Röviden a szénhidrátok szerepéről
Szervezetünk energiaellátásához szükségünk van szénhidrátokra. Jelentős részük felszívódásuk után részt vesz az intermedier anyagcserében, többletbevitelük esetében pedig elraktározódnak a májban és izmokban glikogén, vagy testünkön zsírfelesleg formájában.
Mire érdemes odafigyelni a szénhidrátok fogyasztásakor?
- Első szempont a mennyiség.
Alapesetben, egy egészséges étrend követésekor napi energiabevitelünk 55-58%-át szénhidrátokból fedezzük. A napi szénhidrát minimum egy átlagos testalkatú felnőttnél 100g-ot jelent, amelyből 30-40g élelmi rost kellene, hogy legyen. Ezen kívül a cukorbevitel az elfogyasztott szénhidrátok maximum 10%-át teheti ki. Szinten tartó étrend esetén, amely nem jár sem testtömeg növekedéssel, sem pedig jelentős fogyással, az ideális szénhidrátbevitel testsúly kg-ban mérve 2-3g. Ez egy 70 kilós személy esetében tehát napi 140-210g szénhidrátot jelent.
- Második lényeges szempont az összetétel.
Mint említettem, az élelmi rost bevitele igencsak fontos a szervezet számára, hiszen ezek a növényi eredetű szénhidrátok segítik az emésztést, méregtelenítő hatással rendelkeznek, valamint a telítettség-érzetért is felelősek. Megtalálhatóak a gabonafélékben, olajos magvakban, száraz hüvelyesekben, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben. Egyes kutatások is egyértelműen kimutatták, hogy az elhízás, cukorbetegség, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulása szoros összefüggésben van a rostszegény táplálkozással. Egészséged megőrzése érdekében tehát fogyassz naponta 30-40g rostot.
- Harmadik, és szerintem legfontosabb szempont a minőség.
Nem mindegy, hogy a napi szénhidrátfogyasztásod milyen forrásból származik. Jó minőségű és jelentős szénhidrátforrásaink a cereáliák (zab, rizs és fajtái, teljes kiőrlésű gabonák), bab, borsó, lencse, édesburgonya, magas antioxidáns-, és vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök. Ezek a szénhidrátok juttatják hozzá a megfelelő tápanyagokhoz a szervezeted, valamint ha minőségi, száraz/zsírmentes izomtömegre is vágysz, ezeket az alapanyagokat helyezd előtérbe az étrended összeállítása során. Ha a cukros péksütemények vagy fehér lisztből készült kenyér helyett adalékmentes, teljes kiőrlésű gabonából sütött cipót eszel, lassabban emelkedik a vércukorszinted, ezáltal mérsékeltebben nő az inzulinszinted. Emellett pedig például a zab, a rizs lassabban emésztődik, tovább időzik a gyomorban és az emésztőrendszerben, ezáltal tolódik ki az éhségérzet.
Amit tehát érdemes megjegyezned, hogy egészséged érdekében oda kell figyelni az étkezéseidre. A lényeg, hogy bármilyen szénhidrátot fogyasztasz, azt mindenképpen minőségi forrásból fedezd!
Kővágó Heni