L-karnitin

Az L-karnitin hatása a zsírégetésre és az egészségre

Az L-karnitin hatása a zsírégetésre és az egészségre

A munkavégzés időtartama és intenzitása együtt befolyásolja, hogy a test milyen tápanyagokat éget el. Az edzések alatt a nagyobb intenzitás során a szervezet elsődleges energiaforrása a foszfátraktárak, az ATP és kreatin-foszfát. Ez nagyon rövid időre maximum 1-2 percre ad energiát, majd a szervezet anaerob glikolízis segítségével izomglikogénből nyer energiát, azaz cukrokat használ fel. Ha ez elfogy, akkor nyúl a fehérjéhez, azaz az izomzathoz.

Amennyiben fogyás, zsírégetés a célunk, inkább alacsonyabb intenzitású, aerob edzést végezzünk. Ebben az esetben, ha elfogy a szénhidrát, azaz az izomban és a májban lévő glikogénraktár kiürül, akkor a szervezet nekiáll az izmon belüli zsírok és a zsírszövet felhasználásához.

 

 

 

 

 

Ebben a folyamatban segít a karnitin, mely a hosszú láncú zsírsavak szállítását végzi a mitokondriumokba, így oxidálódhatnak, azaz elégethetőek az energia ellőállításához. Viszont az l-karnitin előállításához a szervezetünknek szüksége van aminosavakra és vitaminokra is, így ha ezeket nem fogyasztottuk megfelelő mennyiségben a szervezet nem tud elegendő mennyiséget előállítani.

Mi az l-karnitin?

Az l-karnitinról mindenkinek a zsírégetés jut először eszébe, ami teljesen helytálló, hiszen az egyik leghatékonyabb kiegészítő, ami a zsírégetést elősegíti.

A karnitin egy aminosav, amelyet a szervezet a lizin és metionin nevű aminosavakból állítja elő. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők az aszkorbinsavak, niacin, pyridoxin és vas játszanak szerepet. Pontosabban hat tényező szükséges ahhoz, hogy az l-karnitin szintézis létrejöhessen: lizin, metionin, vas, niacin, B6 és a C-vitamin. Ha valamelyik tényezőből nincs elegendő mennyiség, akkor a szervezet nem tud elég karnitint előállítani.

A karnitin egy nagyon jelentős esszenciális tápanyag, amely tehát egy aminosav származék, és nem tartozik a fehérjék építőkövei közé. Mind a szív-, mind a vázizomban megtalálható. Az l-karnitin molekulák gerincét a lizin nevű aminosav képezi. Mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges.

A karnitin egy gyűjtő fogalom, amely több vegyületet foglal magába, mint az L-karnitine, az acetil- l-karnitin és a propionil-l-karnitin. A karnitin két formában, “D” és “L” néven, egymás tükörképeiként (izomerei) ismert, azonban a testben csak az l-karnitin aktív és az élelmiszerekben is így található.

Mik az l-karnitin hatásai?

Mik az l-karnitin hatásai?

L-karnitin és zsírégetés

Karnitin hiányában nem tud működni a zsírsavlebontás. A hosszúláncú zsírsavak önmaguktól nem tudnak a sejt mitokondriumaiba eljutni, ebben nyújt segítséget az l-karnitin, és így már képes lesz oxidálódni és energiaként hasznosíthatóvá vállni. Ezáltal nemcsak a felesleges zsírszövet felhalmozódás megakadályozására hasznos anyag, hanem az aerob kapacitásunk is nagyobb lesz. A zsírsavbontásnak köszönhetően energiát biztosít a szervezet számára, ezáltal fokozza az állóképességet, késlelteti a fáradtság kialakulását, segíti a szív normális működését.

