Mennyi fehérjére van szükséged és milyen formában?

2016-03-04 12:53:00

A tápláléknak legalább annyi fehérjét kell tartalmaznia, amennyi lehetővé teszi az emberi szer­vezet fehérjetartalmának a növekedéssel, a terhességgel, a testedzéssel kapcsolatos gyarapodását, a tejelválasztást, valamint a fehérjeegyensúly (nitrogén egyensúly) fenntartását.
Főtt tojás, mint fehérjeforrás

A hazai fehérje-beviteli ajánlásokat a nemzetközi vizsgálatok eredményeinek, a magyar lakos­ság táplálkozási szokásainak, valamint a fehérjék egymást kölcsönösen kiegészítő, komplettáló tu­lajdonságainak figyelembevételével alakították ki. Az egészséges felnőttek számára, vegyes táplál­kozás mellett mintegy 0,8 g/ttkg fehérje napi bevitele javasolt. Rosszul emészthető, gyenge minő­ségű fehérjékből a szükséglet elérheti az 1 g/ttkg értéket.

Az életkor és az egészségi állapot is befo­lyásolja a szükségletet. Az idősebbek részére (különösen 60 év felett) 1,0-1,1 g/ttkg fehérjefogyasztás ajánlott, mivel ebben a korban a fehérjék hasznosítása romlik. A terhesség és a szoptatás során a fo­kozott fehérjebeépítés és tejelválasztás miatt a fehérjefogyasztást növelni kell. A terhesség egymást követő szakaszaiban a fehérjeszükséglet fokozatosan és kiegyensúlyozottan növekszik. A gyerekek és a serdülők esszenciális aminosav-szükséglete és fehérjeszükséglete is jelentősen meghaladja a felnőttekét. Minél fiatalabb a szervezet annál nagyobb az egységnyi testtö­megre vonatkoztatott fehérjeszükséglet értéke.

A fehérje fogyasztás és a teljesítmény

A fehérjeforgalom energiaigényes folyamat, ezért a táplálékfehérjék hasznosulása függ az energia-beviteltől. Ez lényegében azt jelenti, hogy a táplálékfehérjék csak akkor tudnak beépülni, ha a megfelelő mennyiségű energia is biztosítva van a napi étrendben. Ha az energia-bevitel nem kielé­gítő, a fehérjék is az energiatermelési folyamatban használódnak fel. A nehéz fizikai munka, a versenyszerű sportolás az energiaszükségletet jelentősen megnöveli, a fehérjeszükségletet azonban csak mérsékelten emeli meg. Állóképességi sportolóknak többnyire testtömeg kilogrammonként 1,2-1,5 g (13-15%) fehérjebevitelt javasolnak, azonban - különösen az erő­sportokban - ennél lényegesen nagyobb a fehérjék részesedése a táplálékban. Nekik nagyjából 2g/ttkg fehérjére van szükségük, amely szálkásítási/fogyasztási időszakban 2,5g/ttkg-ra is felmehet. Ennél nagyobb mennyiséget a szervezet nem tud hatékonyan feldolgozni, ráadásul rendkívül megterhelő többek között a vese számára. A fehérjeszükség­letet kis mértékben az is növeli, hogy az intenzív verítékezéssel a nitrogénveszteség is növekszik. A fehérjebevitel túlzott megnövelésének nincsenek tudományosan alátámasztott érvei, sőt egyes vizsgálatok szerint 1,2 g/kg fehérjebevitel a sportolók túlnyomó többségének biztonsággal fedezi a fehérjeszükségletét.

Az átlagos testtömegű, egészséges felnőttek számára, egyenletes elosztásban 30-40 g állati ere­detű fehérje, illetve az ennek megfelelő mintegy 20 dkg hús, belsőség, vagy 15-18 dkg sajt napon­kénti elfogyasztása elegendő. A tojás felhasználása, nagy koleszterintartalma miatt csak mérsékel­ten javasolható. Nagy fehérjetartalma (40-50%), kedvező fehérjebiológiai értéke, és nem utolsósorban viszony­lagos olcsósága miatt egyre növekvő érdeklődés nyilvánul meg a különböző szójakészítmények (liszt, pehely, granulátum, kocka stb.) iránt. Nagy lizintartalmuk miatt ezek különösen alkalmasak a gabonafehérjék komplettálására, de előnyösen használhatók a hús részleges kiváltására is.

Élelmiszer 40 g fehérjét biztosító mennyiség
Tehéntej 1176
Ementáli sajt 144
Túró (félzsíros) 247
Sertéscomb 191
Sertéslapocka 229
Bélszín 211
Marhacomb 235
Lapocka 191
Máj 205
Szív 237
Csirke, mell 162
Csirke, comb 192
Gépsonka 177
Téliszalámi 159
Párizsi (felvágott) 336
Tojás 7,5 db


Fehérjehiány - létezik?

A tar­tósan elégtelen fehérjebevitel következményei túlnyomórészt az esszenciális aminosavak hiányá­val függnek össze: csökken a testtömeg, emésztési zavarok, vérszegénység, májkárosodás stb. léphet fel. Elsősorban azok a szövetek károsodnak, amelyekben intenzív fehérjeszintézis folyik. A fehérjehiány következtében gyengeség, fáradékonyság lép fel, és csökken a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képesség. Az izomfehérjék leépülése következtében csökken a testtömeg, csontritkulás, vérszegénység, emésztési zavarok és májkárosodás lép fel.

A túlzott mértékű fehérjebevitel is kedvezőtlen. A szervezetben felhalmozódnak a savanyú anyagcseretermékek, növekszik a N-tartalmú bomlástermékek mennyisége, melyek kiválasztása megterheli a kiválasztó rendszert. Mindemellett a fehérje-túltápláltság, ami többnyire a fölöslege­sen sok hús fogyasztásával kapcsolatos, a keringési rendszer működését is hátrányosan befolyásol­ja. Nő a hajszálerek tágultsága, túlzott vérbőség alakul ki, és az agyvérzésre való hajlam is fokozódik. A bőséges fehérjefogyasztás fokozza a vizelettel kiürített kalcium mennyiségét, s ha az étrend kalciumban szegény, negatív kalciumegyensúlyt okozhat.

Fehérjeturmixok

A sportolói fehérjeszükséglet biztosítása élelmiszerek által nagy mennyiségű étel elfogyasztását és jelentős pénzösszeg elköltését igényli, nem is beszélve az étel elkészítésére fordított energiáról. Fogyasztási szokástól és ízléstől függően számos fehérje-beviteli lehetőség közül választhatsz!

Edzés utáni és napi fogyasztású, vízzel vagy tejjel elkészíthető fehérje turmixok:

Termék Nitro Pure Whey Nitro Gold Pro Enzy Fusion Iso Whey Zero BRUTAL MUSCLE ON Natural Whey
Leírás Remek minőség, remek ízekben, kivételesen jó áron. Ez a fehérjekészítmény az izomzat ideális tápanyaga, nagy mennyiségben tartalmaz elágazó láncú aminosavakat (BCAA-kat) és L-glutamint. Gluténmentes 8 különböző fehérjéből álló fokozatosan felszívódó ultra-szűrt fehérje, válogatott alapanyagokból, hozzáadott BCAA-val, adagonként 5g Glutaminnal, mikronizált kreatinnal és emésztő enzimmel. Gluténmentes A lehető legtisztább tejsavó fehérje izolátum. Laktózmentes. Gluténmentes. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Prémium minőségű marhafehérje por egyéb fontos fehérje forrásokkal keverve. Kimagasló minőségű tejsavó fehérje komplex, hozzáadott cukor, édesítőszer, színezék és aromák nélkül.
Kinek ajánljuk Kezdő és középhaladó sportolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére. Kezdő és középhaladó sporttolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére. Középhaladó és haladó sportolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére. Versenyzők részére is kifejezetten ajánlott. Haladó és professzionális sportolók Középhaladó és haladó sportolók számára
Fehérje összetevő Tejsavó Fehérje Mátrix™ (tejsavó fehérje koncentrátum, tejsavó fehérje izolátum, savó peptid),
Multi-Phase Protein Blend (tejsavófehérje koncentrátum, tejsavófehérje izolátum, kalcium-kazeinát, tejsavófehérje hidrolizátum, tejfehérje izolátum, tejsavó peptidek, tojás albumin, micelláris kazein)
Keresztáramú mikro- és ultra-szűrt tejsavó fehérje izolátum
Protein Blend 88,6% (tejsavófehérje koncentrátum, hidrolizált marhefehérje,tejfehérje koncentrátum, tejsavófehérje izolátum, kazeinát, tejsavó peptidek)
Tejsavó fehérje koncentrátum és izolátum
Fehérje / 100gr 74gr 73gr 85,5gr 75gr 88g
Szénhidrát / 100gr 7,5gr 10gr 2,9 gr 13gr 0g
Zsír / 100gr 3,6gr 5,4gr <1 gr 3,3gr 0g
Hozzáadott aminosav IGEN IGEN IGEN IGEN IGEN
Hozzáadott emésztőenzim NEM IGEN NEM NEM NEM
Hozzáadott vitamin NEM NEM NEM NEM NEM
Egyéb összetevő NEM Mikronizált kreatin monohidrát NEM NEM NEM
Kiszerelés 28g, 454gr, 908gr, 2200gr, 2270g 500g, 2200gr 25g, 500g, 908g, 2270g 30g,908gr, 2270gr 500g
Ízek étcsokoládé, meggyes joghurtkrém, citromos krémjoghurt,mogyorókrém, sárgadinnye, tejszínes banánkrém,epres vaníliakrém, bourbon vanília, kókuszos csokoládé, karamell-cappuccino csoki,csoki-kókusz, csoki-marcipán, csoki-narancs, csoki-eper, vanília-kókusz, eper-banán,  csoki-karamell tiramisu, mogyoró, kókusz, sütikrém, banán, kajszibarack-joghurt, citromos sajttorta, ananász-mangó, csokoládé, vanília, eper vanília, sztracsatella, eper, csokoládé, áfonyás-joghurt natúrTermék Morning Protein Casein Fusion Protein Express Power Protein
Leírás Fehérje és reggeli kávé egyben. 100mg (cappuccino)/150mg(eszpresszó) koffein és 21 g fehérje egy adagban.
Lassú felszívódású fehérje turmix kazeinből és tejfehérjéből Gyors felszívódású szénhidrát, lassú felsezívódású fehérje, valamint hozzáadott vitaminok, rost és aminosavak keveréke. Tejsavó, kalcium kazeinát és szójafehérje por kiváló ár-érték arányban, gluténmentesen.

Kinek ajánljuk Kezdő és középhaladó sportolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére.
Kezdő, haladó sportolóknak egyaránt, alapvetően esti fogyasztásra Kezdő és középhaladó sportolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére. Kezdő és középhaladó sportolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére.
Fehérje összetevő Protein Blend 91% (tejsavó fehérje izolátum, tejsavó fehérje koncentrátum, tejfehérje koncentrátum)
Amino Night Blend 89% (tejfehérje koncentrátum, kalcium-kazeinát),
Tejsavó fehérje koncentrátum Protein Matrix 81% (szójafehérje izolátum, kalcium-kazeinát, tejsavófehérje koncentrátum)
Fehérje / 100gr 71g 78g 60,1g 78g
Szénhidrát / 100gr 8g 4,3g 24g 11g
Zsír / 100gr 6,3g 2,9g 4,2g 3,5g
Hozzáadott aminosav NEM IGEN IGEN NEM
Hozzáadott emésztőenzim NEM NEM NEM NEM
Hozzáadott vitamin NEM NEM NEM NEM
Egyéb összetevő koffein NEM rost NEM
Kiszerelés 30g 908g 32g, 2000g 1000g, 4000g
Ízek cappuccino, espresso csokoládé, vanília vanília, csokoládé, eper csokoládé, vanília, eper-banán

Fehérje laktóz- és glutén érzékenyeknek:


Termék Protein Fuel Beef Protein Rice Protein
Leírás Folyékony, hidrolizált tejsavó fehérjét tartalmazó készítmény, akár edzés közben is fogasztható. Gluténmentes. Laktózmentes. Nem tartalmaz szénhidrátot és zsírt. 
Prémium marhafehérje alapú, könnyen emészthető fehérje por, hozzáadott kreatin nélkül. 100%-ban növényi forrású, glutén-és laktózmentes 80%-os fehérjepor, inulin rosttal, hozzáadott cukor nélkül.
Kinek ajánljuk Középhaladó, haladó és professzionális sportolók. Középhaladó, haladó és professzionális sportolók. Paleo táplálkozást követők Kezdő és középhaladó sportolók, valamint bárki számára az optimális tápanyag bevitel kiegészítésére.
Fehérje összetevő Hydro-Protein Blend [hidrolizált kollagén (38 g / 100 ml) , tejsavó fehérje hidrolizátum (5 g / 100 ml)], Amino Blend (glicin, L-lizin, L-arginin, L-leucin, L-izoleucin, L-valin)
Hidrolizált marhafehérje Rizsfehérje
Fehérje / 100gr 60gr / 100ml 84g 80g
Szénhidrát / 100gr 0gr 5,1g n.a.
Zsír / 100gr 0gr 1,5g n.a.
Hozzáadott aminosav IGEN IGEN NEM
Hozzáadott emésztőenzim NEM NEM NEM
Hozzáadott vitamin B6, B12 B3, B6, B12 NEM
Egyéb összetevő NEM NEM inulin
Kiszerelés 50ml, 500ml 30g, 500g, 1818g 500g
Ízek cseresznye, narancs, ananász-mangó, alma-lime, málna csokoládé-kókusz, vanília-fahéj, eper erdei gyümölcs, csokoládé-fahéj
Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Nitro Gold PRO