Mi is az a kollagén és miért érdemes kiegészíteni vele az étrendünket?

2019-07-10 12:56:00

Mivel a kollagén termelődése a szervezetben 25 éves kor után lelassul, érdemes pótolni, hogy élvezhesd a pozitív hatásait. Előnyeiről pedig cikkünkben olvashatsz tovább!

Mi is az a kollagén és miért érdemes kiegészíteni vele az étrendünket? - BioTechUSA
A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetünkben. A legfőbb összetevője a kötőszöveteknek, szerveknek, ínaknak, bőrnek és az izmoknak.

Sok-sok fontos funkciója van a szervezetben, például erősíti a csontokat és megalapozza a bőr szerkezetét, de a továbbiakban mindent elárulunk jótékony hatásairól.

Mostanában egyre többet hallani a kollagénről és egyre több táplálék-kiegészítőben megtalálható. A legtöbb hidrolizált, ami azt jelenti, hogy könnyebben feldolgozható a szervezeted számára. Számos élelmiszer is tartalmazza, mint amilyen a sertésbőr vagy a csontleves.

A kollagénfogyasztás rengeteg előnnyel jár, akár az ízületek vagy a bőr egészségét is említhetjük.

Mik a kollagén jótékony hatásai?


Hyaluronic & Collagen - 30 kapszula

1. Szebb bőr

A kollagén a bőr egyik legfőbb alkotóeleme. Felelős a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért, amely a kor előrehaladtával egyre csökken, így egyre szárazabbá válik a bőr, ami a ráncok kialakulásáért is felel. A kollagén kiegészítés lassíthatja ezt a folyamatot. Ráadásul más, a bőr szerkezete szempontjából fontos fehérjék termelődését is beindíthatja.

2. Csökkenő ízületi panaszok

A kollagén segít megőrizni a porc integritását, szerkezetét, ami egy gumiszerű szövet, ez védi az ízületet. Ahogy idősödsz, az ízületi problémák kialakulásának esélye egyre nő, ahogy a kollagén mennyisége csökken. A fogyasztói visszajelzések alapján a kollagén fogyasztásával az ízületi fájdalmak csökkennek. A gyulladások esélye is csökkent.

3. A csontvesztés megelőzése

A csontokban is megtalálható a kollagén, amely azok erősségét alapozza meg. A csontsűrűség a korral egyre csökken, ami a csonttörések kockázatát növeli. A csontritkulás hazánkban is gyakori probléma. Kalcium kiegészítővel kombinált kollagén (5 g mennyiségben) szedésének hatására csökkenhet a vérben azon fehérjék mennyisége, amelyek a csontsűrűség csökkenését jelzik. Továbbá, a kollagénfogyasztás pozitívan hathat a csonti ásványi anyag sűrűségre is.

4. Izomhatás

Az izomszövetek 1-10%-a kollagénből áll. Ez a fehérje szükséges ahhoz, hogy az izom erős legyen és megfelelően működjön. A kollagén kiegészítés az izomtömeg vesztéssel járó betegségekben és az életkor előrehaladtával bekövetkező izomtömeg csökkenésben lehet segítségünkre. A kutatások azt feltételezik, hogy a kollagén fogyasztása segíti az izomban a kreatin szintézist, ami szintén az izomtömeg növekedést stimulálja.

5. A szív egészsége

A kollagén adja az artériák, vérerek szerkezetét, amelyekben a vér kering. Megfelelő mennyiségű kollagén nélkül az artériák gyengék és törékenyek lesznek. Ez az állapot pedig számos megbetegedés oka lehet, ami akár szívinfarktushoz vagy sztrókhoz is vezethet.

6. Cellulit ellen is bevethető

A kötőszövetek gyengülésével és a zsír felhalmozódásával cellulit jelenik meg az arra hajlamos területeken. Ahogy öregszünk és csökken a szervezet kollagéntermelése, ez sokkal fokozottabban előtűnik még túlsúly megléte nélkül is. A kollagén tartós fogyasztásának hatására a bőr szövete megszépül, a cellulit pedig jelentősen halványodhat.

7. Egyéb előnyei a kollagénnek

Haj és köröm: a kollagén fogyasztásával erősítheted a körmöket és megelőzheted a töredezettségüket, a haj is kevésbé fog törni és kevésbé lesz száraz.

Agy frissessége: bár tudományos kutatás nem volt erre vonatkozóan, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kollagén fogyasztása javítja a hangulatot és csökkenti a szorongást.

Fogyás: a kollagén fogyasztása gyorsíthatja az anyagcserét és ezáltal támogatja a fogyást.

Collagen - 300 g

 

Miben található kollagén?

A legegyszerűbb táplálék-kiegészítők útján biztosítani a kollagént, mert az szerkezetének köszönhetően is jobban emészthető és lebontható, de megtalálható a csirke bőrben, disznóbőrben, marha húsban és halban is.

 

A kollagén mellékhatásai

Nincs beszámoló mellékhatásokról, arra azonban oda kell figyelni, hogy ha allergiás vagy a halra, kagylóra, tojásra, figyelj oda, hogy a kollagén táplálékkiegészítőd miből készült.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK