Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Sérülés utáni rehabilitáció

Nélkülük moccanni sem bírnánk: ilyenek az ízületek

Az emberi szervezet úgy működik, mint egy aprólékosan megtervezett mechanikus gépezet. Rengeteg különböző alkatrész tökéletes összjátéka bírja mozgásra. A csontok, izmok, idegek és inak dinamikus együttműködésében pedig az ízületeké a főszerep. Ahhoz, hogy tested szerkezetének olajozott fogaskerekeiként működjenek, megfelelő tápanyagokra van szükségük. Főleg akkor, ha megerőltetted őket, netán le is sérültél. Szerencsére, van rá mód, hogy ízületeid helyett újra az edzőcipőd koptatsd!

Ízületeink felépítése és működése

Az ízületek úgy teremtenek stabil, mégis rugalmas összeköttetést a szomszédos csontok között, hogy azok meghatározott irányban és terjedelemben elmozdulhassanak egymáshoz képest. Így tudjuk feszíteni és hajlítani például a karunkat. Mindezt az ízületek különleges felépítése teszi lehetővé: a csontvégeket porc borítja, amely, mintegy „kipárnázva” felületüket, megakadályozza összesúrlódásukat. Gördülékeny mozgásukat még simábbá teszi a köztük termelődő „kenőanyag”, az ízületi nedv is. A teljes, folyadékkal teli szerkezetet az ízületi tok tartja egyben. Ezt még a csontokat szintén rugalmasan összekötő ízületi szalagok, izmok és inak is körülveszik. Lábujjaink mozgatásától kezdve a legbonyolultabb táncfigurákig minden lépésünket az ízületeinknek köszönhetjük. Ám létezésükről általában tudomást sem veszünk egészen addig, amíg fájni nem kezdenek.

Ízületi fájdalom lehetséges okai

Kopik, recseg, sajog: az ízületi fájdalom előbb-utóbb mindannyiunkat utolér. A korral ugyanis lelassul a keringés, ami miatt nemcsak a porcok tápanyag-ellátása csökken, de az ízületi szalagok is veszítenek a rugalmasságukból. Idővel nem tudják megakadályozni a csontok súrlódását, így az ízületi tükörporc-borítás kopását. Amikor már csont a csonttal érintkezik, az nagy fájdalommal jár.  Ám tévedés azt hinni, hogy a porckopás okozta problémák csak a legidősebb korosztályt sújtják. Akad, akinél az örökletes hajlam már fiatalabb korban előidézheti a kellemetlen tüneteket. A kopáson túl pedig rossz genetikai örökség nélkül is bárkinek az ízületeit próbára teheti a hirtelen időjárás-változás vagy egy esetleges gyulladás, amit akár egy szimpla megfázás is kiválthat. Végül a leggyakoribb ok: a sérülés vagy túlterhelés. Mielőtt a kemény fizikai munkát vagy a versenysportot küldenénk a vádlottak padjára, gondoljunk hétköznapibb hatásokra. Egy apró mozdulat túlzott ismétlése is okozhat nagy kellemetlenséget: akik például irodai dolgozóként egyszer is csúcsra járatták az egérhasználatot, már a sugárzó fájdalom említésére is a csuklójukhoz kapnak. Ennél persze jóval többeket érint és súlyosabb bajokat okoz a szervezet összes ízületét megterhelő elhízás. A sors fintora, hogy még a fölös kilók cipelésénél is többet árthat a leadásukért bevetett túlzott testedzés.

Sportsérülések és Ízületi bántalmak

Sajnos, az ízületi fájdalmak a tudatos életmódot folytatók és a sportolók számára sem ismeretlenek.  Tipikus probléma például a teniszkönyök, ami a nevével ellentétben nem csak a teniszezők ‘kiváltsága’. Elég hozzá az is, ha bemelegítés nélkül vagy hirtelen túlságosan nagy súlyokkal erősítünk, máris túlterheljük könyökízületeinket, de akár le is sérülhetünk.  A sportsérülések között előkelő helyen szerepelnek a boka-és térdsérülések is. A láb ízületei nagyon érzékenyek, könnyű túlterhelni őket. Gondoljunk csak bele: egy sima lábedzés például több mint 250 nap normál terhelésének felel meg! Futáskor pedig egy-egy lábra érkezéskor testsúlyunk nyolcszorosának megfelelő ütközést viselnek el a térdízületeink. Egy rossz mozdulat is elég egy ránduláshoz vagy ficamhoz. Rándulásnál a két csontvég kimozdul a helyéről, így megnyúlik vagy el is szakad az ízületi tok és szalag. A ficam ennél jóval súlyosabb, mert a kiugrott csontvégek rendellenes pozícióban maradnak, egészen addig, amíg az orvosi ügyeleten a helyükre nem teszik őket.

Porc és ízületi sérülések kezelése, rehabilitáció

Csikorogva indul minden napod? Elvágnád a mozdulataidat gúzsba kötő fájdalmat? Nem akarsz lemondani a kedvenc sportodról egy sérülés miatt? Porcerősítéshez, ízületvédelemhez sosincs késő, akkor sem, ha már megtörtént a baj. A hosszas gyógyulásnál, végtelen gyógyszerszedésénél persze jobb a megelőzés, főleg, ha már szaporodnak az intő jelek. Ízületi panaszaidat enyhítheted a megfelelő tápanyagok bevitelével is. A rohanó hétköznapokban azonban nem mindig jut idő a kiegyensúlyozott étkezésre. Ilyenkor jól jöhetnek a különböző étrend-kiegészítők, vitaminok, immunerősítők.