Csökkentsd az ízületi fájdalmat
Milyen tápanyagok vagy ételek segíthetnek nekünk mindebben?
Omega 3 zsírsavak:
A kutatások már számos alkalommal bizonyították az omega 3 zsírsavak gyulladásmegelőző hatását és azt is, hogy az ízületi gyulladás tüneteit csökkentik. Ráadásul azt se felejtsd el, hogy amikor túlzott az omega 3 zsírsavakhoz képest az omega 6 zsírsavak fogyasztása, akkor az ízület gyulladását okozó enzimek sokkal aktívabbak! Sajnos az omega 6 zsírsavak fogyasztása túlzott, mert rengeteg ételben megtalálható. Próbáld csökkenteni a mennyiségét és növelni az omega 3 zsírsavak fogyasztását pl. halak vagy lenmagolaj fogyasztásával.
Brokkoli:
Az egyik legnépszerűbb diétás étel a brokkoli nem csak a testsúly csökkentésekor remek választás magas rost és alacsony kalória tartalma miatt, de az ízületi problémák esetén is segítségedre lehet, más keresztesvirágú társaival (mint amilyen a karfiol) együtt.
D vitamin
29000 nő bevonásával készült tanulmány foglalkozott a D-vitamin hatásaival. Azt találták, hogy akik odafigyeltek a D-vitamin fogyasztásra, azoknál kisebb eséllyel alakult ki reumatikus probléma. De a csontritkulás is jelentősen kitolódott és lelassult azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak D-vitamint. Az olajos halak például remek D-vitamin forrásnak számítanak, de a napi 20 perc napsütésben eltöltött idő is hasznos!
Gyömbér
A gyömbért hosszú-hosszú ideje alkalmazzák megfázás, migrén, magas vérnyomás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása azonban kevésbé ismert antioxidáns hatása mellett. Próbálj mindig friss gyömbért fogyasztani akár tea formájában, akár az ételekre szórva. Mindig tartsd szem előtt, hogy a gyömbér vérhígító hatású, így ha hasonló gyógyszert fogyasztasz vagy hasonló problémád van, mindenképp beszéld meg a gyömbér fogyasztását kezelőorvosoddal!
C-vitamin
Fogyassz minél több C-vitaminban gazdag paprikát, narancsot, mangót, epret, ananászt stb.. Ezek fogyasztása ugyanis 30%-kal csökkenti a reumatikus problémák kialakulását!
Antociánok
Az antocianinok olyan antioxidánsok, amelyek egyes tápanyagok vörös színéért felelősek. Ilyenek pl. a cseresznye, áfonya, málna, eper, szőlő, padlizsán. Egy tanulmányban a C-reaktív fehérjék szintjét (CRP) mint gyulladásjelzőt vizsgáltak, és azt találták, hogy a fenti gyümölcsök fogyasztása csökkenti a szintet. Bár a vizsgálatban keringési rendszeri megbetegedésekre történő hatását vizsgálták, azt találták, hogy mindenféle gyulladásokat, így az ízületi gyulladásokat is csökkentik.
Béta-Kriptoxantin
A béta kriptoxantin egy erőteles antioxidáns. A karotinoid család tagja, mely segíthet megelőzni az ízületi gyulladást. Az Egyesült Királyságban végzett vizsgálatban azt találták, hogy akik több béta kriptoxantint fogyasztottak, sokkal inkább védettek voltak az ízületi gyulladással szemben. Mely ételek tartalmazzák? Édes paprika, tök, papaya, barack stb.
Összességében mit tehetsz az ízületi bántalmak ellen? Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, halat, magvakat és dióféléket. Korlátozd a vörös hús, tejtermék, telített zsír és cukorbeviteledet, így csökkenteni tudod az ízület gyulladását és gyorsíthatod gyógyulását!