Spirulina

A mikroalgák a Föld legősibb lakói, már 3,6 milliárd évvel ezelőtt is léteztek. Sok országban (mint Japán, Kína) a mindennapi táplálkozás fontos részét képezik. A mikroalgák közül kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik a Spirulina platensis. A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. Szerepel az űrhajósok érendjében is, mivel minden benne van, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

A spirulina alga apró fonálszerű édesvízi alga, mely nem rendelkezik növényi tulajdonságokkal, nincs gyökere, szára és levelei. Nincsen sejtmagja, sejtfala, sejthártyája, ennek köszönhetően igen magas a felszívódás hasznosulása, mely közel 90%. Immunerősítő hatása verhetetlen, közel 4000 féle hatóanyagot tartalmaz!

A spirulina alga igen magas klorofilltartalommal rendelkezik, ami szükséges a szerves anyag szintetizálásához, és az oxigén előállításhoz. Ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-zsírsavakat, 18 aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat, vitaminokat, mint például a  B-vitamin  teljes skáláját vasat, káliumot, magnéziumot, cinket,  béta-karotint, valamint megtalálhatók benne olyan lényeges zsírsavak, mint a gamma-linolénsav muco-és poliszaharidok, fikocianin, amely lassítja a rákos sejtek szaporodását és erősíti az immunrendszert. A spirulina továbbá pozitívan stimulálja az össejteket, segít a magas hisztaminszint lebontásában, mely köztudottan az allergia kialakulásáért felelős anyag.

Mit tartalmaz a spirulina?

A spirulina alga ezenfelül mintegy 2000 enzimet, s páratlan mennyiségű értékes növényi  fehérjét (60-70%) is tartalmaz. Az összes eddig vizsgált élelmiszer közül a Spirulina tartalmazza grammonként a legtöbb tápanyagot.

Gyakorlatilag az összes, az emberi szervezet számára szükséges és nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet és fehérjét könnyen emészthető, természetes formában tartalmazza. Ezek a tápanyagok védik, táplálják, méregtelenítik és energiával töltik fel a szervezetet és annak életfolyamatait.

Mivel lúgos hatású, segítséget nyújt a szervezet elsavasodásával szemben. Méregtelenítő tulajdonsága lévén a méregtelenítő kúra kiegészítésére tökéletes, mert akadályozza a nehézfém tartalmú mérgek felszívódását, megtisztítja a vért az ártalmas anyagoktól és a salakoktól.

Spirulina fogyásra!

Fogyokúrázók számára is ajánlott, segíti a fogyást. Fél órával étkezés előtt fogyasztva az agyban jóllakottság-érzetét kelti.

Jótékony hatásai

Enyhíti az allergiás tüneteket energiával tölti fel a szervezetet. Béta–karotin, szelén és klorofilltartalmának köszönhető antioxidáns hatása. Antioxidánsai lassítják az öregedés folyamatát. Gyulladáscsökkentő hatású.

Mint rostban gazdag növény, hozzájárul az egészséges bélműködéshez is. Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír.

Fokozza a termékenységet és segíti a várandósság teljes lefolyását. Összetevői pozitívan befolyásolják az étvágytalan gyermekek növekedését.

Gátolja továbbá az influenza vírusának szaporodását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő hatású HDL-koleszterin arányát.

A sejtek fő építőanyagai a fehérjék, melyek könnyén beépülnek. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést, és a vízegyensúly felborulását okozza. A spirulina 18 aminosavat tartalmaz.

A spirulinában megtalálható mikroelemek

Mikroelemek közül megtalálható benne a vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm igen hasznos a perifériás idegrendszer számára. A vanádium részt vesz a zsír-és szénhidrát-anyagcserében, a krómmal együtt javítja az inzulin-anyagcserét, serkenti az inzulin termelését. A szelén sorvasztja a ráksejteket, az öregedési folyamatot lassítja.

Az enzimek serkentik a bőr anyagcseréjét, segítik a sebek gyógyulását. Nélkülözhetetlenek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szervek és a szövetek regenerációjához. Minden szerv és szövet rendelkezik saját enzimkombinációval, ugyanis minden egyes enzim csak egy biokémiai folyamatot aktivál. Az enzimek nagyon érzékenyek a hőre, magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Emiatt ajánlott a nyers élelmiszereket fogyasztása, hogy a szervezet kellő mennyiségű enzimhez jusson.

A spirulina a leggazdagabb természetes forrása a béta-karotinnak, tudniillik huszonötször több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. Mindemellett jelentős mennyiségü D-, K- és B12-vitamin is rejlik benne.

Ez a kis organizmus biokémiai szempontból fontos pigmentekben is gazdag. Pigmentek nélkül az organizmusok nem képesek szintetizálni azon enzimek sokaságát, melyek a metabolizmus egyensúlyához szükségesek.

Krómtartalma jelentősen javítja a szív-és érrendszer működését, szabályozza a vércukorszintet és a zsíremésztést, a fogyókúráknál nagyon nagy segítséget nyújt az édesség  utáni vágy leküzdésében.

