Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Laktózérzékenység

Tejcukorérzékenység esetén a laktáz enzim lehet csökkent mennyiségű, de az is előfordulhat, hogy teljesen hiányzik. A laktózérzékenység tünetei a hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, illetve hányinger.

Egy pohár tej

Elsődleges típusát genetikai okok alakítják ki, míg a másodlagos laktózérzékenység oka, hogy a vékonybél nyálkahártyájának felszínén elhelyezkedő laktázt termelő hámsejtek rendkívül érzékenyek a legkisebb károsító hatásra is, így akár az antibiotikumok, illetve a fertőzéses eredetű megbetegedések is roncsolhatják őket.

Tejcukor elsősorban a tejtermékekben található, de tartalmazhatják adalékanyagként az édesipari, húsipari, kész- és félkész termékek, valamint az étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is. A tejtermékek teljes mellőzése egyáltalán nem ajánlott, hiszen nagyrészt ezekből fedezzük szervezetünk kalciumszükségletét, melynek hiányában akár csontritkulás is kialakulhat.

A laktózérzékenység tüneteinek kivédése történhet laktózmentes élelmiszerek fogyasztásával, ám ezekben a tejcukor előre lebontott formában, glükózként és galaktózként található meg, melyek ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet. A másik lehetséges mód a laktáz enzim pótlása étkezés előtt. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy fogyaszthassunk tejcukor tartalmú ételeket, ami jelentős előnyt jelent akár úton vagyunk, akár vendégségben.

 

Tóth Lídia

(dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem)