Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Hogyan válasszunk terepet a futáshoz?

Legyen az aszfalt, füves terep vagy akár egy murvás talaj, mindegyik tökéletes lehet egy jó edzés elvégzéséhez. Sokan félnek az aszfalttól, mert az roncsolja az ember ízületeit és szalagjait, de lássuk be, hogy azért a genetika nagyon fontos. Vannak olyan ultramaratonisták, akik több tízezer kilométert lefutottak már aszfalton és semmi bajuk nincs és vannak emberek, akik már néhány edzéstől is megsérülnek. Én személy szerint imádok az aszfalton suhanni, számomra tökéletes terep és nem is mutatkozik rossz hatása az edzések alatt, illetve után.

Füves talajon mezítláb vagy cipőben mindig élmény futni.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1706/o_iStock_000021372186_Full_20141202111917.jpg

Kényelmes, változatos és egészséges. Ilyen talajon egy mezítlábas futás feltölti az embert, hiszen a talpunkkal memorizáljuk a talaj egyenetlenségeit és szinte egy masszázzsal ér fel egy ilyen edzés.

Atlétika pályán, műanyag borításon inkább a gyorsabb edzéseket végezzük el, és ha nem muszáj, ne ott töltsük futásaink nagy részét. Kitűnő terep egy gyorsító edzéshez vagy egy váltogatáshoz, akár intervall futáshoz. Kellemes és nagyon feltölti az embert, szinte egy kisebb versenyként élheted meg, ha csapatba verődve futtok néhány kört egy atlétikapálya körül.

Sokan szeretnek futni erdőkben, mert ott valóban változatos a talaj és a környezet is. Ez akkor még inkább előjön, ha ez az erdő egy dombos vidéken terül el. Úgyis szokták hívni a hegyi futásokat, hogy az álruhába bújtatott intervall, mert egy normális tempójú tartós futással is komoly terhelést lehet elérni egy szintkülönbségekkel tűzdelt terepen.

Fontos a jó cipőválasztás, ahogy ezt szoktam is hangsúlyozni, valamint a változatosság.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1706/o_fb_cover_dec_20141202111927.jpg

Ne ragaszkodjunk a jól bevált terephez, merjünk változtatni és próbáljunk új vizekre evezni. Kiváló terepfutó cipők vannak, de akár egy multifunkcionális lábbelivel is meglephetjük magunkat és akkor nem lesz előttünk többé akadály egyik terep sem.

Válasszunk egy kellemes környezetet, egy jó terepet és megérezhetjük a futás ízét. Ne féljünk a lakásból kilépve a jól megszokott aszfaltozott útról átvágni a közeli ösvényre, majd egy murvás talajon vezető mellékúton hazatérni. Higgyétek el, sok új élménnyel lesztek gazdagabbak.

Makár Tamás, ironman, edző