Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Gluténérzékenység

A gluténra érzékenyeknél a glutén tartalmú élelmiszer fogyasztásakor a vékonybélben gyulladás keletkezik. Ennek hatására a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni és így haladnak tovább az emésztőrendszerben. Ezáltal sok folyadék és félig megemésztett étel jut tovább a vastagbélbe, ahol már nem nagyon van felszívódás és így a széklet híg marad, a szervezet pedig tápanyag hiányos. Sajnos a glutén érzékenységre és intoleranciára nincs gyógymód, egyetlen kezelési módja, ha nem fogyasztunk glutén tartalmú ételeket.

A szigorú gluténmentes diéta hatására az emésztőrendszeri gyulladások megszűnnek, ezzel együtt pedig a tápanyag hiány is elmúik. A glutén intoleranciában szenvedőknek pontosan tudniuk kell, hogy mely ételek tartalmaznak glutént.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1971/o_gluten_20160909100921.jpg

Kerülendő ételek, italok

Kerülendő ételek a búza, rozs, korpa, dúsított liszt , bulgur és árpa, valamint ezeket tartalmazó sütemények, tészták, kekszek és más készételek. Kerülni kell a sört és más gabona alapú alkoholokat. Sajnos a zab sem lesz az étlapon. Figyelni kell a feldolgozott ételekre, mint a konzervek, salátaöntetek, fagylaltok, csokoládék, instant kávék, ketchup, mustár, felvágottak stb.

A kezeletlen glutén érzékenység esetén gyakran fordul elő laktóz érzékenység is egyúttal, így érdemes odafigyelni a tejtermékekre is.

Fogyasztható szénhidrátforrások

A kukorica, cirok, rizs, vadrizs fogyaszthatók, ugyanígy az amaránt, quinoa, hajdina is. De szénhidrátban gazdagok még a bugonya, banán, tápióka, ezek is fogyaszthatók.

Glutén érzékenységnél érdemes vitamin- és ásványi anyag készítménnyel kiegészíteni a napi étkezéseket.

BioTechUSA