Mivel a karnitin részt vesz a zsírlebontásban, ezáltal hozzájárul a magas vérzsírszint csökkentéséhez. Ezen felül szerepe van a vér ammónium szintjének szabályozásában is. Ezen kívül szálkásításkor a csökkent kalóriabevitel miatt, alacsonyabb lesz az energiaszintünk is. Az l-karnitin viszont pozitív hatású, azaz növeli az energiaszintet és közben csökkenti az étvágyat.

L-karnitinnal a katabolikus folyamatok ellen

Az l-karnitin javítja az izmok oxigénellátását, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban. Antikatabolikus hatású, védi az izomfehérjéket. Fogyasztása nemcsak sportolók részére, hanem más nehéz fizikai munkát végzők számára is rendkívül hasznos.

Az L-karnitin gyorsítja a zsírok elégetését, ami által energia szabadul fel, tehát javít a kitartáson, a testi teljesítőképességünkön.

Nem is gondolnánk, de a testi és lelki megterhelés esetében megnő a szervezet l-karnitin szükséglete. Az l-karnitin kiegészítő bevétele javítja a maximális aerob teljesítőképességet és elősegíti a glikogén-takarékosságot a hosszan tartó, nagyobb megterhelés esetén.

 

 

 

 

 

Azok számára, akik aktív versenyzők, „nélkülözhetetlen“ ez a kiegészítő. Különösen a testépítők számára, akiknél a zsírégetés igen nagy szerepet játszik a versenyfelkészülésben, hiszen az l-karnitin nemcsak támogatja a zsírégetést, de meg is akadályozza a zsír lerakódását.

Az l-karnitin hatása az egészségre

További jótékony hatásai: segíti az edzések utáni regenerációt; enyhíti az izomszövet sérüléseit. Fokozza az aerob anyagcserét, növeli az aerob kapacitást. Megkíméli a glikogén raktárakat.

Megköti az anyagcsere során létrejövő savakat, ami azért nagyon fontos, mert hiány esetén a savakat a zsírszövet elraktározza, ezzel is megnehezíti számunkra az áhított fogyást!

Csökkenti a szervezet tápanyagigényét. Ha alacsony az ember l-karnitin szintje, akkor nő a szervezet tápanyagigénye, ami fogyókúra esetében szintén nem szerencsés.

Nagyon sok országban a karnitint nemcsak zsírégetöként alkalmazzák, hanem ennél jóval szélesebb körben ismerik. Például szívproblémák kezelésében is alkalmazzák.

A karnitin kiegészitőkénti használata növelheti a beteg szívének karnitin szintjét és fokozhatja az állóképességet, ezáltal bizonyos mértékben gátolhatja a koszorúartériák beszűkülését is;

  • a karnitinnel kezelt betegek fokozottabb terhelésekre képesek, alacsonyabb marad a vérnyomásuk;
  • vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy dózisban alkalmazott L-karnitin képes csökkenteni a triglicerid és a szérum koleszterin szintet, ezáltal megelőzhető általa a szívinfarktus.

Mindezen tulajdonságokon felül ne feledjük, a karnitin egy rendkívül fontos és sokrétű feladatot ellátó anyag a szervezetben. A megfelelő étrend és mozgás viszont feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ezen kedvező folyamatok beindulhassanak és eredményt produkálhassanak.

Az l-karnitin szedése

Az l-karnitin szedése

Az l-karnitint a szervezet is elő tudja állítani, de ahhoz a lizin és metionin aminosavon kívül ásványi anyagok és vitaminok is szükségesek megfelelő mennyiségben. Ezek a vas, niacin, B6 és C-vitamin. Táplálékkal leginkább hús, hal, tejtermékek fogyasztásával tudjuk bevinni.

Az acetil-l-karnitin a leghatékonyabb felszívódású formula, mert a vékonybélből hatékonyabban szívódik fel és átjut a vér-agy gáton keresztül, azaz az agyszövetbe is bekerül.

Sportolóknak érdemes az l-karnitint edzés előtt fogyasztani. Állóképességi sportokhoz a teljesítményfokozó hatása miatt javasolt, növeli az izmok oxigén ellátását, csökkenti a fáradtságot. Szálkásítás esetén pedig a zsírégető hatása miatt közkedvelt.

 

 

 

 

 

Pihenőnapokon ebéd előtt a legjobb elfogyasztani. Ha nem sportol valaki, akkor is számos egészségügyi problémára találtak jótékony hatást. Például 2. típusú cukorbetegeknél a tünetek csökkentésében is és kutatások azt találták, hogy csökkentett vércukorszintjük mellett növeli az AMPK nevű enzimet, amely javítja a test szénhidrát-felhasználási képességét. Jótékony hatást tapasztaltak még vérnyomás problémák és szívbetegség esetén is.

Az l-karnitin adagolása

A szervezet által termelt l-karnitin számunkra kevés ahhoz, hogy az energiát nyújtó folyamatok optimálisan végbemehessenek. Ebben az esetben pótlásra, illetve kiegészítésre van szükség.

A kutatások szerint a különböző karnitin formák között is van különbség, mindegyik más- más területen működik a legnagyobb hatékonysággal.

  • Acetil L- karnitin: a legjobb az egészséges agyműködéshez. A napi ajánlott adag 600-2500 mg között változik.
  • L-karnitin L-tartarát: ezt a formát érdemes sport mellett szedni. Javasolt adagolása általában napi 1000-4000 mg naponta. De 3000 mg fölött, előfordulhat mellékhatásként hasmenés, ha nincs hozzászokva a szervezet.
  • Propionil-L-karnitin: Ezt a formát javasolt a véráramlás javításához, magas vérnyomás esetén választani. Ilyenkor 400-1000 mg-nyi mennyiségű L-karnitin javasolt.

Adagolását tekintve a napi szükséges mennyiség 1000-3000 mg. Tartós 4000 mg körüli napi fogyasztás esetén előfordulhat, hogy hal szagot kezd árasztani az ember. Ennek nincs egészségre káros hatása, egyszerűen kellemetlen, azonban a mennyiség csökkentésével eltűnik.

Többféle kiszerelésben is elérhetőek l-karnitin termékek. Alapvetően a kapszulás változat a leghatékonyabb, de van, aki nehezebben nyeli le. Ilyenkor nagyon kényelmes változat a folyékony formula. Ha hosszabb edzés van, akkor is érdemes lehet vízbe vagy izotóniás italhoz keverni, így edzés előtt és alatt el tudjuk fogyasztani az adagot. Nagyon fontos, hogy egyszerre maximum 3000 mg-ot fogyasszunk, mert érzékenyebb gyomrúaknál problémát okozhat a nagyobb mennyiség.

BioTechUSA termékjavaslat

BioTechUSA termékjavaslat

Acetil-l-karnitin kötésű karnitin az ALC kapszulás kivitelű termék. Nem csak nagyon hatékonyan szívódik fel, de könnyen dozírozható kivitel is. Súlyfelesleg esetén, de rendszeresen, hosszabb időtartamban végzett sport esetén is kiváló választás. A benne található cink szerepet játszik a zsírsav anyagcserében, de fémérzékenyeknél figyelmet igényel.

A folyékony termékek bázikus l-karnitint tartalmaznak, amelyek szabadon, azaz nem kötésben találhatóak, 99%-os tisztaságúak. Gazdaságos kivitelű a L-carnitine 100.000, melyben a 2000 mg l-karnitin mellett zöldtea kivonat és B5, B6 vitamin is található, ezzel segíthető a fáradtság csökkentése. Az L-Carnitine + Chrome az L-Carnitine Base mellett krómot tartalmaz még, mely a makrotápanyagok normál működésében és a vércukorszint fenntartásában játszik szerepet.

L-tartarát formában pedig az L-Carnitine pezsgőtabletta és az L-Carnitine + Chrome kapszula tartalmazza az l-karnitint, melyek leginkább hölgyeknek készült termékek a testsúlykontrollhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK