és az abból készült élelmiszerek, kávé, kóla.

Kalciumforrások az ételekben

Sajtok, joghurt, zabpehely, müzli, aszalt füge, tofu, szezámmag, olajos magok, szárazbab, lazac, szardínia, szójabab. Nagy mennyiségű kalciumtartalma van a brokkolinak, a káposztának és vízitormának is.

A napi szükséges kalcium mennyiség

Napi beviteli mennyisége gyerekek számára  800-1000 milligramm körüli, míg a felnőttek számára kb. 800–1200 milligramm.

Terhes vagy szoptató anyák részére, valamint csontritkulás megelőzésére napi 1200 mg feltétlenül ajánlott.

Sportolók kalciumigénye még magasabb, napi 1500-2000 mg is lehet.

A kalciumot kiegészítőként többször kis adagban, reggeli és esti órákban, lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk, ezzel is segítve a mielőbbi felszívódását.

Az emberi szervezet szigorú ellenőrzés alatt tartja kálcium szintjét, ezért még hosszabb távon sem valószínű, hogy 1500 mg körüli napi bevitel felesleges felhalmozódáshoz vezetne.

A kalciumhiány tünetei

Amennyiben mégis hiány lépne fel a szervezetben, az alábbi tünetek észlelhetők: izomrángás, izomgörcs, alacsony csontsűrűség. Hiány esetén a kalcium a csontokból oldódik ki, így a vérbe kerül és az érfalra rakódik le, ami a károsodott érfalak meszesedéséhez vezethet.

Tartósan elégtelen bevitel gyermekkorban a rachitis, angolkór (D vitamin hiány) formájában míg felnőtt korban a csontritkulás formában jelentkezhet.

Érdekesség:

Mivel a kalcium hidrogénnel és oxigénnel igen könnyen reakcióba lép, ezért a természetben csak a vegyületei fordulnak elő. A földkéreg jelentős része kalciumtartalmú ásványokból vagy közetekből áll. A kalcium leggyakoribb közete a mészkő. A mészkő nagy nyomás és hőmérséklet hatására márvánnyá kristályosodik át. A márvány színe a mészkőben jelenlévő színezőanyagoktól függ.

Egyéb ásványai az apatit, fluorid, gipsz, anhidrit.

A BioTech USA termékvonalában megtalálhatók a Calcium Complete és a Calcium-Zinc-Magnesium termékek.