Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Pihenj is, hogy fogyj!

Edzés a maximumon - spinningInkább gyalog mész a munkába, rokonokhoz, boltba. Semmi más nem lebeg előtted, csak a cél, egy kép, amin csinosan, izmosan mosolyogsz és kárörvendően nevetsz a gyenge és lusta ismerőseiden, barátaidon.

A túl sok edzés épp ellenkező hatást fog kiváltani

Ez mind nagyon szép, de hidd el, a túl sok edzés épp ellenkező hatást fog kiváltani. A pihenés legalább olyan fontos feltétele a sikeres fogyásnak, mint az eltökéltség, az elszánt edzés és a megfontolt táplálkozás. Hallottál már a regenerálódásról? Ha helyesen nagy hangsúlyt helyezel a kardio edzésre a számodra ideális testalkat kialakításához, bizony fokozottan terheled a szervezetedet minden szinten. A fejlődés azonban csak akkor fog bekövetkezni, ha hagyod, hogy a szervezeted a pihenés ideje alatt helyreálljon és fejlődjön. Bizony leginkább ilyenkor regenerálódnak és épülnek a sérült izomsejtek, a szervezet alkalmazkodni próbál, erősödnek az izmok, az ízületek. Azonban ha ezt nem biztosítod magadnak, annak hamar komoly következményei lehetnek. Mivel nem pihentél eleget, fáradtabb leszel. Nemcsak fizikailag, szellemileg is. Ilyenkor nem tudsz megfelelően koncentrálni, mindent elszúrsz a munkádban, az iskolában. Edzés közben könnyen megsérülhetsz, megerőlteted magad. Hajlamos leszel nagy zabálásokra, hiszen ’megérdemled’. A szervezeted legyengül, könnyebben megbetegszel. Sérüléssel vagy betegen tilos edzeni, ami az egész addigi munkádat visszavetheti.

Edzés és alvás: tartsd egyensúlyban

Mindez elkerülhető, ha megfelelően egyensúlyban tartod az edzés és pihenés kettősét. Fontos figyelni a fokozatosságra. Ha túl nagy fába vágod a fejszéd, félő, hogy a motivációd is radikálisan alábbhagy egészen az elején. Értékeld, hogy újabb és újabb célokat értél el. Igenis dicsérd meg magad, ha hosszabb távot futottál le, ha már nem kellett megállnod pihenni aerobik órán, ha megint nagyobb súlyzóval csináltad a múltkori gyakorlatot! De hogy ezt elérd, be kell iktatnod a megfelelő pihenőket. Ha kezdő vagy, kezdd heti két edzéssel. Ha úgy érzed, hogy megy minden gond nélkül és érzed, hogy többet igényelnél, emeld az edzések számát, vagy intenzitását. Mindig csak egyszerre az egyiket. Ha már a megszállottak táborába tartozol, ügyelj a megfelelő alvásmennyiségre. Ne feledd, hogy a pihenésnek nemcsak passzív (alvás, olvasás, tévézés), hanem aktív formái is vannak (kirándulás, más jellegű sportok, például tollasozás a haverokkal, játék). A legfontosabb ezek közül azonban mindenképp a megfelelő időtartamú és mélységű alvás.

Ha figyelsz a szervezeted jelzéseire, nem lesz gond. Ha kimerült vagy, inkább hagyj ki egy edzést és állj oda másnap százszázalékosan, mintsem lesérülj egy akár egy egész hét, vagy még hosszabb idő kihagyására kényszerülj. Minél inkább kiszipolyozod a testedet, az annál inkább ragaszkodni fog a tartalékaihoz, mert úgy érzi, hogy vészhelyzet van. Ha pihensz, és megmutatod a testednek, hogy vigyázol rá, és csak jót akarsz magadnak, a fogyás is könnyebben fog menni.