E-vitamin

Az E-vitamin (másnéven tokoferol) fontos szerepet tölt be szervezetünk fehérje-, szénhidrát-és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban. A betegség utáni felépülésben is óriási segítséget nyújt, mivel fokozza a sejtek regenerációját, így segítve a legyengült állapot megerősödését.

Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban való tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.

Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, valamint hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Ezt a védő hatást úgy éri el, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat.

Mi az E-vitamin?

Az E-vitamin tehát egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, mely védi az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól, ezzel segítve az érelmeszesedés megelőzését. Növeli az A-vitamin felszívódását és raktározását, valamint csökkenti az A-vitamin túladagolás tüneteit. Ez a vitamin az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegő szennyeződéseitől.

Az E-vitamint a zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke többnyire nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott a vitamin táplálékkiegészítő formájában történő bevitele.

Sebgyógyulás, szív és érrendszer

Az E-vitamin csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebek gyógyulását, megakadályozza a durva hegek képződését. Védi a vörösvértesteket a károsodástól. Ennek a vitaminnak köszönhető az is, hogy testünkben nem képződnek véralvadékok, hiszen gátolja azok keletkezését, illetve, ha már létrejöttek, segíti azok lebontását. Az E-vitamin égési sebekre is kiválóan alkalmazható. Kiváló értágító és alvadásgátló, jó vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó.

Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabadgyök fogó hatása révén védelmet biztosít a szív koszorúereinek (a szívizmokat vérrel ellátó ereinek), így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. Gátolja a  vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést, ezzel véd a trombózis, a szívroham, illetve a szélütés kialakulása ellen is.

Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.Az E-vitamin csökkentheti a magas vérnyomást is, vizelethajtó hatása révén. Ha valaki magas vérnyomástól szenved, kezdetben az is lehet az E-vitamin hatása, hogy még jobban megnöveli azt. Ugyanakkor ha a vitamin szedését kis adagokban kezdjük el és havonta fokozatosan növeljük a napi adagot, úgy vérnyomás csökkenés lehet az eredmény. Fontos, hogy a  szedése előtt mindenképpen konzultáljon orvosával!

Antioxidáns

Az E-vitamin jelentős szerepet tölt be a szervezetben, mivel antioxidáns tulajdonságú, így igen fontos a szabadgyökök elleni védelemben. Egy molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsavmolekulát tud megvédeni a szabadgyökök károsító hatásától. Szívspecialisták tapasztalatai szerint a szívroham közben vagy közvetlenül utána beadott E-vitamin megóvhatja a szívizmot a további károsodástól. Az E-vitamin a szívkoszorúér-műtéten átesett betegek gyógyulását is gyorsítja.

Az oxidáció, amely szabadgyök-képződéssel jár, természetes élettani folyamat, az anyagcsere velejárója. Baj akkor van, amikor túl sok szabad gyök képződik, s ezt nem képes hatástalanítani a szervezetünk (például az élelmiszerekben lévő vegyszerek, a városi szennyezett levegő, a nikotinfüst, a feldolgozott ételek miatt, stb). Szabad gyökök szabadulnak fel például a felesleges stressz és a rendszeres testmozgás hiánya miatt is, de a túlzásba vitt testmozgás esetén is.

Az agy számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabadgyökök károsító hatásának.

Immunrendszerünket is több ponton támogatja, a vitamin rendszeres fogyasztása révén nagyobb védettséget nyújt a különböző fertőzésekkel szemben. Idősebbeknek különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Zsíroldékony tulajdonsága miatt leginkább az egyes sejtek sejthártyáját védi, így védőfaktorként támogatja az antioxidatív folyamatokat és gátolja az öregedési folyamatot.

E-vitamin szedése nagyon fontos azon embereknél, akik légszennyeződésnek vannak kitéve, mivel a légszennyezés egyrészt csökkenti a felszívódását, másrészt a hatására keletkező károk enyhítésében is jótékony hatású az E-vitamin.

E-vitamin és sport

Testépítőknek a megfelelő izomfejlődéshez feltétlenül növelniük kell az E-vitamin bevitelét, ugyanis javítja az izmok teljesítményét, késlelteti az izmok elfáradását. A sportolókra tehát igen kedvező hatással bír. Az E-vitamint szedő embereknek jobb az állóképessége, mivel az  segíti a szervezet oxigénellátását. Ennek a vitaminnak a  hatása az is, hogy kevésbé vagyunk fáradékonyak, azokkal szemben, akik nem szednek E-vitaminból megfelelő mennyiséget.

Ha például sportolás során a test intenzívebb anyagcserét folytat, a nagyobb oxigén felhasználás miatt több szabadgyök is keletkezik, melyek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozva. Egyes kutatások szerint az E-vitamin–antioxidáns tulajdonságának köszönhetően-hatékony ezen panaszok csökkentésében is.

E-vitamin hiány

Hiánya férfiaknál terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, míg nőknél a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elpusztulását okozhatja. A spontán vetélések megelőzésében tehát az E-vitamin kellő jelenléte fontos tényező.

Az E-vitamin hiányára az alábbi jelek utalhatnak:

  • immunrendszer gyengülése
  • a termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye
  • izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénységnek  bizonyos fajtái alakulhatnak ki
  • az idegrendszer is kárt szenvedhet, ami idegességben, feszültségben nyilvánul meg
  • gyengül az emlékezőképesség, ezért kimondottan előnyös, ha erösen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk
  • csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből
Mennyi a szükséges mennyiség?

Vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot ajánlott szedni belőle, hipovitaminózis megelőzésének céljából elég napi 20-30 mg is, ezt általában vitaminkombináció formájában.

A felszívódást segítő tényezők

A C-vitamin és a szelén együttes fogyasztása elősegíti az E-vitamin felszívódását.

A felszívódást gátló tényezők

A vitamin felszívódását gátolják a koleszterinszint csökkentésére felírt epesavkötök (kolesztiramin vagy kolesztipol tartalmú gyógyszerek), a margarinfélékben és félkész termékekben lévő transzzsírsavak, a fogamzásgátló tabletták és a különböző táplálékokban vagy az egyidejűleg szedett multivitaminokban előforduló nagy mennyiségű vas, mangán vagy réz.

Legfontosabb E-vitamin forrásaink

Növényi olajok, vagyis a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, lenmag-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya, a hüvelyes növények, a gyümölcsök, a gabonapelyhek, a dió, mazsola, a zöld leveles zöldségek. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű E-vitamint.

Érdemes tudni, hogy a főzéssel és a hosszantartó tárolással (túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten) ezen tápanyagok elveszíthetik E-vitamintartalmuk egy részét.

Az E-vitamin más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Törekedjünk a növényi olajokból felvenni a napi mennyiséget, mivel ennek felszívódási mértéke sokkal jobb, mint a mesterséges kiegészítőké.

Fontos!

  • Óvatosan kell azonban szedni a véralvadásgátló hatású K-vitaminnal és más ilyen típusú gyógyszerekkel, mert hatásukat növeli, mivel az E-vitaminnak is van véralvadásgátló hatása.
  • Magas vérnyomás esetén fokozatosan kell emelni a bevitt E-vitamin mennyiségét.
  • A szervetlen vas sói az E-vitamin hatását tönkretehetik, ezért legalább 8 óra különbséggel kell bevenni a két készítményt. A szerves vaskészítmények szedhetők E-vitaminnal együtt.
  • A sok klóros csapviz fogyasztása maga után vonja a fokozott E-vitamin szükségletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Multivitamin for Women - 60 tabletta

Multivitamin for Women - 60 tabletta

MULTIVITAMIN, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS ANTIOXIDÁNS KOMPLEX HÖLGYEK SZÁMÁRA.
Multivitamin for Men - 60 tabletta

Multivitamin for Men - 60 tabletta

MULTIVITAMIN, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS ANTIOXIDÁNS KOMPLEX, HOZZÁADOTT AMINOSAVAKKAL FÉRFIAK SZÁMÁRA.
Vitabolic - 30 tabletta

Vitabolic - 30 tabletta

MULTIVITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG KOMPLEX, MAGAS B-VITAMIN TARTALOMMAL, SPORTOLÓK SZÁMÁRA.
One-A-Day - 100 tabletta

One-A-Day - 100 tabletta

MULTIVITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TABLETTA.
Vitamin Complex - 60 tabletta

Vitamin Complex - 60 tabletta

ÁLTALÁNOS VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TABLETTA.
Glucosamine 500 - 60 kapszula

Glucosamine 500 - 60 kapszula

GLÜKOZAMINT TARTALMAZÓ KÉSZÍTMÉNY, ANTIOXIDÁNSOKKAL KIEGÉSZÍTVE.
Men's Arginmax - 90 tabletta

Men's Arginmax - 90 tabletta

MULTIVITAMIN, AAKG ÉS NÖVÉNYI KIVONATOKAT TARTALMAZÓ ÉTREND- KIEGÉSZÍTŐ FÉRFIAK SZÁMÁRA.
Arthro Guard Liquid - 500ml

Arthro Guard Liquid - 500ml

FOLYÉKONY KÉSZÍTMÉNY, MSM-MEL, GLÜKOZAMINNAL, KONDROITINNAL, HIALURONSAVVAL, KOLLAGÉNNEL.
H2O Q10 - 60 kapszula

H2O Q10 - 60 kapszula

ANTIOXIDÁNSOKAT ÉS VÍZBEN OLDÓDÓ Q10-ET TARTALMAZÓ KAPSZULA.