Az úszás, mint (kiegészítő) sport. Miért jó, miért szükséges?

2016-11-26 10:51:00

Miért jó, miért szükséges úszni?

„Úszni mindenkinek tudni kell”. Ugye sokatoknak ismerős ez a mondat? Nem véletlenül…

Az ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az úszás az emberi szervezetet az egyik legsokoldalúbban igénybe vevő mozgásforma, hozzátartozik a funkcionális fittséghez, az egészség- kultúránkhoz és önmagával harmóniára törekvő ember mindennapi sportolásához.

Gyorsúszás tempó a medencében

Számtalan előny, veszélyek nélkül

Már maga a vízben végzett mozgás és az úszás közbeni vízszintes testhelyzet is annyi értékes előnnyel jár, hogy mindenkinek receptre is felírattatnám a háziorvossal.

A legfontosabb előnyök:

A megváltozott, sűrűbb közeghez való alkalmazkodás fejleszti a kondicionális és koordinációs képességeket. Javul a tüdő – szív – keringési szervrendszerek teljesítőképessége, az agy és a kapillárisok vérellátása. A szárazföldön végzett intenzív – egyes testrészeket, ízületeket erőteljesebben igénybe vevő – izommunkához képest, úszás közben a test minden pontjára közel azonos nagyságú erők hatnak és a sérülésveszély szinte elhanyagolható. Ritmikus és mélyebb, hatékonyabb légzésre tanít, erősíti a légzőizmokat, ami az élet minden területén hasznos lehet.

A víznek, a végtagok speciális mozgása és a testről folyamatosan leváló áramlatok miatt is, enyhe masszírozó hatása van.

„Kondizom, érdemes mellette úszni?”

A fenti tényeket figyelembe véve, a leghatározottabban javaslom, hogy IGEN.
Egyrészt azért, mert a konditeremben „élők” számára is egy kis változatosságot nyújt, új ingereket kapsz, ami változásra, alkalmazkodásra készteti a tested. Másrészt az ízületgyilkoló izolált gyakorlatok okozta csökkent mozgékonyságra, ízületi instabilitásra is igen jó hatással van.

Egy jó tanács, mielőtt csobbannál! Ne legyél meglepődve azon, hogy bár a teremben lehet, hogy 110 kg-mal szériázol fekve nyomásban, de az uszodában egy 10 éves kisgyerek is fénysebességgel hagy ott bármilyen úszásnemben. A hatékony úszás sokféle képesség és készségek együttesen magas szintjéből tevődik össze. Itt a nyers erő nem kulcsfontosságú, te se erőltesd, csak élvezd a vizet.

 

Janota Zoltán

BiotechUSA

Állóképességi szakértő

13-szoros Ironman

KÉRDEZD

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK