Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Inzulinrezisztencia – vedd fel a harcot sporttal!

Inzulinrezisztencia – vedd fel a harcot sporttal!

Egyre magasabb azoknak a száma, akik inzulinrezisztenciától szenvednek, ami a cukorbetegség előszobájának is tekinthető. Diagnosztizálásához terheléses cukorvizsgálat szükséges, ahol figyelik a cukorszinthez tartozó inzulinszintet is. Általában valamilyen más megbetegedés, például PCOS vagy meddőség, esetleg depresszió, hajhullás, hízás, fogyási nehézségek, fáradékonyság kapcsán kezdik kivizsgálni, mert tipikus tünetei alapján nem gondolná alapvetően senki, hogy komoly probléma felé halad a szervezet. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi is az inzulinrezisztencia, hogyan alakul ki, mit tudsz tenni azért, hogy megelőzd, vagy megelőzd a súlyosbodását és mi a szerepe a sportnak mindebben.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia esetén lényegében nem az összes inzulin tud rácsatlakozni a sejtekre azért, hogy segítségével a vércukor bejusson a sejtekbe és ne okozzon károkat a vérkeringésben maradva. Így a szervezet jóval több inzulint bocsát ki, hogy a szükséges vércukorszint csökkentést elérje. Ez idővel az inzulint kibocsátó hasnyálmirigy kifáradásához vezet. Számos más tünetet is okozhat, amelyek azonban rengeteg más betegség tüneteihez hasonlóan nem biztos, hogy a jó irányba vezetnek, ha nem konkrétan egy terheléses inzulinszint vizsgálaton veszünk részt és nem derül ki, honnan ered a baj.

Mi okozhat inzulinrezisztenciát?

Az inzulinrezisztencia civilizációs népbetegség, a mai kor ártalmainak többsége okozhatja. Kezdve a mozgásszegény életmódtól az egészégtelen, sok egyszerű szénhidrátot tartalmazó táplálkozásig. Az egyszerű szénhidrát fogyasztása megemeli a vércukorszintet, ami inzulintermelésre serkenti a szervezetet, hogy ezzel csökkentse újra a megfelelő szintre. Ám ha ez állandósuló folyamat, akkor a szervezet nem tud folyamatosan jó minőségű inzulint előállítani, valamint ki is fárad a termelésben, így a megfelelő mennyiség is elmarad. De más, szénhidráttal összefüggő anyagcsere betegségek is előidézhetik, mint amilyen a gluténérzékenység. Természetesen a genetikai hajlam sem utoljára megemlítendő, főleg, ha volt már cukorbeteg is a családban. Összefüggésbe hozható ugyanakkor a D-vitamin hiánnyal is.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Tünetek alapján nehéz beazonosítani az inzulinrezisztenciát, ez sokkal inkább a vérvizsgálattal lehetséges. Mikor kezdjünk azonban gyanakodni, mikor érdemes a vizsgálatot elvégeztetni? Sokszor más betegségek kivizsgálása során bukkannak az inzulinrezisztenciára mint alapbetegségre, ilyenek például a menstruációs zavarok, depresszió, elhízás, PCOS, meddőség. Tünetként megjelenhet az állandó fáradtság, rossz alvás, de gyanakodhatunk erős szőrösödés, hajhullás esetén is arra, hogy ez lehet a háttérben. Gyerekek esetén a viselkedészavar, hiperaktivitás adhat okot kivizsgálásra vagy a fáradékonyság, figyelemzavar, hízás. Férfiaknál az indulatkitörések, pocakosodás, csökkenő testi-szellemi kapacitás és csökkenő szexuális vágy esetén érdemes megvizsgálni az inzulinszintet.

Kivizsgálás és diagnózis

Az inzulinrezisztenciát terheléses vércukorméréssel diagnosztizálják, amikor az adott időpontban (jellemzően 3 időpontban) levett vérből meghatározott vércukorérték és inzulinszint arányaiból megállapítják a probléma fennállását. Az éhgyomri vércukormérés megfelelősége után cukoroldatot itatnak a vizsgált személlyel és megnézik, hogy milyen változás következik be a vércukorszintben és az inzulinszintben 60 és 120 perc múlva. A mérések alapján jön ki az ún. HOMA index szám, ami alapján – figyelembe véve a tüneteket – az orvos megállapíthatja az inzulinrezisztenciát.

Az inzulinrezisztencia veszélyei

Ha az inzulinrezisztenciát nem veszik észre időben, sok más probléma forrása lehet. Ahogy korábban volt már szó, sokszor ezen megbetegedésekből jönnek rá magára az alapbetegségre. A magasvérnyomás, meddőség, túlsúly, PCOS gyakran vezethetők vissza az inzulinrezisztenciára, de a hasnyálmirigy kifáradása kezeletlenül 2-es típusú cukorbetegséget is eredményez, ami nagyon szigorú életmódváltással tartható csak karban.

INZULINREZISZTENCIA KEZELÉS ÉS MEGELŐZÉS

Inzulinrezisztencia kezelés és megelőzés

Az inzulinrezisztenciát megfelelő étrenddel és sportolással tudod a leghatékonyabban, a legköltségkímélőbben és a legegyszerűbben kordában tartani.

