A természetes édesítőszerek következő tagja: a maltit

2013-10-08 13:33:00

Újabban a kristálycukron kívül más természetes édesítőszerek használata került előtérbe. Sokan az egészség megőrzése érdekében mondanak le a cukor használatáról, mások valamilyen egészségügyi problémából kifolyólag kénytelenek a természetes édesítőszerek használatához folyamodni. A lényeg, hogy egyre többen a természetes édesítőszerekkel édesítik az életet.

A maltit (vagy maltitol) a cukoralkoholok csoportjához tartozik, melyet kukoricából állítanak elő. Természetes édesítö, így tulajdonságait tekintve sok mindenben hasonlít a sztíviához vagy az eritriolhoz. Nemzetközi jelölése: E 965

Az energiát szolgáltató édesítőszerek közé a cukor-vagy polialkoholok tartoznak: a laktit, mannit, maltit (E965), szorbit és a xilit, ezek a bélbaktériumok által bonthatók, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így részleges. Ezeknek a vegyületeknek az édesítőképessége a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,0; energiatartalmuk grammonként 2,3 kcal, fogszuvasodást nem okoznak. Hátrányuk, hogy napi 20–30 g feletti mennyiségben fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélperisztaltikát fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi diszkomfortérzést okoznak.

Miért jobb a maltit mint a cukor?/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1547/o_Eritritol-beneficios-e-inconvenientes-de-este-edulcorante-2_20130906142348.jpg

A maltit tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének körülbelül 60–90%-a. Energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukornak, kb 2,4 kcal/g. A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet csupán kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás indexe (GI 20–30), ezért a legideálisabb édesítőszer-nem csak-cukorbetegek számára.

A maltit egyik tulajdonsága, hogy a levegőből magához vonzza a vizet, ezért gátolja az élelmiszerek kiszáradását.

A xilitolhoz hasonlóan, a maltit önmagában is természetes édességet biztosít, kíméli a fogakat, s nem okoz fogszuvasodást sem.

A maltit veszélytelen, de a mennyiségi korlátozást célszerű szem előtt tartani. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel látják el.

Mivel előállítása költséges, ezért viszonylag kevés élelmiszer (például rágógumi, diabetikus termékek) alkotóelemeként szerepelnek.

Vigyázz, mert ezzel szemben a maltit-szirup (jelölése E 965 ii) 50-77%-os maltittartalma mellett glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez inzulinra van szükség. A szirup emiatt diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható. A diabetikus táplálék előállítása során jelenleg a maltitol a legideálisabb édesítőszer.

Rengeteg desszertet és édességet el lehet készíteni teljesen cukormentesen vagy cukorszegényen. Amire mindig érdemes figyelned, az a mértékletesség. Cukorra szüksége van a szervezetnek, ám manapság gyakorlatilag szinte minden termék tartalmaz hozzáadott cukrot. Ha szemfüles vagy, házilag is nagyon finom és édes ételeket tudsz elkészíteni, hiszen az édesítés problémáját a természetes édesítökön kívül például a reszelt alma, a sütőtök, a cékla vagy az aszalt gyümölcsök is pótolhatják a süteményekben, illetve az ételekben. Így jelentősen csökkentheted a bevitt cukor mennyiségét.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő – Mindig legyen előtted a cél!