Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Melegíts be!

Miért fontos a bemelegítés?

Mint ahogy a nevében is benne van „bemelegedünk”, tehát a hideg ízületeinket felkészítjük egy-egy terhelésre, hogy elkerüljük a sérüléseket. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy teljesen mindegy, mire fogsz edzeni, fontos az egész testedet átmozgatni! Sajnos első kézből tudom, hogy bizony el tudod szakítani a bicepszedet akkor is, ha épp lábazol, csak rosszul emelsz meg egy tárcsát, miközben fel akarod rakni a tológépre.

Bemelegítés közben jönnek létre azok az ideg-izom kapcsolatok is, amivel elérheted, hogy sokkal koncentráltabban tudj edzeni, így hozzásegíted magad ahhoz, hogy az edzésed még hatásosabb legyen. A pulzusodat is fokozod, ezáltal – megint csak a szervezetednek teszel jót, hogy nem egy nyugalmi pulzusról kell a szívednek hirtelen felpumpálni a pulzust annyira amennyit a munkasorozatok igényelnek. Gondold el, micsoda stressz és munka ez a szívednek!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1981/o_warmup2_20161016141109.jpg

Ha mindez nem lenne elég, ez a pár perc, amit edzés elején a szervezetedre szánsz, abban is segít neked, hogy fellazítsd azokat az izmaidat, amik esetleg még nem tudtak az utolsó edzés óta regenerálódni. Bemelegítés közben fokozódik a nedvtermelés az ízületeidben, tehát az ízületi felszínek könnyebben fognak elmozdulni egymáson, nem lesz az a bizonyos merevségérzés ami sokaknál gyakori például a térdükben.

A pulzusszám megemelkedésével megemelkedik a légzésszám is, ezáltal több oxigén jut a vérünkbe, javul az izmaink oxigénellátottsága, ami nagyobb erőt, teherbíróképességet, és későbbi kifáradást eredményez. Felkészítjük arra a szervezetünket, hogy valamilyen stresszhatás fogja érni, tehát a vérellátás nagy részét át tudja csoportosítani az izmokhoz, kisebb részt hagyva ezzel az emésztésnek. Kellemetlen is lenne, ha edzés közben a szervezetünk csak az emésztéssel foglalkozna, ügyet se vetve arra, hogy mi edzeni szeretnénk.

A gyakorlatban a bemelegítésnek több szakaszát különítjük el.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1981/o_warmup_20161016141101.jpg

Mivel ezt akár oldalakon keresztül is lehetne taglalni, szerintem megelégszetek annyival, hogy van egy keringésfokozó blokk, és egy dinamikus rész benne. A keringésfokozó blokkhoz tartozik a különböző kardiógépek használata, de akár az ugrálókötelezés is, a dinamikus részhez pedig a különböző körzések, guggolás, fekvőtámasz, felülés, stb. A lényege a bemelegítésnek, hogy egy 5-10 percet minimum szánj rá, és azért melegedj is ki közben.

Így leírva lehet nem találjátok fontosnak az edzés ezen részét, pedig ez az egyik legfontosabb része! Saját fülemmel hallhattam, amikor olyanok akik már sok-sok éve edzenek arról beszélgettek, hogy mennyire fájnak az ízületeik, dehát ki gondolta volna tíz éve, hogy a bemelegítésnek ekkora jelentősége van, és bárcsak akkor ne hanyagolták volna el.

Ti legyetek okosak! Még nem késő elkezdeni! Áldozzatok 10 percet a bemelegítésre az ízületeitekért és a sérülésmentes edzésért!

 

Tóth Lídia, Dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem