Vitamin kisokos

2015-11-24 10:38:00

Beköszöntött a hűvös őszi idő, így itt az ideje felkészítenünk szervezetünket a hidegebb időszakra. Tekintsük át röviden, hogy milyen hatással vannak egészségünkre az egyes vitaminok, és melyeket érdemes beszereznünk az őszi és téli hónapokra!

Nézzük először a zsírban oldódó vitaminok csoportját. Ide tartozik az A, a D, az E és a K-vitamin

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1837/o_vitamins_20151124105722.jpg

  • A retinol (A-vitamin) a szem vitaminja; elősegíti a szem ideghártyájának működését, valamint csökkenti a farkasvakság, azaz szürkületi gyengén látás kialakulásának veszélyét. Ismert még általános immunerősítő hatásáról is.
  • A D-vitamin nélkülözhetetlen az ép és egészséges csontozathoz. Fokozza a kalcium felszívódását, ezáltal segít a csontképződésben. A D-vitamin bevitele történhet táplálkozás során, illetve 10-30 napon töltött perccel is.
  • A tokoferol, azaz E-vitamin felelős a sejtfalak épségért, valamint szerepet játszik a szénhidrát-, fehérje,- és zsíranyagcserében, és a folyadékháztartásban is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához, emellett pedig az A-vitaminnal együtt védik a tüdőt.
  • A zsírban oldódó vitaminok közül a K-vitamin felelős a csontritkulás, az érelmeszesedés, valamint a rák kialakulásának megelőzésében. Habár zsírban oldódik, de a szervezet nem képes sokáig elraktározni, így emiatt is fontos a rendszeres bevitele.

Fontos ismerned a vízben oldódó vitaminokat is; ide tartozik a B és C-vitamin.

  • A B-vitaminok általánosságban az idegrendszerért felelősek, valamint az alapvető anyagcsere folyamatok állandó résztvevői, de egyes fajtái más-más funkciókat is betöltenek. Ilyen például a B6, amely a tápanyagok hatékonyabb felszívódását teszi lehetővé, vagy a niacin (B3), ami fontos szerepet játszik a nemi hormonok szintézisében.
  • A C-vitamin immunerősítő hatása mellett a D-vitaminhoz hasonlóan segít kalcium beépülésében, valamint hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1837/o_vitamin_20151124105716.jpg

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel?

Mert elengedhetetlenek a szervezet számára, hiszen nem csak egészségmegőrző hatásuk van, de fontos szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatokban. Egy részüket képesek vagyunk táplálkozásból fedezni, de a bevitt táplálék vitamintartalmának csak kis része szívódik fel és hasznosul a szervezetben, ezért mindenképpen fontos a vitaminok táplálékkiegészítők formájában való pótlása.

Novemberben akciós áron érhető el a nemekre szabott Multivitamin for Woman és Multivitamin for Men, illetve a megemelt mennyiségű Q10-et és hialuronsavat tartalmazó Active Woman is. Érdemes őket beszerezni, hiszen a legkomplexebb és legmagasabb dózisú napi vitaminjaink közé tartoznak, ideális kiegészítői az őszi és téli hónapoknak., úgyhogy vitaminbeszerzésre fel! :)

Kővágó Heni


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Feszes karokat szeretnél?