Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Házi hagymás teljeskiőrlésű kenyér

2015-01-09 09:49:00

Sokan megfogadták újévkor, hogy egészségesen fognak táplálkozni, le fognak fogyni. Egyik ilyen lépcső a fehér liszt elhagyása. De sokszor találjuk magunkat azzal szembe, hogy nehéz igazán jó, 100%ban teljeskiőrlésű kenyeret találni. Sokkal egyszerűbb, ha megsütjük.  Ráadásul egy kis hagymával különlegesebbé tehetjük. Emellett számos jótékony hatása mellett a népi gyógyászat a megfázásos betegségek ellenszereként is tekint rá.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/152/o_DSC_0080_20150109095657.jpg

Hozzávalók 1 kenyérhez:

  • kb. 450g teljeskiőrlésű liszt (zab, rozs, tönköly, durum stb)
  • kb. 3dl víz
  • csipetnyi só
  • 2-3ek kókuszolaj vagy más zsiradék,
  • kb. 10g élesztő vagy kovász
  • 1 fej hagyma felkockázva
Elkészítés:
  1. Az élesztőt egy kis langyos vízben megfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, hozzákeverjük az élesztőt is, és jól átgyúrjuk.
  2. Egy trapéz alakú sütőformába teszünk sütőpapírt, belehelyezzük a megformázott kenyerünket és letakarva állni hagyjuk még egy 40-50 percig, hogy hadd keljen.
  3. A sütőt 180°C- ra előmelegítjük és kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Tipp: én 40perc körül megkenem a tetejét felvert tojással, így szebben megsül és szép fényes barna lesz a teteje.

Jó sütögetést!

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK