Magnézium

Magnézium BioTechUSAMi a magnézium?

Ezüstfehér színű könnyű fém, az alkáliföldfémek tagja. Vegyjele Mg. A természetben elemi állapotában nem, csak vegyületei fordulnak elő.

Mi a magnézium feladata?

A magnéziumnak is számtalan feladat jutott a szervezet egészséges működését illetően ugyanúgy, mint a többi ásványi anyag esetében. Napi szükségetet ebből az ásványi anyagból napi 350-500 mg. (bizonyos betegségek, vagy hosszabb időn át elhúzódó hányásos hasmenés esetén orvos is előírhatja a fogyasztását).

A szervezet szinte minden szövetében raktározódik, jelen van minden sejtben. Hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny egészséges állapotának megőrzéséhez.

Nélkülözhetetlen szerepe van több száz enzim termelésben, és a sejtfal védelmében. Részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és nukleinsavak anyagcseréjében; valamint a táplálék energiatartalmának felszabadításában.

Szervezetünkben körülbelül 25–30 gramm magnezium van, amelynek fele a csontokban található, de persze a májban és az izmokban is jelen van.

A legújabb kutatások szerint a nagnézium a memóriára is jó hatással van. Természetesen nem egyik pillanatról a másikra fejti ki a hatását, hanem hosszabb távon.

A helyes étrend kialakítása, a mindenkori megfelelö magnéziumbevitel jó hatással lesz a memóriánkra, valamint késleltetheti az emlékezetkieséssel, elbutulással járó időskori betegségek kialakulását.

Magnézium és izomgörcs

Sokan tisztában vannak azzal, hogy ha valamilyen izomgörcs alakul ki, akkor valószínűleg magnéziumhiányban szenvedünk. Ez való igaz, hiszen az izmok működéséhez és elernyedéséhez, az egészséges  idegi - és szívműködéshez szükség van magnéziumra. A magnezium tehát segíti a szívműködést, ezáltal csökkentve a szívinfarktus kockázatának lehetőségét. A kalciummal együtt természetes nyugtatószerként hat.

Normalizálja a keringést; a koleszterinszintet csökkenti, illetve a normális értékre állítja be.

A fehérjedús étkezés kedvezően hat a magnézium felszívódására, és ne feledjük, ha a vegyes táplálkozást követjük, akkor a megfelelő mennyiséget be is juttatjuk a szervezetbe.

Mi gátolhatja a magnézium felszívódását?

A magnézium szerepe szervezetünkben

Ami viszont gátolja a magnézium felszívódását, az például az alkohol, vagy az egyszerre nagyobb mennyiségben bevitt kalcium. Amennyiben vizelethajtót hosszabb időn keresztül használ valaki, az szintén kedvezőtlenül befolyásolja a magnézium felszívódását.

Mi segíti a magnézium felszívódását?

A felszívódás leghatékonyabb módja, amennyiben kalcium és A vagy D vitamin is jelen van. Ez a két vitamin ugye zsírban oldódó vitamin, amelyek megakadályozzák a magnézium vizelettel történő gyors kiürülését.

Mely élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot?

A magnézium előfordulása: búzapehely, kakópor, korpa, tökmag, csonthéjas gyümölcsök, burgonya, hüvelyesek, zöldségek.

Hogyan fogyasszuk kiegészítőként?

Amennyiben kiegészítőként fogyasztjuk, úgy két étkezés között tegyük meg, éhgyomorra. Ebben az esetben nemcsak a felszívódást könnyítjük meg számára, hanem az éhgyomorra bevett magnézium rendkívül hatásos savkötöként funkcionál.

A magnéziumhiány tünetei

Hiánya esetén izomgörcsökön kívül rendszertelen és gyors szívverés is jelentkezhet; de kimerültség, álmatlanság, gyengeség is  utalhat rá.

Magnéziumhiány általában a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód vagy stressz miatt alakulhat ki. Attól függően, hogy ez az “állapot” milyen hosszú ideig tart, enyhébb és komolyabb tünetekben is megmutatkozhat a hiány, úgy mint fejfájás, étvágytalanság, szédülés, koncentrációs zavar, viselkedészavar, depresszió, stb. Elég széles ez a skála, ami csakis annak tudható be, hogy a magnezium mennyire sokféle funkciót lát el a szervezetben.

A BioTech USA kínálatában megtalálhatsz többféle Magnesium terméket is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK