Ugrás a tartalomhoz
Életmód

10 hasznos tipp a Wizzair Félmaraton teljesítéséhez

Wizzair félmaraton futók a Várkert előtt

Várunk szeretettel benneteket szeptember 10- én a hazai maratonfutás top eseményének helyszínén, Budapesten a Városligetben az Olof Palme sétányon. A BioTechUSA a verseny hivatalos frissítője, ezért (is) keressétek standunkat, ahol szívesen válaszolunk kérdéseitekre. De addig is néhány tanács, hogy legyen időd mindent begyakorolni a Nagy Napra…

 

Ne egyél sokat!
Ha a hosszú futásaidnál követett, bevált étkezési szokásaidat követed, akkor ezzel most se hagyj fel! Az izgalom miatt előfordul, hogy futás előtt éhesnek érzed magad, de amit megettél az benned van már, abból energia lesz. Inkább maraton közben pótolj, minthogy feszülő hassal fuss.

 

A verseny előtt 2 nappal már nincs diéta!
A maratonfutás előtt fokozatosan fel kell töltened a szénhidrát-, folyadék-, és ásványianyag-raktáraidat, ahhoz, hogy stabil teljesítményt tudj nyújtani. Ehhez idő kell. A verseny reggelén teletömni magad energiaszelettel, már késő lesz. Gondolkodj időben és 2 nappal a maraton előtt szépen kezd el a feltöltést!

 

Ne öltözz túl!
Futás
közben sokszorosára emelkedik a hőleadásod, hogy a testhőmérsékleted állandó szinten maradhasson. Ezért hasznos, ha árnyékban végzed a bemelegítő futást és nem baj, ha a rajt előtt egy kicsit fázol.

 

Ne fusd el az első 5km-t!
A versenydrukk, a tömeg vonzása és a benned felszabaduló adrenalin mind-mind magasabb sebességre sarkall. Ne tedd! Figyeld a km-jelző táblákat vagy a pulzusodat ÉS tempó/km adatokat az órádon, hogy a begyakorolt és tervezett teljesítményt már az elejétől kezdve tartani tudjad!

 

A frissítésnél sincs rohanás!
Ha visszaveszel a tempóból mielőtt frissítőponthoz érnél, alacsonyabb pulzussal, mélyebb és nyugodtabb légzéssel nagyobb esélyed van arra, hogy a folyékony és szilárd táplálékot könnyebben, hatékonyabban tudod elfogyasztani.

 

„Vizes póló” verseny…
Ha esetleg gyorsan túlmelegedő típus vagy, vagy túl sok ruhát hagytál magadon a futásra, akkor sincs baj. A frissítőpontoknál bevizezheted a felsőd, ezért szinte az egész felsőtested folyamatosan fogja hűteni.

 

Frissítőállomást ne hagyj ki!
Bármilyen gyors vagy, bármilyen jól is érzed magad, gondolj arra, hogy nem tudhatod, hogy 5-10 perc múlva mi vár majd rád. Ezért legalább néhány korty vizet igyál futás közben is a frissítő ponton. Locsold le a kezed, arcod, nyakad. Hidratálás+hűtés!

 

Vigyázz hogyan, hova locsold a vizet!
A cipőd és a zoknid szent terület, védd a víztől, mert ha elcsúszkál a lábad a zokniban, cipőben, akkor véresre fogja dörzsölni a lábfejed, bicegni fogsz. Így az áhított célidő elérése helyett csak vízhólyaggal gazdagodsz.

 

A célban még nincs vége a versenynek!
A célba illik felemelt fejjel beérkezni, az órád nyomkodását ráérsz később is elvégezni. Ha kortyoltál egy kis vizet és magadhoz vettél némi szénhidrátot, akkor a Városligetben bőven van hely, hogy egy hosszú sétával levezess a nyújtás előtt.

 

Ha már levezettél…
akkor várunk vissza a BioTechUSA standjához és oszd meg velünk a tapasztalataidat, élményeidet, hogy segíthessünk a következő céljaid elérésében is. Csapatban dolgozunk, csapatmunkában hiszünk!

 

Janota Zoltán

@johnnyghostleader

BioTechUSA –állóképességi szakértő

15x ironman finisher

triatlon edző