A cink kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet sejtjeinek védelmében, a sejtek anyagcseréjében és vírusölő hatását tekintve nagyon jó immunerősítő anyag.

A spirulina jódtartalamának köszönhetően segít normalizálni a pajzsmirigy működését.

A fikocianint az emberi bilirubin pigmenttel kapcsolják össze, melyek fontosak az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez. A mikroalga fikocianin tartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után. Ez azért is nagyon fontos, mert a fikocianin növényekben egyáltalán nem fordul elő.

Ahhoz, hogy egészségesnek mondhassuk magunkat, a sejtek szintjén kell gondoskodni azok megfelelő működéséről, regenerálódásáról. Naponta több millió sejtünk regenerálódik, cserélődik, mindeközben a sejtek felemésztik a szervezetünk létfontosságú aktív tápanyagtartalékait. Egyoldalú táplálkozás, stressz, környezeti vagy fizikai megterhelés esetén, illetvel ha ezek a létfontosságú anyagok nincsenek újratöltve, akkor az a szervezetben hiányt fog okozni, mely előbb vagy utóbb különféle betegségek kialakulását eredményezi.

Külsőnk tükrözi testünk anyagcseréjét. Amikor jól érezzük magunkat, az a kisugárzásunkon is látszik, de megmutatkozik bőrünk, hajunk, körmök egészséges állapotán magabiztosságunkban, önbizalmunkban. Az egészséges szervezet energiával van feltöltve, testi és szellemi teljesítőképessége is optimális.

Amikor a sejtek alultápláltak, s testünk jelzéseire nem figyelünk kellő képpen, az a szervezet ellenállóképességének romlásához vezet, csökken a vitalitás, az öregedés folyamata felgyorsul.

A spirulina nemcsak a megelőzésben segíthet, de ezt a sejtszintű „törődést“ is teljes mértékben biztosítja számunkra, a benne rejlő és kinyerhető vitálanyagoknak köszönhetően.

A spirulina képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját, a meggyógyult sejt „elfelejti“ az elszenvedett betegséget.

A spirulina alga már jó ideje megtalálható a kozmetikai alapanyagok között is, melyekben az alga karotinoid és más színanyagát, E-vitamin antioxidáns és az oxidatív stresszt kivédő  hatását, továbbá jelentős nyomelemtartalmát használják fel. A spirulina gamma-linolénsavtartalma révén hatékonyan bőrnyugtató, csökkenti a szárazságot és viszketést, gátolja az aknék, pattanások kialakulást, mivel csökkenti a bőr faggyúszintjét. Bizonyítottan bőröregedést gátló hatással bír. A spirulina kb 65 %-os proteintartalma jelentős, s ezek  biológiailag teljesek, vagyis megfelelő arányban tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat.

(A legtöbb növényi étel nem teljes értékű, mivel valamelyik-egy vagy több–aminosav hiányzik belölük.)

A magas klorofilltartalom–mely élénk zöld színét adja-, az emésztéshez és az anyagcseréhez igen fontos, rengeteg oxigént képes megkötni és szállítani a sejtekhez. Olyan  mennyiségben tartalmaz klorofillt, amit gyakorlatilag semmi más, kivéve a másik kis alga csodát, a Chlorella algát.

A klorofill gyorsítja a sérült májsejtek regenerálódását, és az erek tágításával növeli a vérkeringést az összes szerv irányába. A szívben a klorofill segíti az irányító összehúzódások idegi impulzusainak átvitelét. Lassítja a szívdobogás ütemét, mégis minden összehúzódás erejét növeli, így javítva a vérkeringés teljes hatékonyságát.

A klorofill elősegíti a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztő rendszer, a nyirokrendszer, a légző szerveink (tüdö, légcsövek, orr, orrüreg, torok), a vizelet kiválasztó rendszer (vesék, hólyag, húgycső), a bőr (verejték-, könny-és faggyúmirigyek ) méregtelenítési folyamatait.

Gyógyító hatásai

A spirulina olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és méreganyagokat is feloldja, és kiüríti a testünkből, amiktől minden más méregtelenítő diétával vagy böjttel sem tudnánk megszabadulni.

Mivel a spirulina alga nem rendelkezik sejthártyával, ezért az emésztőszerveink igen könnyedén juthatnak hozzá a benne lévő létfontosságú anyagokhoz.  Az algában található életfontosságú aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget, ráadásul olyan összetételben, mely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek. Omega-zsírsavakból például a tengeri halakban található mennyiségnek a többszörösét tartalmazza.

Komoly szerepe van a rákmegelőzésben, az inzulinszint normalizálásában és a vitalitásunk megőrzésében. Tudományos kísérletekkel igazolták, hogy a herpesz, influenza és a HIV-vírusok terjedését jelentős mértékben gátolhatja.

Mivel az alga csupán 7% lipidet tartalmaz, és ezt is nagyrészt esszenciális zsírsavak formájában, ezért szerepe van a koleszterinszint normalizálásában.

A spirulina eszenciális zsírsavai és azok jótékony hatásai

Az esszenciális zsírsavakat (köztük a linoleic, linolenic és arachidonic savat is) a szervezet a prosztaglandin termeléshez használja, mely a vérnyomás és a kapillárisok hormonális rugalmasságát szabályozza (a prosztaglandinok telítetlen zsírsavak, melyek hatása igen fontos és változatos: befolyásolják a szaporítószervek, a keringési rendszer, a hörgők, a tápcsatorna, az ideg-és az immunrendszer, a belső elválasztású mirigyek, valamint a vérlemezkék működését is).

A többszörösen telítetlen zsírsavak (köztük a gamma-linolénsav) csökkenti a magas vérnyomást, részt vesz a zsír anyagcseréjében, serkenti a sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert, segítenek a gyulladásos folyamatok, valamint a szív és érbetegségek megelzésében.

Az esszenciális zsírsavakat minden sejt használja, és különösen fontosak az oxigénszállítás szempontjából. Hatással vannak még a haj, bőr, körmök egészségére, és szerepet játszanak a véráramban levő koleszterin lebontásában. Ezek nem veszélyes zsírok, és létfontosságúak az egészséghez.

A spirulina gamma-linolénsav tartalma nagyon magas. Eme zsírsavnak igen sokrétű szerepe van a szervezetben. Részben fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, másrészt pedig gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Javítja az idegrendszeri működést, kiüríti a felesleges folyadékot a szervezetből. Kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre.

A spirulina igen hatékony a keringési rendszer elváltozásainak, az ízületi gyulladásos (mint a reuma és más gyulladásos) betegségek, különböző bőrelváltozások (például ekcéma, pattanások, börgyulladások), allergiák, asztma és szklerózis multiplex kezelésében.

A gamma-linolénsavval kapcsolatban számos klinikai kutatást végeztek, melyek eredményeként megállapítást nyert, hogy a GLA potenciális étrendkiegészítő lehet különböző demenciás állapotokban, illetve Alzheimer-kórban.

A spirulina nagyon kis mennyiségben cukrot is tartalmaz, mely az összes-szénhidrát tartalmának kb 10-15%-a, elsődlegesen rhamnos és glikogén formájában. Mindkét poliszacharidot könnyen feldolgozzák az emberi sejtek és minimális hatásuk van az inzulinra.

A spirulina nemcsak az emberi szervezetre, hanem például a joghurt, vagy a probiotikus savanyú tejtermékek gyártásához felhasznált tejsavbaktériumokra is igen kedvező hatással van. Serkenti azok szaporodási sebességét és savtermelési aktivitásukat. Tehát még értékesebb táplálékká teszi ezeket az ételeket, valamint hozzájárul ahhoz is, hogy a tejsavbaktériumok és a bifidobaktériumok élősejtszáma magas értéket érjen el, és a tárolási idő alatt hosszan ezen a magas szinten maradjon.

Kiknek javasolt  különösen a spirulina alga fogyasztása?

  • azoknak, akik emésztési problémakkal küzdenek, vagy rossz a felszívódás az emésztőrendszerükből. Ezek a mikroalgák nagyon könnyen emésztődnek és jól fel is szívódnak
  • gyenge vitalitással és vérszegénységgel küzdő emberek számára
  • akik sok állati fehérjét fogyasztanak, mivel a mikroalga proteinje-azokkal szemben-sokkal könnyebben szívódik fel és egyensúlyban tartja az ásványi anyagokat
  • azoknak, akik sok finomított és készételt fogyasztanak
  • azok számára, akik rendszeresen szednek gyógyszereket
  • túlsúllyal küzdőknek, mivel a spirulina támogatja az étvágy és a testsúly csökkentését (étkezések előtt 2-3 gramm spirulina elfogyasztását ajánlják)
  • azoknak, akik fizikai terhelésnek vannak kitéve, továbbá testépítő gyakorlatokat rendszeresen végzők számára
  • akik könnyen fáradnak, lehangoltak.

A spirulina egy egyszerű étrendkiegészítő, ezért teljesen alkalmas savtalanító diétához, otthoni vagy munkahelyi stressz esetén, tanuláshoz, sportoláshoz, stb. Fogyasztását az élet bármely szakaszában ajánlják, még várandóság ideje alatt és szoptatásnál is, változó kor idején, általános közérzet javításra, kimerültség esetén a regenerációhoz, vegetáriánus táplálkozás mellett is és pozitívan hat a szellemi teljesítőképességre is. Javasolt adagolása: napi 3x1 teáskanál étkezés előtt vagy közben, bő vízzel. Rendszeres szedésre is alkalmas, mellékhatások nélkül.

A kutatások bebizonyították, hogy 1gramm spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1kg zöldségnek.

Autoimmun betegség fenállása esetén mindig beszélni kell az orvossal, mielőtt a spirulinát elkezdik szedni. Az immunrendszer erősítése ebben az esetben ugyanis rosszabbra fordíthatja a beteg állapotát!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Spirulina - 100 tabletta

Spirulina - 100 tabletta

1.790 Ft

18 Ft / tabletta
Megveszem