Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Strandszezon – A felkészülés (8. rész)

Miért kéne ízetlen és egyhangú ételeket enni diéta alatt, ha sok egészséges és a diétát nem gátoló étel receptjét találjuk meg az interneten. Az első 2 hónapban és mondhatjuk régebben is az alap receptet használtam a csirke elkészítéséhez.(főzés, sütés, párolás). Rettentő unalmas tud lenni, ha nap mint nap ugyan úgy néz ki az étrended (legalább is nekem). Reggeli zab+fehérje, 3x csirke+zöldség, este túró+fehérje. Így ez a hónap a kísérletezésről is szólt. Az egyik nagyon sikeres recept, amit a neten találtam és el is készítettem, az a zab palacsinta volt. Akik figyelemmel követték a strandszezon Facebook oldalát már találkozhattak az elkészült művel, de mindenképp meg kell osztanom veletek mert a kollégáim és a családom körében is hatalmas siker volt.

Zabpalacsinta recept:

20 dkg zabpehely (őrölt)
2 dl zsírszegény tej
3 dl víz
5 tojásfehérje
1 tojássárgája

édesítőszer
olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Egy tálba rakjuk a tojást, a zabpelyhet, a tejet, a vizet, a sót és az édesítőszert. Habverővel pár másodpercig verjük.

2. Egy teflon serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozunk (ecsettel vagy olajpermetezővel).

3. 1 merőkanálnyi palacsintatésztát merünk a már forró serpenyőbe. Elegyengetjük, amennyire vékonyan tudjuk. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalát megsütjük.

4. Még melegen megtöltjük és feltekerjük. A képen zsírszegény túró, eper-vaníliás fehérje (40g) a töltelék.

A másik nagyon finom, ugyancsak zabpalacsinta alappal készült, receptet is ajánlani tudom azok számára, akik az édeset nem szeretik.

Zabpalacsintába töltött csirkemell zöldségekkel.
Ezt is javaslom bárkinek nagyon finom volt.

Ha valaki ezt a receptet készíti el és nem szeretne édes tésztát a csirkemellel fogyasztani, akkor ne használjon édesítőt.

Palacsinta elkészítéséhez nagyon fontos, hogy a zab őrölt apró szemcséjű legyen, ezért a legolcsóbb kávédarálóval a zabpelyheket apróra tudjuk őrölni.

A másik kedvenc receptem a rakott kel alap csirkemellel. Az elkészítéséhez húsdaráló szükséges, mivel csirkemellet szinte sehol nem darálnak le. Ez a beruházás 10-15 ezer Ft-ba kerül, de nagyon javaslom, mert a marhahúsos csirkemell fasírttól bármilyen darált húsos recept kiváltható csirkemellre.

Én így készítem a rakott kell alapot csirkemellel 2 napra 1 főre.

– 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
– 1 kg darált csirkemell
– vöröshagyma krém
– fokhagyma krém
– őrölt bors
– vegeta

(A jelenlegi diétámban nem eszek rizst, de barna rizzsel készítve is nagyon finom.)
Tejföl felejtős…:(

Elkészítés:

– A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.
– Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
– A darált húst, ízesítjük érzéssel. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá.
– 10-15 percig dinszteljük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
– A húst elvegyítjük a rizzsel. (ha használunk)
– Egy közepes méretű tepsit beterítünk káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét
– Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
– Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 30 perc/.

Kis gasztro utazás után nézzük az elmúlt 1 hónapos eredményeket:

Érték (Január 16.) Érték (Március 16.) Érték (Április 14.) Változás
Comb: 55 cm 52 cm 54 cm /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1332/o_Untitled-2_20130212113447.jpg 2 cm
Csípő: 100 cm 96 cm 95 cm /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1332/o_Untitled-2_20130212113447.jpg 1 cm
Derék: 111,5 cm 105 cm 104 cm /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1332/o_Untitled-2_20130212113447.jpg 1 cm
Mell: 108,5 cm 103 cm 106 cm /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1332/o_Untitled-2_20130212113447.jpg 3 cm
Bicepsz: 38 cm 40 cm 41 cm /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1332/o_Untitled-1_20130212113442.jpg 1 cm
Súly: 102 kg 96 kg 95 kg /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1332/o_Untitled-2_20130212113447.jpg 1 kg

Az adatok alátámasztják, hogy a súlyom nem megy drasztikusan le, de jó irányban haladok az izomépítésben. Hogy ezt is nyomon tudjuk követni sikerült találnom egy mérleget, ami a testzsírt és az izmot is mérni tudja. Ez egy egyszerű mérleg pontos adattal nem szolgál, de egy támpontot viszont tud adni a jövőre nézve.

Jelenlegi testzsír: 30,5 %

Jelenlegi izom: 33 %

Mivel VÉGRE megérkezett a jó idő a BKV-t le lehet cserélni alternatív utazási formára. A következő bejegyzésemben megosztom veletek a maradék 3 hónapra való felkészülésemhez használt edzéstervet.

Üdv, Dominik