Az inzulinrezisztencia diéta

A megfelelő étrend esetén fontos a szervezet inzluntermeléséhez igazodó, megfelelő időpontban elfogyasztott étel, mert minden napszakban máshogy reagálunk az inzulinkibocsátásra. Az alapvető kulcs a megfelelő vércukorszinthez és inzulinkibocsátáshoz a napi 5-6 étkezés jó minőségű és mennyiségű szénhidráttal. Ezáltal elkerülhető a sóvárgás, az éhezés, vagy a ‘kajakóma’. Célszerű elkerülni az olyan étkezéseket, amelyek sok egyszerű szénhidrátot tartalmaznak. Az uzsonnában minimális mennyiség esetén (pl. 160 g-os szénhidrát diétában) 20 g egyszerű szénhidrátot is fogyaszthatunk.

Reggelire kifejezetten ajánlott csak lassú felszívódásút fogyasztani, a többi étkezésnél pedig vegyesen lassú és gyors felszívódásúakat. A tisztán egyszerű szénhidrátok fogyasztását kerülni kell, mint amilyenek a péksütemények, pékáruk. Előnyösebb a lassabb felszívódású, magasabb fehérje- vagy rosttartalmú élelmiszereket választani és ezekből készíteni a a köreteket. Ilyenek például a teljes kiőrlésű pékáruk, tészták, qunioa, bulgur, gersli vagy barna rizs. Javasolt fogyasztani zöldségeket, olajos magvakat, hüvelyeseket is. Kerülendők a cukros, lisztes, mézes ételek.

Sport és inzulinrezisztencia

Sport és inzulinrezisztencia

A sportolás több szempontból fontos inzulinrezisztencia esetén.

Sportoláskor a szervezet cukorfelhasználása fokozódik, így eleve kevesebb inzulin kibocsátására van szükség. Ráadásul ez az állapot a mozgás befejezése után is fennáll.

A sportolás növeli az inzulinérzékenységet, tehát segíti a vércukor sejtbe történő bejutását. Az edzés hatására megfelelő étrend mellett súlyvesztés is bekövetkezik, ami szintén javítja a glükóztoleranciát. Az erősítő és a kardió edzések kombinálva jelentik a legjobb választást.

Célszerű heti 5x mozogni, felváltva egyik nap kardió edzést végezni, másik nap erősítőt. Az erősítő edzések hatására izomtömeg növekedés következik be. Az izom pedig képes inzulin nélkül felvenni a glükózt, tehát így nem lesz annyira szükség, mint korábban. A mozgás megkezdése előtt azonban célszerű állapotfelmérésen részt venni, hogy biztosak legyünk a terhelhetőségünkben és lehetőleg személyre szabott edzéstervvel vagy akár személyi edzővel álljunk neki a mozgásnak. Így elkerülhető a sérülés vagy a motiváció gyors csökkenése. A kardió edzés esetén mérsékelt intenzitású, hosszabb időtartamú (40 perc) állandó pulzussal végzett mozgásra van szükség, mint a gyors gyaloglás vagy kerékpározás.

Inzulin rezisztencia és táplálék-kiegészítők

Vannak olyan táplálék-kiegészítők, amelyek kifejezetten ajánlottak inzulinrezisztencia estén, mert segítik az inzulinérzékenység kialakulását. Ugyanakkor vannak olyanok is, amelyeket kerülni érdemes, mert fokozzák az állapotromlást.

A javasolt hatóanyagok között van például a króm, amely a szénhidrát- és zsír anyagcsere egyik szereplője. A tanulmányok szerint 200-1000 mcg mennyiségben hozzájárulhat az inzulin receptorok azon képességéhez, hogy csökkentsék a vércukorszintet.

A magnézium az inzulin receptorokkal együttműködve segíti a vércukor tárolását. A tanulmányok összefüggésbe hozták az alacsony magnézium szintet az inzulinrezisztenciával.

A berberine, vagy borbolya egy növényi hatóanyag, amely nem ismert, hogyan is hat pontosan az inzulinra, de bizonyos tanulmányok azt találták, hogy fokozza az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.

A resveratrol szőlőhéjban vagy más bogyós gyümölcsök héjában megtalálható. Nem értik pontosan a működését az orvosok, de azt tapasztalták, hogy főleg 2-es típusú cukorbetegségnél növelheti az inzulinérzékenységet.

A BioTechUSA termékcsaládban több olyan terméket is találsz, amelyek krómot tartalmaznak. Ilyen például:

  • Shaper – komplex formula, kiemelkedő hatóanyagtartalommal fogyni vágyóknak

  • L-carnitine + Chrome – edzések előtt, a zsírégető edzés támogatására

  • Super Fat Burner – koffeinmentes formula a diéta kiegészítésére

  • Fiber Complex – rágótabletta élelmi rosttal

Amennyiben a magnézium beviteledet szeretnéd növelni, akkor a Magnesium + Chelate termékünket javasoljuk vagy a Coral Calcium Magnesiumot.

A legjobb, ha megelőzzük a bajt és az egészséges táplálkozás és sportolás segítségével elkerüljük, hogy kialakuljon az inzulinérzékenység. Különösen akkor célszerű erre odafigyelni, ha a családban előfordult már cukorbetegség. Ha gyanúnk van, végeztessük el a hárompontos terheléses vércukorszint mérést, ahol kiderülhet, hogy az esetleges panaszaink hátterében ez a probléma áll-e. Sajnos manapság nagyon gyakori betegség és sokszor fordul súlyosabbá a helytelen életmód következtében. Érdemes időben odafigyelni rá, hogy az esetleges káros hatásokat elkerüljük. Ehhez segítségünkre lehetnek a táplálék-kiegészítők is, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a tudatos táplálkozás és a sportolás fontosságát! Mind a kardió, mind az erősítő edzés fontos ebből a szempontból és lehetőleg mozogjunk valamennyit a hét minden napján!