Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Zsírégetés a természetben – Nordic Walking

Az Egyesült Államokban és Európa számos országában milliók esküsznek a Nordic Walkingra, mert költségkímélő, szórakoztató és bármilyen túlsúllyal, edzettségi állapottal és bármely életkorban végezhető!

Végre kisütött a nap, ilyenkor irány a természet. Tegyünk hasznossá minden percet. Bármilyen korosztályhoz is tartozol, a Nordic Walking tökéletesen alkalmas a zsírégetésre.

Mi a Nordic Walking?

A „botos gyaloglás”, vagy eredeti, finn nevén a sauvakävely (ejtsd: ‘szauvakevëlü’),egy hatékony edzést biztosító gyalogló technika és módszer. A Nordic Walking gyakorlatilag két speciális bottal végzett erőltetett séta. A séta közben a botoknak köszönhetően a felsőtest is remek terhelést kap. Akárcsak a sífutásnál, a Nordic Walkingnál is ellenétes láb- és karmozgás van.

Miért jobb, mint a sima séta?

Mert jóval kisebb erőfeszítéssel éred el a zsírégetéshez szükséges pulzustartományt. A karmozgásnak köszönhetően már sétával is abban a pulzustartományban tudsz edzeni, amit a botok nélkül csak kocogással, futással érnél el.

A felsőtest is dolgozik

A Nordic Walkingnál dolgoznak a karok, vállak, a mell- és hátizmok egyaránt. Nagyszerűen kimozgatják a meggémberedett testrészeket, amelyek az egész napos munka vagy az órákon át tartó tévénézés, számítógépezés során beállnak, megmerevednek.

Stabilitás

Ha térdproblémáid vannak, akkor is alkalmas lehet a sportolásra a Nordic Walking, mert a botoknak köszönhetően jobb az egyensúly, és a láb is mentesül némi testsúly alól.

A helyes Nordic Walking technika

A technika nagyon egyszerű, a sétának megfelelő karmozgást végezz! A botok vége mindig mögötted legyen!

–          a vállak legyenek leengedve, nyugodt állapotban

–          a botokat tartsd közel magadhoz

–          a botokat nem kell görcsösen szorítani, tartsd lazán!

–          ahogy az egyik láb sarka a talajhoz ér, úgy ér talajhoz a másik karban lévő bot is

–          a botok sosem kerülnek a test vonala elé, mindig a mögött vannak

–          hátrafelé mindig told olyan messzire a botot, amilyen messzire csak tudod, miközben a kar kinyúlik

–          a lábfej gördüljön végig minden lépésnél a talpon a saroktól a lábujjakig

A legfontosabb szabályok, hogy a karok mindig nyugodtak, a botok pedig mindig a test mögött legyenek! Sokan esnek abba a hibába, hogy előrehozzák a botot és arra támaszkodva lépnek, de ez nem a megfelelő technika és nagy erőfeszítésnek teszi ki a könyököket.

Szükséges eszközök

– bot: eltérőek lehetnek súlyban, anyagban és hosszban. Haladóbbaknak a súlyozott botot javasoljuk. Az anyaga lehet alumínium vagy karbon, mindkettőnek más a súlya, tartóssága és az ütődés elnyelési képessége. Léteznek teleszkópos, hosszabbítható vagy fix hosszúságú botok. A botok hossza fontos, hiszen a megfelelő hossz feltétele a megfelelő végrehajtási technikának. A legpraktikusabb nyilván a teleszkópos verzió, mert azt többen is használhatják és könnyedén kicsire összecsukható. A bot magassága a testmagasságunk szorozva 0,7-tel legyen!

– kesztyű és markolat: a Nordic Walking botok használatát a kesztyűk és a markolat teszik kényelmessé. A kesztyűnek mindenhol illeszkednie kell. Számos márka és fajta létezik, ki kell tapasztalni, kinek, melyik válik be. A bothoz egy markolat, vagyis csuklópánt kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy ne szorongassuk túl erősen a botot, hiszen úgysem tudjuk elhagyni, ha kicsúszna a kezünkből.

– megfelelő cipő: mivel a Nordic Walking ideális esetben terepen zajlik, így érdemes ennek megfelelő cipőt választani. A terem- és/vagy aerobik cipők kevésbé alkalmasak erre, inkább olyat keressünk, amelynek a talpa a terepnek megfelelően barázdált, a teteje pedig évszaknak/hőmérsékletnek/időjárásnak megfelelően vékonyabb, vastagabb, áteresztőbb.

A Nordic Walking hatásai

Korábban már említettük az ízületekre és izomzatra, valamint a keringési rendszerre gyakorolt hatását. Mindezek mellett rendkívül jó kalóriafaló sportág, vagyis fogyáshoz mindenképp ajánlható, főleg azért, mert nagy súlyfelesleggel is űzhető. Mindezeknek megfelelően persze jobb agyműködést is tapasztalhatunk, hiszen jobb az oxigén ellátottság. Az izmok és ízületek munkájának hála erősödünk és hajlékonyabbak is leszünk. Könnyebb lesz a mozgás, nemcsak emiatt, de a jobb tüdőkapacitás miatt is. Érdemes tehát kipróbálni!

BioTechUSA