Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Laktóz intolerancia

Amikor a laktóz emésztés nélkül jut át a vastagbélen, nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, mint amilyen a gáztermelődés, puffadás, hasfájás. Van, aki egyáltaán nem fogyaszthat emiatt semmilyen tejterméket. Mások kis mennyiségben fogyaszthatnak bizonyos tejtermékeket anélkül, hogy az problémát okozna.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1970/o_tej_20160907151136.png

A laktóz intolerancia gyakran előfordul felnőtteknél, de a tünetek már tinédzser korban is jelentezhetnek. Problematikája leginkább az, hogy a tejtermékek fogyasztásának hiányában kialakuló elégtelen kalcium bevitelt valamilyen módon megtanulják pótolni a laktóz intoleranciával rendelkezők.  Előfordul, hogy a vékonybél valamilyen rövid ideig tartó betegség miatt nem termel laktáz enzimet. Van, hogy valamilyen műtét során eltávolítják a vékonybél egy részét és ezután szűnik meg a laktáz termelés. ezek lehetnek állandósuló vagy időszakos problémák.

Nagyon ritka, hogy újszülöttek laktóz intoleranciával jönnek világra. Főleg koraszülötteknél jellemző, mert még nem képesek a laktáz termelésére. Ez a probléma általában helyre szokott jönni.

Attól függően, hogy mennyi laktázt termel a szervezet a tünetek változó erősséggel jelenhetnek meg. Nagyjából 30 perccel-2 órával a tejtermék fogyasztása után jelennek meg.

Tünetek:

–       puffadás

–       hasi fájdalom vagy görcs

–       gurgulázó hangok a hasban

–       gázképződés

–       hasmenés vagy laza széklet

–       hányás

BioTechUSA