Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

3 teljes testedzés gyakorlat otthonra

3 teljes testedzés gyakorlat otthonra

Most mindannyian arra kényszerülünk, hogy a lakásban töltsük az időnk lehető legnagyobb részét a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Mindenki okosan vigyáz magára, ám az otthon töltött időben sem kell mozgás nélkül maradnunk. Szerencsére sok edző online edzéseket tart, míg más weboldalakon számos otthoni edzéstervet találsz a célodnak megfelelően. A lehetőség tehát a rendelkezésedre áll, rajtad múlik, hogy kihasználod-e.

Ma még vannak edzőtermek, amelyek nyitva tartanak, ám aki valóban elővigyázatos, az inkább otthon marad. Mutatunk pár gyakorlatot, amelyek otthon is tökéletes kondícióban fognak tartani. Íme a 4 leghatékonyabb otthoni gyakorlat, amelyekből felépíthetsz akár egy teljes edzést is

1. Burpee azaz négyütemű fekvőtámasz

Ez az otthoni vagy eszköz nélküli edzés királya a kutatók szerint is. Bár az otthoni edzésnél eszközök híján nem megoldható a testépítő edzés terhelési módja és intenzitása, mégis számos lehetőség van, amelyekkel garantáltan kellemesen meg tudsz izzadni és teszel az egészségedért, valamint az izomtömeged és izomerőd fenntartásáért. Gondolkodj pozitívan, kipróbálhatsz egy új mozgásformát, ami lehet még jobban meg is tetszik, mint az edzőtermi edzések.

Ráadásul számos előnye van:4465987256366

 • Nincs edzőbérlet
 • Nem viszi el az időt, amíg odaérsz és hazaérsz
 • Nem kell különösebb sportfelszerelés sem hozzá
 • Nincsenek hangoskodók, telefonálók, egyáltalán emberek, akik foglalják a gépedet
 • Nem tart fel senki
 • Olyan zenét hallgatsz, amilyet csak akarsz
 • Nem kell mások után törölgetni az izzadtságot a padról
 • Ott a büfé és nem kell érte külön fizetni

Nem kell belőle ezret végrehajtanod, 15 ismétlés is bőven elég, végezz belőle 4 sorozatot kis pihenővel.

A burpee, vagyis négyütemű fekfőtámasz egyik legjobb, teljes testet és a keringési rendszert is átmozgató gyakorlat.

Melegíts be hozzá alaposan, mert tényleg erősen igénybe vesz.

A gyakorlat menete: Terpeszállásból ereszkedj le guggolásba, támaszkodj meg magad előtt a kezeidet a talajra téve. Innen a két lábaddal ugorj hátra fekvőtámasz tartás pozícióba, majd szökkenj vissza a lábakkal a két karod mögé, ugorj fel a kiinduló pozícióba. Végül egy jumping jack-kel, vagyis terpeszállásba ugrással és visszazárással fejezd be az ismétlést!

2. Fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás

2. Fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás

Korábban csak fekvőtámasznak hívták ezt a gyakorlatot, ám a mai szaknyelv igazodott az új trendekhez, és a fekvőtámasz maga az a kéztámasz, mint plank pozíció elnevezése lett. Innentől a mellizom hatékony gyakorlatát, ahol a tricepsz a legfontosabb segédizom némileg pontosították elnevezésben.4466892013614

Helyezkedj el tehát fekvőtámasz pozícióban, majd hajlítsd a könyöködet, leengedve a törzsedet a talaj irányába, és innen nyújtsd a karodat, gyere vissza a kiinduló helyzetbe. Fontos arra figyelni, hogy a mellkasoddal közelítsd a talajt, a nyakadat ne hajlítsd, tartsd a gerincoszlop meghosszabbított vonalában. A könyökök kifelé fordításával erősebben dolgozol a mellizmokra és az elülső deltára, a könyökök törzs mellett tartásakor pedig hatékonyabban kapcsolódik be a tricepsz a mozdulatba. A csípődet, derekadat tartsd feszesen, a medencédet billentsd hátra!

Végezz 15 ismétlést. Ha nehéz a saját testsúlyos, talajon végzett fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás gyakorlat, tedd a kezeidet magasabbra, akár a falra, akár kanapéra. Ha viszont könnyű a gyakorlat, tedd a lábadat fel a kanapéra, de a törzsed tartására fokozottan figyelj!

3. Guggolás

3. Guggolás

Szerintünk ez a gyakorlatok királya valójában. Szintén erősen hat a keringési rendszerre, alapvetően a lábat, combokat célozza, de nagyon sok más gyakorlattal kombinálható és magában is variálható ezerféleképpen. Viszont nehéz jól csinálni és nagyon sokaknak okoz problémát a helyes kivitelezés abból az okból kifolyólag, hogy az egyes ehhez szükséges ízületeknél nincs meg az a mozgástartomány, ami kell. Így könnyen túlterhelődhet valamelyik izom, akár a gerincmerevítő deréktájékon, de valamelyik ízület is, mint például a térdízület.

Tehát fokozottan kell ügyelni a helyes végrehajtásra, ha nem akarsz sérülést. A sérülések egyébként többnyire lassan, évek után következnek be az állandó rossz terhelés hatására. Persze lehet ez másképp is, akár egyetlen edzésen, a jellemző viszont az, hogy 5-10 év után jelentkeznek a tünetek, amikor már a túlterhelés hatására az egész test alkalmazkodott a rossz mozdulathoz.

A guggolást lehet szűk vagy széles terpeszben végrehajtani, előre vagy kifelé néző lábfejekkel, mindegyik némileg máshogy terheli a combizmokat, lábszárat – ettől olyan sokoldalú és hatékony gyakorlat.

4465918443566A csípőt indítsd meg hátra, a térdeket pedig próbáld a lábujjak vonala mögött tartani. A törzsed legyen feszes, és a függőleges tartást célozd be (nyilván nem fog sikerülni, de a lényeg az, hogy a lehető legkevésbé dőlj előre). A vállakat húzd hátra, tekintetet szegezd szemmagasságban előre! Kezeidben lehet súlyzó, gumiszalag, kettlebell, felfüggesztéses eszköz fogantyúja, telefon, horgászbot, kisgyerek, könyv, teddy henger, bármi! Rajtad áll, milyen terhelésre vagy felkészülve. Ugrásokat is végezhetsz, de azt kizárólag akkor ajánlott, ha egész biztosan jó a guggolás technikája. Figyelj a térdeidre, mindig kövessék a lábfejek vonalát. Lefelé és felfelé is ügyelj erre, ne essenek be a térdek!  Végezz 15 ismétlést.

Légy kreatív, használj mindent

Kreatív kézisúlyzó: most, hogy jól bevásároltunk, igazából nem is baj, hogy nincs otthon sok eszköz, mert mégiscsak van. Legyen szó lisztről, cukorról, sóról, ezeket használhatod súlynak. Magában, vagy vizespalackba töltve is remekül beválnak. De láttunk már a közösségi médiában gyakorlatokat wc-papír tekercsekkel és szinte bármivel…

Eszközként használhatsz egy széket, amire végezhetsz:

 • Fellépéseket
 • Tolódzkodást
 • Fekvőtámaszban karhajlítást és nyújtást
 • Bolgár guggolást
 • Ülve végzett gyakorlatokat: vállból nyomást, döntött törzsű oldalemelést, bicepsz karhajlítást, fej felett tricepsz karnyújtást stb.

Egyéb eszközök:

  Egyéb eszközök: elképzelhető, hogy elővigyázatosságból már beszereztél az otthoni edzéshez eszközöket, de ha még nem, akkor ezekre gondolj:

  • Gumiszalag
  • Felfüggesztéses eszköz
  • Kézisúlyzó
  • Instabil eszközök
  • Fitball labda
  • Stb.

  Mindegy mit és hogyan mozogsz, a lényeg, hogy csináld, mert a karantén időszakában nagyon lecsökken az energiafelhasználás és jellemző, hogy a bezártság okozta ingerhiány miatt jelentősen többet ehetünk, mint a már mozgás mellett megszokott mennyiség. A szervezetnek idő kell, míg rájön, hogy most nincs meg az a mozgás, ami korábban és lelassul az anyagcsere, alkalmazkodik a hormonrendszer, de ez akár 1-2 hét is lehet attól függően, hogy eddigi életed során menyire volt rendszeres és intenzív az edzés.