Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Vitaminok szerepe a fogyásban

Nézzük át fogyási célnál minek a pótlására figyeljünk leginkább:

B-vitaminok

Egyik legfontosabb feladat a pótlásuk, mert nemcsak a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebontásában van fontos szerepük, de az idegrendszer, a szem és a bőr egészségének megőrzésében is. Legkönyebben hús, tojás, teljesértékű gabonák, hüvelyesek fogyasztásával tudjuk őket bevinni.

C-vitamin

Az egyik legfontosabb vitaminunk, nemcsak antioxidáns tulajdonsága miatt, hanem az immunrendszer optimális működéséhez is kell. Pótlása ezért is kritikus egy diéta esetén, mert sokszor épp tavasz kezdetén, tél végén kezdjük el a fogyókúrákat, hogy nyárra csinosak legyünk, amikor már a szervezet vitaminraktárai is kiürültek és vitaminban gazdag friss zöldség gyümölcshöz is nehezen jutunk. Ilyenkor jó segítség lehet a savanyú káposzta is, ami gazdag C-vitaminban, de természetesen a friss zöldségek, gyümölcsök, csipkebogyó is kiváló forrás.

És arról se feledkezzünk meg, hogy sokszor fáradtságérzettel is jár a vitaminhiány, ami egy diéta esetén végzetes lehet, hisz amikor fáradtak vagyunk, jobban kívánjuk az édességeket, finomított szénhidrátokat. Ha elcsábulunk, pedig jön az ördögi kör, a vércukorszint ingadozás miatti falásrohamok, nasi dömpingek.

D-vitamin

Napjainkban egyre több kutatás folyik a D-vitaminnal kapcsolatban, sajnos a magyar lakosság nagy része hiányában szenved, pláne téli időszakban. Maga a D-vitamin, igazából egy hormonszerű előanyag, mely vagy  napsugárzás hatására alakul ki a bőrben vagy a táplálékkal jut be a szervezetünkbe.

Nagyon fontos az immunrendszer működéséhez és a kalcium háztartás, azaz a csontrendszer felépítéséhez és megtartásához is.

Azt találták, hogy 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiány. 2-es típusú cukorbetegségben a D-vitamin pótlás javítja az inzulintermelő béta sejtek funkcióját. Táplálékban a máj, tojássárgája, tengeri halak, sajtok kiváló források.


A-vitamin

Az A- vitamin is sok anyagcsere folyamat katalizátoraként funkcionál, de fontos a szem és az immunrendszer egészséges működéséhez is. De a szép, feszes bőr titka is és nemcsak karcsúak, de szépek is akarunk lenni.

Bevitelét készen állati forrásból pl. máj, vaj, sajt fogyasztásával tudjuk kielégíteni és elővitaminja, a béta-karotin, pedig a sárga növényekben található gazdagon, mint sütőtök, sárgabarack, sárgarépa.

Nem vitamin, de nem érdemes megfeledkezni a króm beviteléről sem, mert nagyon fontos szerepe van a szénhidrát és cukoranyagcserében, szabályozza a vércukorszintet és stabilizálja az energia háztartást. Ezen kívül serkenti egyes aminosavak (metionin, glicin, szerin) beépülését. Forrás: teljesértékű gabonák, hüvelyesek, máj, spenót.

Elengedhetetlen, hogy minden tápanyagtípusból fogyasszunk a diéta során is, mert komoly hiányállapotokat okozhatunk a szervezetben és az elvesztett plusz súllyal az egészségünket is elveszíthetjük. Mindig az ételek időzítése lesz a legfontosabb feladatunk, így minden célt elérünk és az anyagcserénket sem borítjuk fel.