Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Gyömbéres édesgyökér frissítő

2014-08-21 10:44:00

Azt mindenki tudja, hogy nyáron még inkább oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra, de sokszor halljuk, hogy már unom a víz ízét. Most egy gyömbér – édesgyökér limonádét készíthetünk el.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/107/o_licorice-isp_20140821160945.jpg

Édesgyökér

Az édesgyökeret már az ókorban is használták köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok enyhítésére, napjainkban köhögéscsillapító szirupok formájában is kapható. A kínai gyógyászat is használja májméregtelenítő hatása miatt. A gyökér több mint 20%-át a Glicirrizin- és glicirretinsav-tartalma teszi ki, melynek köszönhetjük a sok jótékony hatását. Jelenlegi kutatások immunerősítő, antivirális, májvédő, és a mellékvesekéreg kortizol hormontermelődés fokozása általi gyulladásgátló hatásaival foglalkoznak.

Egy glabridin nevű flavonoid (antioxidáns) is található benne, mely immunerősítő, szabadgyök közömbösítő hatása mellett és a legújabb kutatások szerint kedvezően hat a testzsír % csökkentésére, leginkább a zsigeri zsír csökkentésére. Gyerekként medvecukor formájában találkozhattunk vele.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/107/o_ginger_20140821160935.jpgGyömbér

Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémákra használták és a görögök is ezen emésztést javító hatása miatt fogyasztották az étkezések után, majd gyömbérkenyérként. Ezen kívül nagyon jó görcsoldó és természetes fájdalomcsillapító és afrodiziákumként is ismeretes. Ízületi problémák esetén masszázsolajként vagy fürdőként használják, míg teaként fogyasztva megfázás, orrdugulás köhögés ellen javasolt. A benne található csípős vegyületek, fokozzák a nyálelválasztást és a gyomor- és epeváladék kiválasztását is, így javítja az anyagcsere-folyamatokat.

Hozzávalók az italhoz:

  • gyömbér
  • édesgyökér
  • citrom
  • eritrit

A gyömbér és az édesgyökér felhasználható por vagy szeletelt változatban is. Tetszés szerint tegyük egy kancsóba, forrázzuk le, hagyjuk hűlni. Amikor már nem meleg hozzátehetjük a citrom karikákat, és ha valakinek szükséges eritritet használjon édesítésre. Tegyük hűtőbe és hidegen fogyasztható.

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK