Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Ezért van szükséged a nitrogén-oxidra – tudnivalók és tippek

Ezért van szükséged a nitrogén-oxidra – tudnivalók és tippek

A nitrogén oxid egészségre gyakorolt pozitív hatása egyáltalán nem tekint vissza hosszú történetre. Tulajdonképpen az 1998-as orvosi és élettani Nobel díj után terjedt el a köztudatban, mennyire hasznos nem csak sportolói szempontból de az egészségünk megőrzése és számos betegség előre jelzése szempontjából is. A vérellátásban, a szívműködésben, az erek állapotának fenntartásában is szerepet játszik, de baktériumölő hatása és sok speciális élettani funkciója is van ennek a gáznak. Arról nem is beszélve, mennyire szeretjük mi, sportolók érezni azonnal a munkánk eredményét, a bedurranást, azt, hogy jól dolgoztunk, és ebben is sokat segít a nitrogén oxid.

Ebből a cikkből megtudhatod, mi is az a nitrogén oxid, olvashatsz az általános egészségre gyakorolt hatásairól és megnézzük, hogy sportolóként hogyan tudsz belőle profitálni.

A nitrogén-oxid jellemzői

A nitrogén monoxid egy ingerületátvivő anyag, gáz halmazállapotú, színtelen, vízben kevésbé oldódik. Egy nitrogén és egy oxigén atomból áll, a sejtekben szabadul fel. A felszabadulást követően nagyon gyorsan áramlik a szomszédos sejtekbe, hogy betöltse szerepét a szervezet különböző funkcióiban. Akkor keletkezik, amikor a sejtek az aminosavakat bontják le, és legfőbb szerepe a sejtek között történő kommunikációban van.

Nem csak az emberi szervezetben fordul elő, de gombákban, növényekben, baktériumokban és állatokban is keletkezik. Fontos szerepe van a fotoszintézisben, a sejtmozgásban is. A természetben is keletkezhet, például villámláskor az atmoszférában.

Sportolóként az értágító hatásával talán már találkoztál, ennek köszönhető a „bedurranás” érzés is, ezáltal pedig fokozza a vérkeringés sebességét.

Az erek tágulásának köszönhetően gyorsabban jutnak el a tápanyagok a szükséges helyre és onnan a salakanyagok is jelentősen könnyebben juthatnak a kiválasztó szervekhez.

Kulcsfontosságú szerepe van az emberi szervezetben a szívműködésben és szabályozza a vérnyomást is, de alapvető eleme a neurológiai, fiziolóiai és immunológiai folyamatoknak is. Nézzük meg részletesen, milyen problémák esetén milyen funkciót tölt be a nitrogén oxid.

Gyulladás:

Alapvetően a nitrogén monoxid pozitív hatása abban rejlik a gyulladások esetén, hogy segíti az ödéma képződést, tehát védi a szöveteket, és segíti az erek permeabilitását vagyis átjárhatóságát. Így segítve a szövetek regenerálódását azáltal, hogy a tápanyagok könnyebben eljutnak a gyulladás helyére, míg a salakanyagok könnyebben eláramolnak onnan a kiválasztó szervekhez. Krónikus gyulladás esetén azonban óvatosan kell bánni a nitrogén-oxiddal és odafigyelni a mennyiségére, hiszen akár be is lobbanthatja azt, így ebben az esetben gondoljuk át a fogyasztását.

Véralvadás:

A nitrogén oxid meggátolja a vérlemezkék kóros összetapadását, ezzel gátolja a trombózis létrejöttét. A véralvadásban a vérlemezkék kórosan is összetapadhatnak, amik a trombózis és az ér működési zavarának esélyét növelik. Éppen ezért figyelni kell a nitrogén oxid szintjére, hiszen annak alacsony mennyisége fokozhatja a vérlemezkék kóros összekapcsolódásainak kialakulását, tehát ennek kiváló jelzője is lehet. Érelmeszesedés esetén különösen fontos erre odafigyelni. A korábban már említett értágító hatás valamint a keringésfokozó hatás pedig hozzájárul ahhoz, hogy a vérlemezkék letapadhassanak az érfalon.

Immunrendszer

A nitrogén monoxid immunvédelemben betöltött szerepe akkor, amikor megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, rendkívül pozitív. Számos módon részt vesz a szervezet önvédelmi mechanizmusában és az egészséges állapot fenntartásában. Segít ugyanis a baktériumok, élősködők elpusztításában, valamint véd a fertőzésektől, daganatok ellen azáltal, hogy indukálja a programozott sejthalált. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy túltermelése esetén könnyen áteshet a szerepe a ló túloldalára és a pozitív hatás negatívba fordul át azáltal, hogy előidézi magukat a betegségeket, gyulladást okoz a szervezetben.

Terhességi hipertónia

A várandósság állapotában előfordul, hogy különböző megbetegedések alakulnak ki, amelyek speciálisan ebben az időszakban ütik fel a fejüket és szerencsés esetben nem is tartanak tovább. Ugyanakkor foglalkozni kell velük, hiszen a szervezetet terhelik. A terhességi magas vérnyomás oka ismeretlen, de közrejátszik benne a nitrogén monoxid alacsony szintje.  Számos káros folyamat indul be ebben az állapotban, mint az erek szűkülése, vizenyő, a szervek nem megfelelő vérellátása, a magzati fejlődés lassulása stb. A nitrogén monoxid segítségével az erek tágulása érhető el, ami csökkenti az erek falára nehezedő nyomást, így javítva a kismama állapotán.

Szeptikus sokk

A probléma maga a keringési elégtelenség, ami valamilyen bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Először állatkísérleteknél figyelték meg, hogy bakteriális fertőzésben megnő a vizeletükben lévő nitrit és nitrát mennyisége. A nitrit és nitrát pedig a nitrogén monoxid bomlástermékei. Később az emberi szervezetben is kimutatták ezt a folyamatot. Az emelkedett nitrogén oxidnak köszönhetően csökken a vérnyomás, ami súlyos esetben halálhoz is vezethet. Tehát a bakteriális fertőzések remek indikátora a szervezetben megnövekedett nitrogén monoxid mennyiség.

Légzési betegségek

Újszülötteknél figyelték meg a nitrogén monoxid belégzésének pozitív hatását. Mivel a nitrogén monoxid lazítja a sima izmokat, amelyek a szervekben megtalálhatók, így belégzésével a tüdő hörgőinek is lazulnak, ami segíti a légzést, javítja az újszülött állapotát, segíti az oxigénhez jutását, ami az élet feltételeit javítja. Ugyanakkor az értágító hatásnak köszönhetően a tüdő erei is tágulnak, így csökken a bennük lévő nyomás, ami szintén hozzájárul a könnyebb légvételhez. Felnőttek esetében is sikerrel alkalmazható a terápia.

Cukorbetegség

A kutatások mostanában kezdenek rámutatni a cukorbetegség és a nitrogén monoxid alacsony szintje közötti összefüggésre. A cukorbetegség számos más betegséget vonz magával, mint amilyen az érelmeszesedés. Az érelmeszesedésben pedig általában jellemző, hogy csökkent az erek nitrogén-monoxid termelése. A folyamat következménye az is, hogy a cukorbetegeknél gyakran lép fel impotencia is, ami szintén összefüggésbe hozható a csökkent nitrogén monoxid termeléssel.

Transzplantációk

A cukorbetegséghez hasonlóan a transzplantációknál is alapvető probléma az érelmeszesedés, ami olyan veszélyes állapotot is előidézhet, mint a szerv kilökődése vagy halál. Az implantátumban a sejtek túlbúrjánzása az erek beszűkülését eredményezi, ami által romlik a vérellátás is. A nitrogén monoxid sejtvédő hatása lép itt életbe, mert gátolja a vérlemezkék és fehérvérsejtek kicsapódását, letapadását. A nitrogén monoxid hatására csökken az implantátumban az érelmeszesedés kialakulásának esélye. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a túlzott nitrogén oxid termelés vagy ellátás káros hatást is képes kiváltani, csökkentve az átültetett szöveg élettartamát.

A NITROGÉN-OXID ÉS AZ EDZÉS KAPCSOLATA

A nitrogén-oxid és az edzés kapcsolata

Az edzőtermi büfék polcain már találkozhattál nitrogén oxid fokozó táplálék-kiegészítőkkel többféle formában, főleg vízben oldható porként.

Érdemes kipróbálni, főleg amikor nagyon fáradtnak érzed magad, mert rendkívül jó segítség abban, hogy fókuszálni tudj az edzésre és remek érzetet ad az értágító hatása által. Ez a bedurranás érzés, amit korábban már taglaltunk, kiváló jelzője annak, hogy keményen és megfelelően edzettél.

Ráadásul a keringésfokozó hatásnak köszönhetően a megdolgoztatott izmokhoz hatékonyabban jut el a tápanyag és az ott keletkező salakanyagok is gyorsan és hatékonyan áramolnak el onnan, így segítve, hogy kevésbé alakuljon ki izomláz és az izom épülésének ne legyen akadálya. A regeneráció tehát gyorsul, így hamarabb állhatsz neki az újabb edzésnek, hiszen az izmaid készen állnak már rá a jobb tápanyagellátásnak köszönhetően.

Mind a tabletta, mind a kapszula, mind a folyékony verziók nagyon hatékony megoldást jelentenek, edzés előtt az előírt adagban elfogyasztva kb. 20-30 perc alatt fejtik ki a hatásukat. Tehát edzés előtt az öltőzőben elfogyasztva a bemelegítés végére már érezni is fogod, hogy milyen jól tudsz koncentrálni és alig várod, hogy széttéphesd a vasakat. Edzés után fontos, hogy vigyél be regenerációt segítő tápanyagot, mint pl. tömegnövelőt vagy fehérje turmixot, hogy  teljes mértékben kiaknázd a nitrogén oxid fokozóban rejlő lehetőségeket.

Káros hatása a nitrogén oxid fokozónak az előírt adagolásban nem ismert alapvetően, de túlzott fogyasztása esetén tapasztalhatsz fáradtságot, hasmenést, hányingert.

ÍGY NÖVELD A NITROGÉN-OXID SZINTJÉT

Így növeld a nitrogén-oxid szintjét

A nitrogén oxid termeléshez a szervezet L-arginint használ fel, ami egy aminosav, főleg fehérjében gazdag húsfélékben fordul elő, mint a sertés, marha, csirke, pulyka, tejtermékek. Ezen kívül számos növényi forrásban is ismegtalálható, mint a spirulina alga, mogyoró, dió, chia mag.

A szervezet nitrogén oxid koncentrációjára számos olyan otthon is fellelhető élelmiszer hatással van, amelyekből remek koktél készíthető. Ilyenek a cékla, a spenót, vagy a zeller. Ha azonban ezek nem jönnek be vagy edzés előtt nincs idő az elkészítésre, akkor minden edzőterem büféjében megtalálod a számodra megfelelő ízvilágú kifejezetten a teljesítményfokozásra kifejlesztett nitrogén oxid fokozót.

Ne felejtsd el ugyanakkor növelni az antioxidáns beviteledet, hiszen a nitrogén oxid fokozó alkalmazásakor a káros szabad gyökök felszabadulása is megfigyelhető, tehát mindig fogyassz C, E-vitamint, amikor nitrogénoxid fokozót használsz!

Összegzés

Láthatod, hogy a nitrogén oxidnak mennyi fontos szerepe van a szervezetedben. Segít leküzdeni számos betegséget vagy éppen jelzi azokat, ugyanakkor túlzott bevitele vagy termelése problémákat is okozhat. Edzéshez történő alkalmazásával remek bedurranás érzést érhetsz el, fokozza a sportteljesítményedet, a fókuszt, segíti a tápanyagok áramlását, de figyelj arra, hogy antioxidánsokat is megfelelő mennyiségben fogyassz ilyenkor!

Ha növelni szeretnéd a szervezeted nitrogén oxid szintjét, akkor különböző növényi alapanyagokból elkészítheted a saját koktélodat, de kipróbálhatod a már tesztelt és közkedvelt nitrogén oxid fokozó táplálék-kiegészítőket is!