Papain

A papaya Közép-Amerikában, leginkább Mexikóban és Brazíliában őshonos növény, de szinte minden trópusi és szubtrópusi országban termesztik. A papaya gyümölcsben található fehérjebontó enzime a papain enzim.

A papayafa legapróbb része, a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai, latexnek nevezett tejszerű nedve, kérge, gyökere és gyümölcse) egyaránt gyógyító erővel rendelkezik. Ez a növény a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása! A papayafa levele a növény legértékesebb része, amely igen gazdag papainban, fehérjetartalma pedig 15-szöröse az érett gyümölcsének.

A papaya minden olyan enzimet tartalmaz, melyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését.

Az éretlen gyümölcsben található a papain fehér nedve, de amint a gyümölcs megérik, enzimtartalma minimálisra csökken.

A gyümölcsnek számos, egészségre jótékony hatása van. Legismertebb az emésztést javító hatása, a papaya ugyanis gyorsítja a bélműködést, de kiváló a vérhas megelőzésére, továbbá krónikus bélhurut, valamint hasnyálmirigy gyulladás esetén is. A papaya magnéziumban, káliumban, vasban, kalciumban és ásványi anyagokban gazdag, nagyobb béta-karotin tartalma van, mint a sárgarépának. A gyümölcs továbbá magas A-és E-vitamintartalommal rendelkezik. Antioxidáns tartalmának köszönhetően rákmegelőző, öregedésgátló és méregtelenítő hatású, energiát ad a szervezetnek.

Legújabban a papayakivonatot súlyos pollenallergiás esetekben is alkalmazzák: az orrba csöppentik, hogy feloldják az allergizáló virágport.

A papaya kiváló ellenszere az emésztési zavaroknak.

A papayából kivont papain fehérje-és zsírbontó enzimeket tartalmaz. A papaya legfontosabb fehérjebontó enzime a papain, melynek egyik remek tulajdonsága, hogy képes elpusztítani a bélférgeket.

A papain a gyomorban található pepszinnél és a hasnyálmirigy által termelt pankreatinnál is hatékonyabban segíti az emésztést. A papain nem károsítja a bél nyálkahártyáját, a bélfalat tisztítja; továbbá a papain az elfogyasztott hús rostjait is lebontja, tehát előkészíti azt az emésztéshez.

Fogyókúrázók számára azért is ajánlott a fogyasztása

Mivel lerövidíti az emésztés idejét, így csökken a szervezetben a zsír felhalmozódásának és a méreganyagok felszívódásának a lehetősége.

A papain szükség esetén savlekötő szerepet is vállal, ezért hatékonyságát nem befolyásolja a tápcsatorna adott szakaszának kémhatása.

A szakemberek a papaint a legerősebb fehérje emésztő enzimnek tartják

Tudniillik ez az enzim saját súlyának 35-szörösét kitevő hús megemésztését teszi lehetővé. Ez a tulajdonsága azok számára nagyon hasznos, akik fehérjebontó- enzimtermelés elégtelenségben, vagy gyomorsavhiányban szenvednek, mivel a fehérje emésztéséhez szükséges pepszin a gyomorban csak savas közegben fejti ki hatását.

A papain működésére jellemző, hogy sem az élő szöveteket, sem a szervezet saját fehérjéit nem károsítja.

A papaya a húsevők számára nélkülözhetetlen, de jótékony hatásait a vegetáriánus étrenden élőknél is elvégzi! Az emésztés javítása mellett a papain hozzájárul a fehérjék építőköveinek, vagyis az aminosavaknak a felszabadításához. Ez csökkenti az emésztetlen fehérjék rothadási folyamatait, és így jó hatással van az immunrendszerre is. A rosszul emésztett fehérje ugyanis az emésztőrendszerben hozzájárul ahhoz, hogy nyálkás fehérjeanyagok rakódjanak le a belek nyálkahártyáira. Az elégtelen fehérjeemésztés már önmagában is alacsony energiaszintet, a szervezetben önmérgező és egyéb nem kívánatos folyamatokat eredményezhet, sőt, jónéhány betegség, például székrekedés, köszvény, cukorbetegség, magas vérnyomást stb, kialakulásának lehetőségét hordozza magában.

A papaya fehérjében szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható!

Ezek közül az arginin talán a legérdekesebb. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy ha papaint juttatunk a szervezetünkbe a fehérjék lebontására, annak olyan egyedülálló hatása van, hogy képes az elfogyasztott különféle fehérjékből a belekben a legtöbb arginint felszabadítani, sőt, a fehérjék bizonyos részét argininná alakítani. Az arginin számos funkciója mellett befolyásolja az emberi növekedési hormon termelését is. Ez a hormon a hipofízisben termelődik és közvetlenül felelös a DNS és az RNS válaszreakciókért, valamint a májban, az izmokban, a porcokban és a zsírszövetekben folyó szintézisért. A növekedési hormon magasabb szintje növeli az izomtónust és csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást.

Mivel a papain hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, így elősegíti a tumoros sejtek elleni küzdelmet is. A papain gyulladáscsökkentő hatással bír, rákos betegeknél a papain fogyasztása szájszárazság vagy nehéz nyelés esetén szintén hasznos. Ezek a hatások összességében hatásossá teszik a különféle rák elleni kezelések kiegészítéséhez.

Egyes kutatási eredmények szerint csökkenti a vesékben lerakódott fehérjék mennyiségét, ezáltal a cukorbetegség szövődményei ellen is hatásos lehet.

Egy kisebb kutatás eredménye szerint a papain fogyasztása csaknem olyan hatékony a herpesz okozta fájdalmak ellen, mint a receptre kapható gyógyszerek.

A papain és a hozzá hasonló proteolítikus enzimek csökkentik a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat, elősegítik a sebek gyógyulását és csökkentik a sérülések következtében kialakuló duzzanatokat.

A papain enzim további remek hatása, hogy valósággal megtisztítja a bélfalakat, az élő szöveteket az elhalt anyagoktól, a túl sok nyálkától. Az emésztőrendszer számára tehát nélkülözhetetlen a papain!

A papaya a papain mellett számos egyéb enzimet is tartalmaz, melyek elsősorban a szénhidrátok és a lipidek emésztését segítik elő. Ezek az enzimek képesek behatolni a szövetekbe, ott segítenek feloldani az esetleges sérülések nyomait, a meszesedéseket és javítják az elmeszesedett artériák állapotát is.

Ma már a papayát táplálék-kiegészítőként is lehet kapni, amely a zöld papaya friss hajtásaiból és félérett gyümölcsének szárítmányából, magjából készül.

Fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott, különösen cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémákban szenvedőknek (akár puffadás, savhiány, stb) megszűntetésére, epe- és májproblémák kezelésére.

Külsőleg gennyes sebek, fekélyek, gyulladt felületek kezelésére is alkalmazzák.

Összegezve a papaya a következő esetekben fejti ki gyógyító hatását:

Emésztési problémák, divertikulózis (vastagbélben alakul ki), égési sérülések, elhízás, fogyókúra, gyomorégés, gyomorhurut, hasmenés, székrekedés, epilepszia, érrendszeri problémák, fájdalmak, fekélyek, felfúvódás, fogágy betegségek, gombásodás, hasnyálmirigy problémák, hörghurut, immunrendszer erősítés, influenza, torokfájás, tüdőbaj, ízületi gyulladás, krónikus köhögés, köszvény, kövek, krupp, láz, reuma, májmegnagyobbodás, mandulaproblémák, méhdaganat, rendszertelen menzesz, nyálkásodás, nyiroködémák, oliguria – vizelet csökkenés, pigment foltok, májfoltok, pattanások, pikkelysömör, porckorongsérv, rovarcsípés, sárgaság, szemölcsök (a friss latex hatására néhány nap alatt a szemölcs eltűnik), szénanátha, szexuális aktivitás, szívgyengeség, szívidegesség, tyúkszem, alacsony vércukorszint, magas vérnyomás, vértisztítás, viszketegség, vizelet besűrűsödése, elefántiázis.

Érdekességek:

  • A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papaint, mint fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítö gyógyszerek készítésére használják. Természetgyógyászok szintén alkalmazzák a növény minden egyes részét.
  • Az indiánok már több száz éve a papayalevelekbe csomagolják a megszerzett állatok húsát, amitöl a hús másnapra olyan lesz, mintha fiatal állatot ejtettek volna el. Ugyancsak az indiánok által ismert, hogy étkezés után papayaleveleket fogyasztva könnyebb az emésztés.
  • A gyümölcs fogyasztását bőséges, fehérjékben és zsírokban gazdag étkezések után – is - ajánlják, mert stimulálja az epeműködést.
  • A gyümölcs héját különböző bőrproblémák, kiütések, leégés kezelésére vagy csak egyszerűen a bőr felfrissítésére, megfiatalítására használják.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK